Hoe kies je de juiste jongerenvakantie?

Hoe kies je de juiste jongerenvakantie? Vele jongeren kiezen ervoor om zelfstandig met een groepje vrienden een jongerenreis te boeken. Plaatsen als Lloret de Mar, Renesse en Sunny Beach zijn bijzonder populair bij de jongeren. Maar hoe kies je nou de juiste jongerenvakantie uit? In dit artikel lees je het.

Jongerenvakantie in Nederland of het buitenland?

Is het de eerste keer dat jullie met jullie vriendengroep alleen op vakantie gaan? Dan zou ik er zeker voor kiezen om in Nederland te blijven. Je bent dan lekker dichtbij huis dus als er wat mis gaat (iemand wordt bijvoorbeeld ziek) dan kun je makkelijk terug naar huis rijden. Populaire uitgaansplaatsen in Nederland zijn onder andere Renesse, Terschelling en Ommen. Vooral in Renesse (Zeeland) zijn veel jongerencampings bij elkaar. Voor alle steden geldt dat er een deel van de jongeren van 15-16 jaar komen en een deel is ongeveer 23-25 jaar. De leeftijdscategorie 17-22 vind je vooral in het buitenland. In Renesse vind je naar verhouding veel meer jongens dan meisjes, ongeveer 70 tot 80 procent is daar van het mannelijke geslacht.

Vakantie in het buitenland, welke jongerenplaats kies je?

Spanje:

Bekende badplaatsen waar zomers veel jongeren naar toe komen in Spanje zijn onder andere: Lloret de Mar, Salou, Blanes, Calella en Malgrat de Mar. Voor alle uitgaansplaatsen in Spanje geldt wel dat het aantal jongens en meisjes dat je er vind redelijk gelijk verdeeld is, al verschilt dit natuurlijk wel een beetje per vakantieperiode en per stad. In de meeste plaatsen in Spanje vind je haast alleen maar Nederlandse jongeren en Spaanse jongeren. De Spaanse jongeren zie je echter weinig omdat zij vaak pas de stad in gaan wanneer de meeste Nederlanders al weer terug in hun hotel zijn (rond 4 of 5 uur ’s ochtends). Vaak is het in Spanje wel mooi weer, wat natuurlijk erg fijn is. De meeste stranden in Spanje zijn ook heerlijk, vooral Salou kent een heel mooi zandstrand. In Spanje is de gemiddelde leeftijd in de meeste steden ongeveer 17 tot 20 jaar. En de prijzen zijn bij het uitgaan vaak iets lager dan in Nederland. Ook uiteten gaan is heel wat goedkoper in de jongerensteden in Spanje, al is de kwaliteit van het eten ook wel wat minder dan de kwaliteit van restaurants in Nederland.

Bulgarije:
Wil je een goedkope zonvakantie in een totaal ander land dan Nederland? Dan is Bulgarije zeker een optie voor jou. Als je naar Bulgarije gaat, ga je meestal met het vliegtuig, dat is natuurlijk wel een iets duurdere reis. Maar de prijzen van eten en drinken in Bulgarije liggen enorm laag, iets waar Nederlanders natuurlijk zeer gesteld op zijn. In Bulgarije is Sunny Beach de meest populaire bestemming bij de jongeren. Het is een zeer moderne stad, bijna volledig op jongeren gericht, met vele grote jongerenhotels. De gemiddelde leeftijd van de jeugd in Bulgarije ligt iets hoger dan in Spanje. Ook vind je in Sunny Beach wat meer jongeren uit landen als Zweden en Engeland in vergelijking met de steden in Spanje. Het enige nadeel van Bulgarije is dat het een wat slechtere reputatie heeft als het gaat om veiligheid. Er gaan veel verhalen rond van jongeren die daar bedreigd of overvallen zijn. Maar niet te vergeten, er zijn ook vele jongeren die een super vakantie in Sunny Beach hebben gehad en geen last van criminaliteit hebben gehad.

Hongarije:
In Hongarije vind je het Balatonmeer. Siófok is daar een bekende plaats voor jongeren, je vind daar één lange straat met vele kroegjes en een paar discotheken. In Hongarije vind je veel grote villa’s die worden verhuurt aan jongeren, leuk als je met een heel grote groep vrienden op vakantie gaat dus. Ook zijn er een aantal campings waar veel jongeren verblijven. Hongarije is ook zeer goedkoop qua eten en drinken in vergelijking met Nederland. Vaak is het weer zomers ook best goed.

Kroatië:
In Kroatië vind je niet echt een grote uitgaansstad voor jongeren. In Kroatië zijn er, net als in Hongarije, ook veel villa’s en campings voor de jeugd. De kans op mooi weer is in Kroatië echter iets groter op mooi zonnig weer. Ook in dit land vind je goedkope drankjes en restaurantjes.

Met de bus of met het vliegtuig een jongerenreis maken?

Een aantal steden zijn bereikbaar per bus of met het vliegtuig. Vaak is met het vliegtuig reizen wat duurder dan met de bus. Veel mensen vinden het vliegtuig dan ook aangenamer van de bus. De reistijd is ook altijd wat korter met het vliegtuig, al duurt het met in- en uitchecken en de reis vanaf het vliegveld naar je uitgaansstad alsnog behoorlijk lang. Als je met de bus gaat leer je je vakantiegenoten vaak al een beetje kennen als je tenminste open staat voor contacten in de bus, dat kan leuk zijn voor het vervolg van je vakantie. Je zit over het algemeen met mensen in de bus die een soort gelijke jongerenreis als jou hebben geboekt.

Jongerenreis boeken of een gewone reis boeken?

Als je opzoek bent naar een echte jongerenreis in een stad waar je veel jongeren tegen zult komen, dan kan je het beste een jongerenreis boeken. Je kan je dan ook inschrijven voor kroegentochten en excursies die al helemaal voor jou zijn geregeld. Vooral de kroegentocht wordt door veel jongeren aangeraden omdat je dan de meeste leuke cafés en discotheken al ontdekt aan het begin van je vakantie. Ook zijn de hotels of campings bij een jongerenreizen maatschappij vaak ingesteld op jongeren. Je mag er over het algemeen dus wat meer kabaal maken en ze houden er rekening mee dat je laat terugkomt van het uitgaan.
Hoef je niet zo nodig een ‘drankvakantie’ voor jongeren, dan kun je net zo goed een gewone reis boeken, de kans is dan echter wel groter dat je gewoon bij gezinnetjes en oudere mensen in een hotel wordt gezet.
© 2011 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongerenvakantie: Bestemmingen met veel uitgaansgelegenhedenJongerenvakantie: Bestemmingen met veel uitgaansgelegenhedenBelangrijke ingrediënten van een ideale zonvakantie zijn natuurlijk een mooi strand met bars en restaurants en daarbij g…
Bekende bestemmingen voor jongerenvakantiesBekende bestemmingen voor jongerenvakantiesDe welbekende jongerenvakanties vol met zon, zee, strand en natuurlijk lekker uitgaan en genieten. Maar wat zijn nu de b…
Beachmasters: zonnige feestvakanties voor jongerenBeachmasters: zonnige feestvakanties voor jongerenWie zich verdiept in de feestvakanties voor jongeren, komt direct Beachmasters tegen. Het is een organisatie die het voo…
Jongerenvakantie in Lloret de MarLloret de Mar is een vakantiebestemming in Spanje. Het hoort bij de Costa Brava en is vooral geliefd bij de jongeren. Ne…

Ålandseilanden, bijzondere eilanden tussen Finland en ZwedenÅlandseilanden, bijzondere eilanden tussen Finland en ZwedenDe Ålandseilanden liggen tussen Zweden en Finland, maar vallen officieel onder Finland. Het is een rotsig gebied dat lig…
Kas: historisch en ideale uitvalsbasis voor Turkse historieKas: historisch en ideale uitvalsbasis voor Turkse historieKas is een pittoresk dorpje met historische wortels. Het ligt ongeveer tussen Antalya en Fethiye in en is een ideale uit…
Ruttger (31 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.