Kerstboomwerpen - Kampioenschap op Ameland

Kerstboomwerpen - Kampioenschap op Ameland Elke Oudjaarsdag staat Ballum op Ameland in het teken van het kampioenschap Kerstboomwerpen. Met sneeuw en hagel, in een druilerige regen of met zonneschijn, staan de kerstboomwerpers op de laatste dag van het jaar op de brink. Jong en oud kan er aan meedoen, er is een wedstrijdbaan voor kinderen en een voor volwassenen en aan de zijkant staat een koek-en-zopie tent met oliebollen en warme chocolademelk.

Kampioenschap Kerstboomwerpen

In de Kerstvakantieperiode is het druk op Ameland. Vele mensen trekken naar het Waddeneiland om er de Kerstdagen door te brengen en Oud en Nieuw te vieren. In die vakantieperiode worden diverse activiteiten georganiseerd en een ervan is het Amelander kampioenschap Kerstboomwerpen. Het is een kampioenschap met een knipoog, deelnemen is belangrijker dan winnen en het plezier rondom de boomgooiers is minstens zo belangrijk als de meetlat en de recordpogingen.

Oudjaarsdag in Ballum

Het Amelander kampioenschap Kerstboomwerpen vindt sinds 2005 plaats. Sindsdien is het vaste prik op Oudjaarsdag en honderden mensen komen er op af. Strijdperk is de brink aan de Camminghastraat in Ballum, vlak voor sluiterij Nobel.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
Deelnemers
De werpers strijden in drie categorieën:
 1. mannen
 2. vrouwen
 3. kinderen tot en met 12 jaar

Boomstamwerpen

De bron van het Amelander Kerstboomkampioenschap ligt in een oud Gallisch spel dat heden ten dagen nog in Schotland wordt gespeeld tijdens de Highland Games: boomstamwerpen. Het doel is om een boomstam zo vaak als maar kan over de kop te gooien, waarbij de stam voor de worp met twee handen wordt vastgepakt. Bij het originele boomstamwerpen leunt de stam tegen de schouder en wordt dan met een boog gegooid. De bovenkant van de stam moet de grond het eerst raken, waarna de stam omklapt. Het aantal klappen van onder- en bovenkant van de stam op de grond bepalen de winnaar. Het Kerstboomwerpen in Ballum gebeurt volgens de regels op deze Highland manier, maar in de praktijk worden verschillende technieken gehanteerd. Van speerwerpen tot wegslingeren. In tegenstelling tot Schotland wordt op Ameland wel de verste afstand gemeten.

Amelander kampioen

In 2005 wordt Amelander Douwe Engels kampioen. Hij gooit zijn boom 7 meter en 80 centimeter de brink op. Hij is daarmee de eerste kampioen Kerstboomwerpen van Ameland. Na die eerste keer wierpen ambitieuze werpers zich op de techniek en gingen oefenen om het record meteen het volgende jaar te breken.

Kampioen Julian Weber / Bron: Persbureau AmelandKampioen Julian Weber / Bron: Persbureau Ameland

Ameland Actief

Organisator van het Amelander Kampioenschap Kerstboomwerpen is het organisatiebureau Ameland Actief dat ook de Nieuwjaarsduik en de Vuurtoren Run op haar programma heeft. Ameland Actief heeft voor de deelnemers een aandenken en voor de prijswinnaars nummer 1, 2 en 3 een beker. Ameland Actief zorgt tevens voor muziek, een oliebollenkraam en een neut.

Eerste kampioenen

De eerste Amelander kerstboomwerpen kampioenen in 2005 zijn
 • Heren - Douwe Engels - 7 meter 80
 • Dames - Gertrud Lobke - 5 meter
 • Kinderen - Doeke Jongkees - 4 meter 84

Corona

In 2020 gaat het Kerstboomwerpen wegens de coronamaatregelen niet door.

Jaar Heren Afstand Dames Afstand Kinderen Afstand
2005Douwe Engels7 m 80Lobke Gertud5 mDoeke Jongkees4 m 84
2006
2007Bas van de Goor8 m 54
2008Julian Weber8 m 78
2009Julian Weber8 m 48Marina van Weele8 m 05Matzi4 m 75
2010André de Boer9 m 96
2011Felix Schweggman11 m 11
2012Marten Wijbo Faber8 m 13Marina van Weele5 m 40Jim6 m 75
2013
2014
2015Marten Wijbo Faber11 mDiana6.71Mauritz7 m 55
2016
2017
2018
2019Hendrik8 m 58Fleur5 m 71Fabian5 m 72
2020------

Bekende Nederlander

In 2007 werd het kampioenschap vereerd met deelname van een bekende Nederlander. Volleyballer Bas van de Goor trad aan en hij wierp 8 meter 54. Hij versloeg daarmee de concurrentie.


Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ballum Dorp op Waddeneiland AmelandBallum Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Biljartkampioen van Ameland - DriebandenBiljartkampioen van Ameland - DriebandenAmeland is een sportief eiland en een enthousiast biljarteiland. In menig kroeg staat een tafel met groen laken en bekwa…
Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkVermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkHet dorp Ballum op Ameland heeft twee kerken, een hervormde en doopsgezinde, die ook wel Vermaning wordt genoemd. In 201…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…

Carbidschieten op Ameland op OudejaarsdagCarbidschieten op Ameland op OudejaarsdagIn het staartje van elk jaar wordt er op Ameland, zoals op meer plekken in Nederland, fanatiek geschoten met carbid. Het…
Military Cross Boekelo, het paardensportevenementDe Military Cross in Boekelo, dat jaarlijks plaatsvindt, is het mooiste en grootste paardensport evenement op topniveau.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Scoutnet.nl
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.