Yaroslavl in Rusland: geschiedenis van 1300 tot 1700

Yaroslavl was al voor de jaartelling een geliefde plek. Zij ligt op het kruispunt van handelswegen. Dit artikel behandelt de geschiedenis van deze stad vanaf ongeveer 1300 tot en met 1700.

Geschiedenis vanaf 1257

Er was duidelijk genoeg te halen in de stad Yaroslavl: de Mongolen (ook wel de Gouden Horde genaamd) vielen de stad nog tweemaal binnen: in 1293 en 1322. Daarnaast ontsnapte de stad ook niet aan de verschrikkelijke ziekte de pest: in 1278 en 1364 werd de stad door deze ziekte getroffen. Wat nog rest uit de vroegste geschiedenis van deze stad zijn het Spasso-Preobrazhensky klooster en het klooster van Maria van Tolga.

Een nieuwe fase: 1463: opname in Groot-Hertogdom van Moskou

De stad zou vanaf nu haar geschiedenis delen met Moskou en de rest van Rusland. Ook na 1500 vonden er nog enkele grote branden plaats. Dit betekent dat er helaas niet veel bouwwerken uit de Middeleeuwen zijn overgebleven. Men startte met het gebruik van andere, minder brandbare bouwmaterialen.

De kloosters van Yaroslavl

Het oudste, authentieke gebouw is het Spaso-Preobrazhensky klooster. Het werd verwoest in 1501 en daarna in een vlug
tempo weer opgebouwd. Het huidige bouwwerk dateert uit de periode van 1506-1516. Ook werden er nu een stel grote
wachttorens opgericht, om mensen met snode bedoelingen al van ver aan te zien komen. Onder Ivan de Verschrikkelijke, floreerden de kloosters hier. De tsaar nam regelmatig grote geschenken mee. Ivan IV ging regelmatig op bedevaart naar Yaroslavl.

Een nieuwe grondstof voor de bouwwerken

Het ging Yaroslavl weer voor de wind. Na 1550 had de stad weer een belangrijke rol in de handel. Zij lag nog altijd gunstig op het knooppunt van meerdere handelswegen. Er werd via de rivier veel handel met Moskou gedreven. Er lagen veel buitenlandse schepen in de haven (uit Duitsland en Engeland).

Oorlog om opvolging Ivan de Verschrikkelijke

Helaas was de economische voorspoed niet van lange duur. Er braken onrustige jaren aan door de strijd om de opvolging
van Iwan de Verschrikkelijke. Dit speelde ruim vijftien jaar: va 1598 tot en met 1613. De stad werd meerdere keren geplunderd door het leger van de troonpretendent Dimitri. Na 1609 formeerden zich een aantal keren boerenlegers die rond Yaroslavl waren gelegerd. In mei 1609 wisten de verschanste burgers nog een belegering te weerstaan. In de periode van april tot en met juni 1612 was het boerenleger wederom rond de stad gelegerd. Op deze plek werd onderhandeld en uiteindelijk werd Moskou bevrijd. Technisch gezien was Yaroslavl dus een tijdje hoofdstad van Rusland. Na de vele jaren van strijd ging het weer voor de wind met de stad. Het nam haar positie als belangrijke handelsstad weer op zich. Yaroslavl lag erg gunstig op de oost-west route. De rivier de Wolga was de ideale waterroute om handel te drijven met oostelijk gelegen landen. Het kwam regelmatig voor dat er schepen uit India en China aanmeerden. Een andere oostelijke route liep over de Oeral naar Siberië.

Vanaf 1600

Vanaf 1600 begon de stad ook een bescheiden aantal industrieën te ontwikkelen. Denkt u daarbij aan leerverwerking, weverijen, zilversmeden en het vervaardigen van parfum. Al die bedrijvigheid trok mensen aan. Rond 1700 kon men de stad beschouwen als een van de grootste van Rusland. Alleen Moskou had meer inwoners dan de 15.000 zielen van Yaroslavl. Men schakelde meer en meer over naar het bouwen met steen. De kerken die uit deze tijd dateren kunt u nog steeds bewonderen in het hart van de stad. De godshuizen werden bekostigd met het geld dat welvarende handelaren schonken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Etniciteit in Wit-RuslandEtniciteit in Wit-RuslandIn Wit-Rusland wonen heel wat verschillende volken. Door de tijden heen is er heel wat veranderd aan de samenstelling va…
Rusland, een land in twee continentenRusland, een land in twee continentenRusland ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Vanuit politiek perspectief hoort het land bij Europa. Rusl…
Geschiedenis van Wit-RuslandGeschiedenis van Wit-RuslandIn Wit-Rusland hebben in de afgelopen eeuwen veel verschillende volken gewoond, zoals de Slaven, de Vikingen en de Tatar…
Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…

Moulin Rouge: de nachtclub van ParijsMoulin Rouge: de nachtclub van ParijsDe Moulin Rouge is een bekende Parijse nachtclub. Hij is bekend vanwege zijn imago en de Cancan. Doordat deze nachtclub…
De bruisende stad SpaHet bekende mineraalwater van het merk Spa komt uit de bijzondere gelijknamige plaats in de Belgische Ardennen. Deze pla…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Yaroslavl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pools-Moskovitische_Oorlog
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 02-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.