Goedkoop kastelen in Schotland bezoeken met de Explorer Pass

Schotland bezit een zeer grote hoeveelheid kastelen, torens, abdijen, kathedralen, ruïnes en andere oude monumenten. Vaak stammen ze uit de Middeleeuwen of zelfs de prehistorie. Wie in Schotland op vakantie gaat zal er al snel meer dan één van willen bezoeken. Helaas kunnen de toegangsprijzen aardig oplopen. Met de zogeheten Explorer Pass is het echter mogelijk om toch een redelijk aantal bezienswaardigheden te bezoeken voor een laag bedrag, zonder aan overdadige regeltjes vast te zitten. Artikelindeling (interne links)

Schotse kastelen en andere bezienswaardigheden

Soms lijkt het wel of je over de kastelen struikelt als in je Schotland bent. Alsof je er geen uur kunt rijden zonder minstens een toren of ruïne tegen te komen. Hoewel de concentratie van dergelijke bezienswaardigheden in het midden van het land groter is dan in het noorden of zuiden.

Kastelen, forten, abdijen, kathedralen, nonnenkloosters; ze horen bij Schotland. Net als nog veel oudere, prehistorische resten of door de Kelten of Picten opgerichte stenen. Om naar zo'n land op vakantie te gaan en dan geen van deze monumenten te bezichtigen, welnu, dat kan eigenlijk niet.

Historic Scotland

Momenteel worden de meeste Schotse monumenten, en vaak ook de bijbehorende domeinen zoals kasteeltuinen, beheerd door twee verschillende organisaties. Dat zijn 'Historic Scotland' en 'The National Trust of Scotland'. Om het bezichtigen van hun monumenten gemakkelijker en goedkoper te maken, geeft Historic Scotland de zogeheten 'Explorer Pass' uit. Daarmee kan me voor een alleszins redelijk bedrag meerdere bezienswaardigheden bezoeken.

In totaal beheert Historic Scotland 78 kastelen, torens, abdijen, kathedralen en andere bezienswaardigheden. Veel van deze gebouwen zijn geheel of gedeeltelijk ruïnes, zoals dat in Groot-Brittannië vaak voorkomt bij kastelen. De Explorer Pass is bij al deze monumenten geldig.

Vanzelfsprekend is de pas niet geldig bij de bezittingen van de National Trust. Gebruikers van de pas dienen daar op te letten. In reisinformatie die in Nederland wordt verstrekt, wordt er soms verkeerde informatie gegeven over de te bezoeken kastelen. Op de site van Historic Scotland (zie link onder dit artikel) kan men meer informatie vinden over de domeinen waarvoor de pas geldig is.

De Explorer Pass

Feitelijk bestaan er twee passen:
  • Een pas die men drie dagen mag gebruiken gedurende een vooraf aangegeven periode van vijf dagen.
  • Een pas die men zeven dagen mag gebruiken gedurende een vooraf aangegeven periode van veertien dagen.

De exacte datums waarop u de pas wilt gebruiken mag u zelf kiezen. Daarbij geldt dat men de pas gedurende een dag mag gebruiken zo vaak men wil.

In het algemeen zullen de meeste vakantiegangers genoeg hebben aan een driedaagse pas, Zeker als men ook nog kastelen van de National Trust zou willen bezoeken. De zevendaagse pas zal alleen voor zeer enthousiaste kastelenbezoekers die ook minstens twee weken in Schotland verblijven interessant zijn.

Aangezien individuele toegangsprijzen kunnen oplopen tot wel £15,00 is de Explorer Pass vaak al gunstig voor mensen die slechts twee of drie bezienswaardigheden willen bezoeken. Controleer dat indien van toepassing wel, want er zijn ook plaatsen met een veel lagere toegangsprijs. Mensen die over eigen vervoer beschikken, kunnen erg veel voordeel van de pas hebben.

De prijzen (geldig tot 30 september 2015)

Duur pasVolwasseneConcessionKindFamilie
3 dagen£30.00£24.00£18.00£60.00
7 dagen£40.00£32.00£24.00£80.00

  • Concession = 60+ en studenten in het bezit van een geldige studentenpas. Beide groepen moeten ook een geldig identificatiebewijs bij zich hebben.
  • Kind = van 5 t/m 15 jaar. Kinderen jonger dan 5 mogen gratis naar binnen. Kinderen moeten vergezeld zijn van een volwassene.
  • Familie = twee volwassenen en 1 t/m 6 kinderen (van 5 t/m 15 jaar).
  • Prijzen zijn geldig tot maart 2012.
  • Let op: prijzen zijn in Britse ponden.

Aanvullende service en informatie

Bij aanschaf van de Explorer Pass krijgt u aanvullende services en informatie. U krijgt een boekje bij de pas, waarin alle bezienswaardigheden worden beschreven. Tevens kan men hierin lezen welke voorzieningen er ter plaatse aanwezig zijn, wat de openingstijden zijn en of er honden op het terrein mogen. Ook is er een duidelijke kaart bijgevoegd.

Verder krijgt men een zogeheten 'Explorer Passport'. Hierin zetten de medewerkers van de bezochte kastelen en monumenten een stempel, zodat men later kan terugzien waar men is geweest. Iets dat na thuiskomst vaak geen overbodige luxe blijkt te zijn.

Waar kunt u de Explorer Pass kopen?

De pas wordt u mogelijk aangeboden door uw reisorganisatie. Verder is deze op voorhand te bestellen op de website van Historic Scotland of bij de meeste informatiecentra van de organisatie 'VisitScotland'.

Het is echter niet persé nodig om de pas op voorhand te bestellen. U kunt deze ook aanschaffen bij de eerste bezienswaardigheid die u wilt bezoeken.

Tips voor het bezoeken van kastelen en monumenten

Veel kastelen en andere oude gebouwen van Historic Scotland zijn niet ingericht. Van binnen zijn ze helemaal kaal en niet zelden zijn het ruïnes. Daardoor maakt het niet altijd veel verschil welk monument u precies bezoekt. U krijgt toch wel een goede indruk. Daarom is het in principe verstandig om bezienswaardigheden te kiezen die een beetje in de buurt van uw verblijfplaats liggen of dicht bij elkaar in de buurt. In de bijgeleverde informatie is goed terug te vinden welke eigendommen van Historic Scotland er in welke streek liggen. Als u het dan goed uitkient kunt u er gemakkelijk twee of drie op een dag bezoeken en optimaal gebruik maken van de pas.

Een bezoek aan het beroemde 'Edinburgh Castle' (zie foto) of bezienswaardigheden in Glasgow kan men toch het beste combineren met een bezoek aan de stad zelf.

Lees verder

© 2011 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Middeleeuwse koningen, Eduard I van Engeland "Longshanks"Middeleeuwse koningen, Eduard I van Engeland "Longshanks"Eduard I van Engeland (17 juni 1239 - 7 juli 1307), beter bekend als "De Stelt" was de koning van Engeland van 1272 tot…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…

De mooiste plaatsen aan het GardameerDe mooiste plaatsen aan het GardameerNoord Italië staat naast grote steden als Milaan, Verona, Bergamo en Venetië, bekend om de verschillende meren. De drie…
Uitgaansgelegenheden voor jongeren in El Arenal, MallorcaMallorca is een prachtig Spaans eiland ten Oosten van het vaste land. Het eiland, met name El Arenal, wordt veel bezocht…
Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 11-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.