Kerstvakantie en nieuwjaarsduik op Ameland

Kerstvakantie en nieuwjaarsduik op Ameland Ameland biedt in de kerstvakantie diverse activiteiten voor jong en oud, voor gast en eilander. Daarnaast zijn de dorpen versierd in kerstsfeer en bieden de restaurants heerlijke kerstmenu’s. Soms ligt er sneeuw en is er te genieten van een witte kerst, maar altijd is het sfeervol en een prima bestemming in de tijd van de korte dagen en sfeerverlichting. Op het eiland is muziek te genieten, of een sportevenement, een Nobeltje te nuttigen of een chocolademelk met slagroom. En dat lekkers allemaal na een heerlijk frisse wandeling op het strand of na een demonstratie van de paardenreddingboot. Muts op, wanten aan en lopen maar, om daarna in een van de dorpen Hollum, Ballum, Nes, Buren of de Kooiplaats in een café's of eethuisjes te belanden. En dan op 1 januari met z'n allen naar de Nieuwjaarsduik.

De Kerstvakantie op het eiland


Concerten tijdens de Kerstvakantie op Ameland

In de kerstvakantie houden diverse verenigingen hun oudejaarsconcert. De concertagenda is in deze periode aardig gevuld. Muziekkorps Forza Musica, Zangvereniging Crescendo, Vocaal Ensemble Vocalis, Brassband Canite Tuba, Sint Clemens koor, Interkerkelijk Zangkoor en Pop- en Gospelkoor Inspirit: allemaal concerteren ze op een van de laatste dagen van het jaar nog een keer, veelal in een van de kerken van het eiland.

Sfeermarkt in Hollum

Rond de laatste dag van het jaar organiseert een groep leden van Dorpsbelang Hollum, horeca en winkeliers sinds 2013 een Sfeermarkt in het centrum van het dorp. De markt is bekend vanwege zijn snert en wildstoof. Verder zijn er pannenkoeken, garnalenkroketten, hamburgers en worden er visjes gebakken en warme sokken en sloffen te koop. Voorheen lag de organisatie bij leden van de hervormde kerk en was de opbrengst van de markt voor de restauratie van de hervormde kerk in Hollum.

Kerstal bij De Zwaan

Op het terras van Herberg De Zwaan staat de laatste weken van het jaar een levende kerststal. Schaapjes, geiten, ezels en pony’s staan in het stro op het terras, voor een grote stal met, als het even meezit, Jozef, Maria en kindje Jezus. Voor oud en nieuw wordt de kerststal weer opgeruimd.

Kerstboomwerpen in Ballum

Op oudejaarsdag is er kerstboomwerpen op de Brink in Ballum. Het is een wedstrijd wie de boom het verste weg kan slingeren. Jong en oud kan meedoen en er zijn prijzen te winnen.

Kerstkampvuren op het strand

Op Ameland is er volop de gelegenheid om van een vuurtje te genieten. Hier en daar worden in de dorpen oudejaarsvuren opgericht en op oudejaarsavond aangestoken. Ook zijn er kampvuren op het strand.
Vreugdevuren zijn aan regels gebonden:
  • alleen schoon en onbehandeld houd zonder spijkers;
  • geen autobanden, matrassen, bankstellen, tuinmeubilair en ander grof huisvuil: het is ongezond en slecht voor het milieu;
  • hou rekening met de windrichting zodat huizen van omwonenden geen gevaar lopen;
  • de organisator ruimt later ook de rommel op.

Carbidschieten

Elk jaar is er op diverse plekken van het eiland carbidschieten. De organisatoren moeten dit ruim voor oudejaarsdag melden op het gemeentehuis. Carbidschieten mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken, op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. De organisatoren moeten rekening houden met omwonenden en dieren.

Vuurwerk in de dorpen

Net als overal in de wereld is vuurwerk tijdens oud en nieuw een vast ritueel. Behalve siervuurwerk en knalvuurwerk, belandt er regelmatig een afgeschreven lichtkogel die bij de scheepvaart in tijden van nood wordt gebruikt boven het eiland. Deze lichtkogels geven heel veel licht en hangen buitengewoon lang in de lucht.
Gemeente Ameland waarschuwt om alleen legaal vuurwerk af te schieten. Het is op de laatste dagen van het jaar op het eiland bij enkele officiële verkooppunten te koop. Afsteken mag op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Musea op het eiland

De Amelander musea organiseren diverse activiteiten in de Kerstvakantie. Bijzonder sfeervol in deze tijd is de Winterse Dorpswandeling met bijzondere anekdotes en leuke feiten over de geschiedenis van huizen en straten in de dorpen.

Paardenreddingboot

Vaste prik in de Kerstvakantie is de demonstratie van de paardenreddingboot. Tien paarden trekken de reddingboot op zijn onderstel naar het strand en daar trekken acht paarden de boot in zee.

Oudejaarskuier

Sinds 2016 organiseert Dorpsbelang Nes samen met horeca en winkeliers een Oudejaarskuier in en om het dorp Nes. Er is muziek en er zijn onderweg verrassingen te beleven. Het is een wandeling van zo'n kilometer of 5, geschikt voor jong en oud.

Nieuwjaarsloop op het Waddeneiland

Op de eerste van het nieuwe jaar organiseren de Amelander Beach Runners in Nes een Nieuwjaarsloop, om in goed gezelschap en gezellige sfeer, sportief en gezond het nieuwe jaar beginnen.

Nieuwjaarsduik in de Noordzee

Bij Hollum wordt op 1 januari een Nieuwjaarsduik gehouden op het badstrand. Een paar honderd deelnemers duiken het soms ijskoude water van het Amelander Gat in. Het is de vroegste Nieuwjaarsduik van het land.

Nieuwjaarsreceptie

Gemeente Ameland houdt op een van de eerste dagen van het jaar een Nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. In de hal doet de burgemeester zijn nieuwjaarsrede en is er gelegenheid tot wederzijds wensen van een voorspoedig nieuw jaar, het drinken van een glas en eten van een hapje.


Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Waddeneiland Ameland – Paarden EilandWaddeneiland Ameland – Paarden EilandOp Ameland zie je heel veel paarden. Ze worden hier en daar nog gebruikt voor het boerenwerk en de andere paarden zijn o…
Buren – Oostelijkste dorp op AmelandBuren – Oostelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
De stranden van Zeeuws-VlaanderenDe stranden van Zeeuws-VlaanderenDe stranden van Zeeuws-Vlaanderen behoren tot de mooiste, schoonste en uitgestrektste stranden van Nederland. Ze zijn gr…
Bronnen en referenties
  • Amelander Musea
  • Persbureau Ameland
  • Gemeente Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.