Ålandseilanden, bijzondere eilanden tussen Finland en Zweden

Ålandseilanden, bijzondere eilanden tussen Finland en Zweden De Ålandseilanden liggen tussen Zweden en Finland, maar vallen officieel onder Finland. Het is een rotsig gebied dat ligt voor de Finse zuidwestkust. Deze streek is een bijzonder gebied in Finland. De 26.000 inwoners beschikken gedeeltelijk over hun eigen autonomie en hebben als voertaal Zweeds.

Aansluiting bij Zweden

De Ålandseilanden hoorden tot 1917 bij het groothertogdom Rusland dat Finland in die tijd vormde. In 1918 werd Finland onafhankelijk. De bewoners van de Ålandseilanden lobbyden toen voor aansluiting bij Zweden. De Volkenbond besloot dat het gebied onder Finland viel. De eilanders mochten het Zweeds als voertaal houden. De bewoners maken zich er tegenwoordig niet meer druk om dat ze bij Finland horen.

Handel

De Ålanders hebben zich eeuwenlang zelfstandig in leven te houden door te nemen wat de aarde en de zee hen biedt. Vroeger verkochten de eilanders olie, zeehondenpelzen, appels, haring en swartbröd, een soort bruin brood. Tegenwoordig werkt 15 procent van de eilanders in de toerisme en nog eens 15 procent aan de toerisme gelieerde branches. De Ålanders jagen al niet meer op zeehonden. De landbouw en visserij vormen nog steeds belangrijke sectoren op de Ålandseilanden. Voorbij de Ålandeilanden komen veel veerboten die Finland en Zweden met elkaar verbinden.

Veerboot

De beste manier om als toerist naar de Ålandeilanden te komen is met een boot van de Viking Line vanuit de Finse stad Turku. Deze pond gaat naar de stad Mariehamm . Dat is zo’n beetje de hoofdstad van de Ålandeilanden. Hier wonen 11.000 mensen. Mariehamm is de enige stad op de Ålandeilanden. Daarnaast zijn er vele eeuwenoude dorpjes.

Toerisme

Enkele eilandjes van de Ålandeilanden zijn onbewoond. De grotere eilanden zoals Åland, Föglö, Kökar, Sottunga, Kumlinge en Brandö zijn te bereiken met veerpondjes. De eilanden zijn populair onder vooral Finse en Zweedse dagtoeristen. Voor fietsers is een tripje naar de Ålandeilanden zeker aan te raden. Een fietsveerpontje vaart dagelijks tussen Åland en Prästö. Het is mogelijk om een fiets te huren in Mariehamm.

Bezienswaardigheden in Mariehamm

Museumschip Pommern ligt ten westen van Mariehamm. Hier is een viermaster te zien die in 1904 in Glasgow werd gebouwd. Dit schip verkeert nog in buitengewoon goede staat. Er zijn ook maritieme stukken te bewonderen in museumschip Pommern. In het Ålandsmuseum is een expositie ingericht over de geschiedenis van de eilanden in onder meer de Prehistorie, de ijstijden en de Bronstijd. Ook zijn er spullen te bewonderen van Ålandse tradities. In het Lilla Holmen Vogelreservaat kunt u genieten van onder meer pauwen, hanen, angorakonijnen en cavia’s. Het is een bijzonder eilandpark.

Het eiland Eckerö

Eckerö is het grootste eiland. Wat opvalt in de haven zijn de rode botenhuizen. Er zijn verschillende musea op Eckerö. In het Posthus zijn twee musea te bezoeken die zijn gewijd zijn aan de gevaarlijke reizen die postbodes vroeger moesten ondernemen om op de eilanden post rond te brengen. In juni is het evenement Postrodden een aanrader. Tijdens Postrodden varen er veel schepen waarop deelnemers in achttiende eeuwse kleding poseren. Eckerö ligt het dichtste bij Zweden. In het noorden van Eckerö ligt het eiland Geta waar veel grotten zijn.

Oostelijk Åland

De Baai van Lampurland leent zich om te vissen of te picknicken. In het noordoosten van Åland bevinden zich de overblijfselen van de voormalige forten Kastelholm en Bomarsund. Kastelholm vormde ooit het bestuurlijke centrum van de Ålandseilanden. Tegenwoordig liggen zich hier twee muea. Wel staat er nog een granieten kerk uit de dertiende eeuw. Bomarsund wordt omringd door een gigantische stenen muur.

De eilandengroep Föglö

De eilandengroep van Föglö is te bereiken met een pont vanuit Svinö. Het oostelijk deel van Föglö herbergt een enorm vogelreservaat. In de plaats Degerby bevindt zich een kerk uit de twaalfde eeuw. De Maria Magdalenakerk herbergt een bijzonder assortiment aan priesterkostuums. Opvallend op het kerkhof is de achternaam Péron die vaak voorkomt. Dit is een Argentijnse naam. Volgens geruchten kwam er ooit een Argentijnse zeeman in Degerby werken die nooit meer wegging van Föglö. De eilanden zijn perfect voor fietsers. Er zijn bijna geen dalingen en het gebied is steil.

Het eiland Kökar

Een bijna leeg, maar indrukwekkend eiland is Kökar. Hier staat een kerkje waar veel archeologische vondsten zijn opgeborgen, waaronder oude munten uit Estland. De kerk heeft een gedenksteen die is opgedragen aan Stephanus Laurenti, een belangrijke Finse theoloog. Het plaatselijke Kökarmuseumpje herbergt oude afbeeldingen over de bewoners van Kökar. Op het eiland gebeurt verder weinig. Er zijn slechts twee winkels en een café.
© 2011 - 2023 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
De Zweedse taalHet Zweeds (svenska) is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal met ongeveer 9 miljoen sprekers. Het is de officiële…
Zweeds: Het aangehecht lidwoordIn het Nederlands kennen wij het begrip aangehecht lidwoord niet. In de Noord-Germaanse talen, oftewel het Zweeds, Noors…
De toekomende tijd in het ZweedsAls wij in het Nederlands spreken over de toekomst gebruiken we meestal gaan, zullen of moeten. In het Zweeds is er een…

Calanques: kalkstenen kliffen tussen Marseille en CassisCalanques: kalkstenen kliffen tussen Marseille en CassisTussen Marseille en Cassis bevindt zich een ruig gebied. Hoge kalkstenen kliffen rijzen uit het azuurblauwe water van de…
Hoe kies je de juiste jongerenvakantie?Hoe kies je de juiste jongerenvakantie?Vele jongeren kiezen ervoor om zelfstandig met een groepje vrienden een jongerenreis te boeken. Plaatsen als Lloret de M…
Bronnen en referenties
  • Insight Guide Finland, uitgeverij Cambium, 2006
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.