Military Cross Boekelo, het paardensportevenement

De Military Cross in Boekelo, dat jaarlijks plaatsvindt, is het mooiste en grootste paardensport evenement op topniveau. Uit hele wereld reizen ruiters met hun paarden af naar Nederland om deel te nemen aan een van de beste military's ter wereld. Het evenement trekt ook heel veel bezoekers, want het is ontzettend mooi om te zien.

Geschiedenis

Deze grote military wedstrijd is zo'n 40 jaar geleden ontstaan. De lokale manege kwam op het idee om een wedstrijd door het bos te organiseren. Het was zo'n succes dat het evenement snel grotere vormen aan nam en zelfs internationaal is dit evenement bekend geworden. Het evenement duur tegenwoordig vier dagen en er komen ruim 65.000 bezoekers op af.

Tegenwoordig is het evenement ook populair in de zakenwereld. Vele zakenmensen nodigen hun zakenpartners uit binnen- en buitenland uit naar de Military Cross Boekelo. Het is dan ook een ideale plek om te netwerken en je contacten uit te breiden. Grote namen zijn KNHS, De Telegraaf, PWC en Grolsch.


Wat is military?

Vroeger stond de military bekend als een vrij gemene tak van de paardensport, aangezien het regelmatig gebeurde dat de paarden die deelnamen aan de wedstrijd bij een hindernis hun been braken. Soms waren er zulke steile afsprongen of heuvels dat het levensgevaarlijk was. Tegenwoordig is daar wat meer rekening mee gehouden en is het gelukkig wat diervriendelijker. Zo worden de paarden na de wedstrijd ook gekeurd door een dierenarts en ook de hindernissen zijn wat aangepast, bij sommige hindernissen wordt hout gebruikt wat sneller breekt mocht het paard er met zijn benen tegenkomen.

De wedstrijd wordt gereden over een weiland en soms een bos waar verschillende hindernissen staan zoals boomstammen, nagemaakte sloten en allerlei andere natuurlijk hindernissen. Het is de bedoeling om het parcours zo snel mogelijk af te leggen. Het is belangrijk dat de ruiter over een groot portie lef beschikt, want sommige hindernissen liegen er niet om. Daarnaast moet het paard een uitstekend uithoudingsvermogen hebben met een goed functionerend hart. In de topsport wordt daarom ook vaak gebruik gemaakt van volbloed paarden.


Welzijn

Veel mensen denken dat het zielig is voor de paarden die meedoen aan dit soort wedstrijden. Het ziet er namelijk wel erg gedurfd uit en alhoewel het weleens mis gaat hebben de meeste paarden er toch plezier in. Het is natuurlijk spannend omdat je nooit weet welk parcours er komt. Daarnaast mogen de paarden lekker veel galopperen, wat de meeste ook heerlijk vinden. Het is heel wat vrijer als dressuur en springen. Paard en ruiter moeten natuurlijk blind op elkaar kunnen vertrouwen. Er wordt natuurlijk vooral gekeken naar de veiligheid en dat maakt dat deze sport niet per definitie zielig is voor het paard.

High-tec

Omdat dit evenement in de top 5 van de eventingsport staat, blijft iedereen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Er zijn paarden die worden voorzien van een GPS-zender, zodat ze live via internet te volgen zijn. De trainer kan zo ook de prestaties volgen aangezien de tijden en locatie precies aangegeven wordt.

Herfst Fair

Naast het bekijken van de paardensport kunnen bezoekers ook ontspannen op de Herfst Fair. Deze Herfst Fair behoort tot een van de grootste van Nederland. Je vindt er van alles, van kleding tot asseccoires voor in je huis, maar ook vind je hier alles voor ruiters. Ook op culinair gebied kom je niets te kort.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
De meest succesvolle militaryploeg van NederlandDoor de jaren heen heeft Nederland vele goede ruiters gekend in diverse takken van de paardensport. Denk maar aan Anky v…
Paardensport op de Olympische spelenPaardensport op de Olympische spelenIedere vier jaar worden de Olympische spelen gehouden. Sinds jaren is ook de paardensport een onderdeel van dit grote sp…

Kerstzingen op Ameland - Zwaneplein in HollumKerstzingen op Ameland - Zwaneplein in HollumIeder jaar, vlak voor de Kerstdagen klinkt in Hollum op Ameland kerstgezang in de buitenlucht. Met zín allen worden kers…
Barokfestival 2012 in Brindisi: La Notte BiancarecensieBarokfestival 2012 in Brindisi: La Notte BiancaIn de Zuid-Italiaanse stad Brindisi is in 2012 alweer voor de vijftiende keer het barokfestival gehouden. Nationale en i…
Bronnen en referenties
  • www.military-boekelo.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.