Graubünden - Leukste wandelroutes en activiteiten

Overnachten in een yurt, reizen met een stoomsneeuwschuiver, ijskletteren om de adrenalinekick etc. Het lijkt wel een avontuurlijke reis naar een ver land, maar toch gaat het om het Zwitserse Graubünden. Ontdek de leukste activiteiten, wandelroutes en bezienswaardigheden van Graubünden.

Overnachten in een yurt

Op de Alp Flix komt men in de winter alleen met een sneeuwmobiel. Van de Alp Flix, een hoogveen van internationale betekenis, voeren talrijke sneeuwschoen- en skitoeren naar het omliggende sneeuwlandschap. Vanaf deze winter kunt u trouwens in een mongoolse nomadenhut, een yurt, overnachten met zicht op de sterrenhemel.

Skateline Albula – de eerste ijsweg van Zwitserland

Bent u koning van het schaatsen? Dan hebben wij een speciale uitdaging voor u: op de skateline in het Albuladal schaatst u over een verijste drie kilometer lange wandelweg. Uiteraard goed beschermd met ellebogen- en kniebeschermers en helm.

Van ijskasteel tot sprookjesgondel

Midden in het dorp Arosa wordt aan het begin van de winter weer druk in het ijs gesneden en gehakt, zodat het ijskasteel netjes op tijd klaar is. Kinderen vinden hier een echt sprookjeskasteel. Over sprookjes gesproken: wie van sprookjes houdt, mag de sprookjesgondel beslist niet missen. Tijdens de rit vertelt de ‘sprookjestante‘ een verhaaltje.

Skisafari Chur – vijf skigebieden in de directe omgeving

Chur is niet zonder reden de ‘Alpenstad’. Chur is het eindstation voor de ‘normale‘ treinen. Hier stappen treinreizigers over in de Rhätische Bahn en daarmee op een smalspoortrein. Vanuit Chur bereikt men in korte tijd grote skigebieden zoals Laax, Davos Klosters, Arosa en Lenzerheide. En voor de huisdeur vindt u het familiaire skigebied op de Churer huisberg Brambrüesch. Voordat u met de treinreis begint, moet u beslist Chur, de oudste stad van Zwitserland, bezoeken. Slenter eens rond in de oude stad met zijn gezellige steegjes en een van de belangrijkste cultuurmonumenten van Zwitserland
– de kathedraal – of bezoek het Bündner Kunstmuseum met beroemde kunstwerken van de Giacometti-broers. ‘s Avonds wacht dan het Churer nachtleven om ontdekt te worden.

Op pad met Schellen-Ursli

Het boek ‘Schellen-Ursli‘ met tekeningen van Alois Carigiet heeft het Graubündner gebruik ‘Chalandamarz’ beroemd gemaakt. Het Schellen-Ursli-pad in Guarda doet deze traditie herleven. Het pad is uitgerust met interactieve posten – u ‘nagelt‘ schoenen, leest sporen, luidt bellen en nog veel meer – een perfecte onderbreking van het skiën. Geniet ‘s avonds tijdens een koetsrit van een heerlijke fondue.

Sleeën langs het spoor

In Bergün is het spoor bijzonder spectaculair. Hier verdwijnt de spoorbaan steeds weer in de bergen en overwint de trein hoogtemeters door keertunnels of rijdt deze over hoge viaducten. In de winter wordt de pasweg langs de spoorbaan afgesloten. De ‘sleeshuttle‘- trein brengt de sleeërs (rodelaars) naar Preda boven Bergün, van waar ze met grote vaart
langs het spoor naar Bergün terugsuizen.

De hazenrun Lenzerheide – niet geschikt voor angsthazen

In de winter van 2010 wordt de gondelbaan van Canols naar Scharmoin in bedrijf genomen. Vanaf het bergstation van de nieuwe lift gaat de ’hazenrun’ naar beneden naar het dal. Bijna 4 km sleeën belooft pret voor groot en klein. In Graubünden wachten overigens nog 59 andere sleebanen op een baanrecord.

‘Tras neivs e nevaglias’ – culinaire winterwandeling

Echt winters wordt het met de ‘Tras neivs e nevaglias‘ (vertaald: wandeling door de diepe sneeuw) – deze boekbare winterwandeling gaat door de diepe sneeuw naar de eerste culinaire stop in de Ustria Régina met een echte Bündner gerstensoep. De tweede etappe voert naar Vignogn, waar een Lugnezer fondue op de hongerige gast wacht. Het dessert hebt u na deze tocht echt verdiend – de derde halte is in de Ustria Trutg.

Alleen voor echte vossen – Füchsliland Grüsch-Danusa

Grote ogen zijn er in ieder geval in het winterspookhuis in het skigebied Grüsch-Danusa in het Prättigau. Daarbij is af en toe ook de begeleiding van een moedige papa gevraagd. Naast familiepistes zijn er voor de kleintjes ook de eerste kinderbioscoop op de piste, een sneeuwmobiel en een boomxylofoon – veel familieplezier!

Reis met de stoomsneeuwschuiver

Een reis met de stoomsneeuwschuiver is een bijzondere belevenis: stoomwolken stijgen in de lucht, het puffen klinkt als een prehistorisch monster en de trein baant zich al een weg door de sneeuw. De historische treincompositie wordt ook wel liefdevol het ‘Bernina-monster’ genoemd. Deze trein rijdt alleen nog in Graubünden en betovert vele treinliefhebbers: een
strijd met het natuurgeweld. Stoomsneeuwschuifreizen worden afhankelijk van de sneeuwomstandigheden doorgevoerd.

Alleen met de trein bereikbaar – Alp Grüm

Het restaurant op de Alp Grüm is uitsluitend per trein bereikbaar en ligt op ooghoogte met de Palügletsjer. Deze UNESCO-Werelderfgoedparel in het hooggebergtelandschap biedt ieder jaargetijde en onvergetelijke belevenis – ook – of speciaal in de winter tijdens een vollemaanrit in de panoramawagon met gletsjerfondue onderweg.

75 jaar Zwitsers Lawineonderzoeksinstituut

Wanneer u nog meer overnachtingsavontuur zoekt, raden wij u aan eens te overnachten in het iglodorp in Davos. Bezoek aansluitend het Zwitserse Lawineonderzoeksinstituut dat deze winter zijn 75-jarige bestaan viert.

IJskletteren in het Val Müstair en Val Bregaglia

De ultieme adrenalinekick krijgt u bij het ijskletteren in het Val Müstair en Val Bregaglia. Als u graag eens een dag in de ijzige kou wilt klauteren, is hier uw kans. Een lokale gids wijdt u in de geheimen van het ijskletteren in.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen en Fietsen in het Overijssels VechtdalHet Overijssels Vechtdal is een prachtig gebied, met vele verschillende landschappen. Om het Overijssels Vechtdal optima…
Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Samos is een van de groenste eilanden van Griekenland en het ligt vlakbij de Turkse kust. Samos kent een groot aantal wa…
Brandnertal Oostenrijk - Skigebied voor de hele familieBrandnertal Oostenrijk - Skigebied voor de hele familieBrandnertal in Oostenrijk is een skigebied met meer dan 53 kilometer aan pistes. Het dal bestaat uit de dorpen Brand en…

Kerstmis in IerlandKerstmis wordt net als bij ons ook in Ierland gevierd. In de aanloop naar en ook na 25 december is er in het land heel w…
Halloween in IerlandHalloween in IerlandEind oktober wordt ook in Ierland Halloween gevierd. Dat gebeurt als nergens anders want de traditie van Halloween is er…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.