Naaktstranden aan de Costa de la Luz

Aan de Costa de la Luz vind de liefhebber van naaktrecreatie een keur aan naaktstranden. De Costa de la Luz beslaat de kust van de provincies Cádiz en Huelva in het zuidwesten van het Spaanse Andalusië. De soms afgelegen naaktstranden worden veelal omzoomd door duinen en pijnbossen.

Naturisme

Naturisme is een manier van leven in harmonie met de natuur en kenmerkt zich door gemeenschappelijk naakt recreëren om zo zelfrespect, respect voor elkaar, de natuur en het milieu te bevorderen.

In Andalusië is de Vereniging van Naturisten en Nudisten (ANNA) actief om de ontwikkeling en het aanzien van naturisten op openbare plaatsten te stimuleren. ANNA maakt deel uit van de Spaanse Naturisten Federatie (Federación Naturista Española) die de belangen van Spaanse naturisten behartigt en op haar beurt weer aangesloten is bij de Internationale Naturisten Federatie.

Naaktstranden aan de Costa de la Luz
Naaktstranden zijn over het algemeen moeilijk te vinden. Dit geldt ook voor de Costa de la Luz, de kust langs de provincies Cádiz en Huelva in het zuidwesten van Andalusië. Aan deze Costa vind je de volgende officiële naaktstranden:

Provincie Cádiz

Barbate / Zahora – Playa La Mangueta

Dit bijna 8 kilometer lange strand bevindt zich zuidelijk van Playa del Palmar de Vejer en wordt gezien als een van de beste naaktstranden van de provincie Cádiz. Er is geen sprake van bebouwing en zelfs op zondagen is het er zeer rustig. Er zijn geen voorzieningen.

Barbate/Zahora/ Los Caños de Meca – Playa El Faro de Trafalgar

Het twee kilometer lange Playa El Faro bevindt zich binnen het natuurgebied Los Caños de Meca aan de Cabo de Trafalgar. Er zijn geen voorzieningen maar het strand wordt wel schoongehouden. Vanaf Vejer Caños de Meca neem je de CA-2141 in de richting van Faro de Trafalgar.

Barbate / Caños de Meca – Playa Caños de Meca

Dit is een druk bezocht strand aan de Cabo de Trafalgar omgeven door struikgewas en pijnbomen en wordt vooral door niet naturisten bezocht. Naaktrecreatie zie je vooral aan de beide zijden van het strand. In de zomermaanden zijn de typische Spaanse strandtentjes, chiringuitos, geopend. Verder vind je hier restaurants, een picknickplaats met prullenbakken en er is zelfs een strandwacht. Het strand is te bereiken via de weg van Vejer de la Frontera naar Barbate.

El Puerto de Santa María – Playa de Valdelagrana

Dit 4 kilometer lange strand ligt in het beschermd natuurgebied van het Parque Natural de la Bahía, vlakbij de plaats El Puerto Santa María. Het strand wordt schoongehouden, er is een parkeerplaats en in de zomermaanden zijn de chiringuitos geopend.

Conil de la Frontera – Cala del Aceite

Dit strand van bijna 300 meter lengte heeft de vorm van een halve maan en ligt redelijk afgelegen. Er zijn een aantal chiringuitos en het wordt ook gebruik door niet naturisten. Vlakbij ligt de nudistencamping Cala del Aceite. De meeste naaktrecreanten maken gebruik van de verderop gelegen kleinere stranden Melchor, Pitones, Sudario en Camacho. Deze zijn echter moeilijk te bereiken voor kleine kinderen en mensen die slecht ter been zijn.

Conil de la Frontera – Playa Castilnovo

Dit is een bijna 3 kilometer lang strand dat afgelegen ligt tussen Conil de la Frontera en Caños de Meca. Het wordt door boomgaarden en landbouwgrond omgeven. Je vindt hier naast restaurants en een chiringuito ook een EHBO-post. Bij een sterke Levante wind kunnen de golven groot en gevaarlijk zijn.

Rota – Playa Punta Candor
Dit 5 kilometer lange strand ligt vlakbij Rota in de richting Chipiona. Je vindt er een picknickplaats, een restaurant, een parkeerplaats, douches en prullenbakken. Er is ook een strandwacht. Zwemmen is hier bijna onmogelijk vanwege de vele rotsblokken in de branding.

San Fernando – Playa Campo Soto

Een druk bezocht strand van 9 kilometer lengte vlakbij San Fernando in het Parque Natural Bahía de Cádiz. Op het deel voor niet naturisten vind je chiringuitos, een EHBO-post, strandwacht, douches en prullenbakken. Het naaktstrand bevindt zich afgelegen in het duingebied in de buurt van een bunker.

San Roque – Playa Sotogrande

Dit 4 kilometer lange strand bevindt zich in de buurt van de urbanisatie Sotogrande en is deels bebouwd. Er zijn chiringuitos en restaurants.

Tarifa – Playa BoloniaDit strand ligt afgelegen, in de buurt van twee kleine woonkernen; El Lentiscal en Bolonia. Het naaktstrand bevindt zich in het zuidelijk deel van het 4 kilometer lange strand. Op het strand voor niet naturisten vind je alle voorzieningen zoals restaurants, douches, toiletten, kleedhokjes, strandbedden en een EHBO-post.

Zahara de los Atunes – Playa Arroyo del Cañuelo

Een klein afgelegen strand omgeven door pijnbomen. Er zijn geen voorzieningen. Het ligt aan de weg van Zahara de los Atunes naar Cabo de Gracia, vlakbij Faro Torre de Gracia waar vandaar het strand lopend te bereiken is.

Provincie Huelva

Lepe – Playa Flecha de Nueva Umbría

Het naaktstrand van dit 16 kilometer lange strand bevindt zich aan het eind aan de linkerzijde en beslaat maar liefst 10 kilometer. Hier zijn geen voorzieningen. Restaurants, chiringuitos, douches en toiletten vind je wel op het niet naturisten deel van het strand. Het strand ligt aan de weg van Lepe naar Isla Christina, ter hoogte van Casas del Terrón.

Mazagón / Matalascañas - Playa Rompeculos

Een afgelegen en 10 kilometer lang strand dat slechts weinig bezocht wordt. Er is een chiringuito, er zijn prullenbakken en een parkeerplaats. Voor het overige zijn er geen voorzieningen. Op de weg van Matalascañas naar Mazagón neem je de afslag bij bar El Pecador (tussen Camping Doñana en de Parador Nacional de Mazagón). Volg de weg tot aan een rotonde. Vanaf hier wordt het strand bewegwijzerd.

Mazagón / Matalascañas - Playa Cuesta Manelli
Dit is ook een afgelegen, 10 kilometer lang strand gelegen aan de weg van Matalascañas naar Mazagón. In de zomermaanden is er een chiringuito. Het naaktstrand bevindt links van de bruggetjes.

Punta Umbría – Playa La Mata Negra / Los Enebrales

Een afgelegen strand omgeven door pijnbomen en jeneverbesstruiken. Het strand is 2,5 kilometer lang en in de zomermaanden is er een chiringuito. Bij het strand van Playa La Mata Negra kun je de auto parkeren om vervolgens lopend op het strand van Los Enebrales te geraken.
© 2010 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naaktstranden aan de Costa TropicalAan de grillige kust van de Costa Tropical in het zuiden van Andalusië bevinden zich prachtige stranden Een aantal van d…
Naaktstranden aan de Costa del Maresme en Costa del GarrafNaaktrecreatie is in de provincie Barcelona in de autonome regio Catalonië blootgewoon. Zowel aan de Costa del Maresme a…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…

Landal Greenparks: Mooie bungalowparken midden in de natuurLandal Greenparks heeft inmiddels naam opgebouwd in Nederland als het gaat om fraaie bungalowparken in een mooie natuurl…
Naaktstranden aan de Costa del SolLiefhebbers van naaktrecreatie kunnen aan de Costa del Sol heerlijk vakantie vieren. De “kust van de zon” met maar liefs…
Bronnen en referenties
  • www.naturismo.org
Zalomeya (41 artikelen)
Laatste update: 18-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.