Military Cross Boekelo, het paardensportevenement
De Military Cross in Boekelo, dat jaarlijks plaatsvindt, is het mooiste en grootste paardensport evenement op topniveau. Uit hele wereld reizen ruiters met hun paarden af naar Nederland om deel te nemen aan een van de beste military's ter wereld. Het evenement trekt ook heel veel bezoekers, want het is ontzettend mooi om te zien.Geschiedenis
Deze grote military wedstrijd is zo'n 40 jaar geleden ontstaan. De lokale manege kwam op het idee om een wedstrijd door het bos te organiseren. Het was zo'n succes dat het evenement snel grotere vormen aan nam en zelfs internationaal is dit evenement bekend geworden. Het evenement duur tegenwoordig vier dagen en er komen ruim 65.000 bezoekers op af.Tegenwoordig is het evenement ook populair in de zakenwereld. Vele zakenmensen nodigen hun zakenpartners uit binnen- en buitenland uit naar de Military Cross Boekelo. Het is dan ook een ideale plek om te netwerken en je contacten uit te breiden. Grote namen zijn KNHS, De Telegraaf, PWC en Grolsch.
Wat is military?
Vroeger stond de military bekend als een vrij gemene tak van de paardensport, aangezien het regelmatig gebeurde dat de paarden die deelnamen aan de wedstrijd bij een hindernis hun been braken. Soms waren er zulke steile afsprongen of heuvels dat het levensgevaarlijk was. Tegenwoordig is daar wat meer rekening mee gehouden en is het gelukkig wat diervriendelijker. Zo worden de paarden na de wedstrijd ook gekeurd door een dierenarts en ook de hindernissen zijn wat aangepast, bij sommige hindernissen wordt hout gebruikt wat sneller breekt mocht het paard er met zijn benen tegenkomen.De wedstrijd wordt gereden over een weiland en soms een bos waar verschillende hindernissen staan zoals boomstammen, nagemaakte sloten en allerlei andere natuurlijk hindernissen. Het is de bedoeling om het parcours zo snel mogelijk af te leggen. Het is belangrijk dat de ruiter over een groot portie lef beschikt, want sommige hindernissen liegen er niet om. Daarnaast moet het paard een uitstekend uithoudingsvermogen hebben met een goed functionerend hart. In de topsport wordt daarom ook vaak gebruik gemaakt van volbloed paarden.
Welzijn
Veel mensen denken dat het zielig is voor de paarden die meedoen aan dit soort wedstrijden. Het ziet er namelijk wel erg gedurfd uit en alhoewel het weleens mis gaat hebben de meeste paarden er toch plezier in. Het is natuurlijk spannend omdat je nooit weet welk parcours er komt. Daarnaast mogen de paarden lekker veel galopperen, wat de meeste ook heerlijk vinden. Het is heel wat vrijer als dressuur en springen. Paard en ruiter moeten natuurlijk blind op elkaar kunnen vertrouwen. Er wordt natuurlijk vooral gekeken naar de veiligheid en dat maakt dat deze sport niet per definitie zielig is voor het paard.