Agriturismo, een boerderijvakantie in Italië

Agriturismo is een Italiaanse term die staat voor agrarisch toerisme ofwel boerenbedrijven die naast hun agrarische activiteiten bijgebouwen van hun boerderij verhuren of een kleine camping runnen op hun terrein. Een vakantie op een agriturismo is ideaal voor wie houdt van rust, natuur, gastronomie en schitterende Italiaanse landschappen. Het is een eeuwenoud gebruik, boeren die reizigers een eenvoudige slaapplaats bieden in een stal of op een hooizolder. Toen de Italiaanse boeren het in de jaren zestig steeds moeilijker kregen, terwijl stadsbewoners steeds vaker het platteland opzochten voor rust en frisse lucht, kwamen sommige op het idee een deel van hun boerderij om te laten bouwen tot vakantieverblijf en deze te verhuren aan toeristen.

Eenvoud en spontaniteit

De boeren boden geen luxe hotelkamers maar de eenvoud en spontaniteit van het boerenleven. Voor de inrichting van de kamers werden vaak antieke familiestukken van zolder gehaald. En voor de maaltijden konden de gasten gewoon aanschuiven bij het boerengezin.

Succesformule

Het bleek een succesformule. De eenvoud van het boerenverblijf midden in de natuur en de verse boerderijproducten aan de boerenkeukentafel werden steeds populairder. Binnen enkele jaren waren er in vrijwel heel Italië agriturismi (meervoud van agriturismo) te vinden. De combinatie van landbouw en toerisme werd niet alleen populair onder toeristen. Het werkte ook als een magneet op mensen die droomden van een rustiger bestaan tussen de wijnranken en olijfbomen. Steeds vaker werden mensen boer om vervolgens een agriturismo te beginnen.

Zwembaden, kookcursussen en kinderanimatie

Tegenwoordig staat agriturismo niet meer alleen voor een eenvoudige ‘terug naar de natuur’-vakantie. Om de concurrentie aan te gaan bieden boeren allerlei luxe extraatjes zoals een zwembad, excursies, kunst- en kookcursussen, wijnproeverijen, sportfaciliteiten, wellness faciliteiten en kinderanimatie. Daarnaast bieden zij steeds vaker arrangementen aan met streekgerechten, proeverijen, rondleidingen door de olijfolie- of wijnmakerij en de mogelijkheid verse boerderijproducten te kopen.

Boerderijproducten

Een agriturismo biedt overigens niet altijd overnachtingsmogelijkheden. Sommige runnen naast hun boerenbedrijf een restaurant of winkel met boerderijproducten. In sommige regio’s valt ook de verkoop van zelf geproduceerde ambachtelijke gebruiksvoorwerpen onder de agritoerisme. Die moeten dan wel op de een of andere manier met de boerderij of de streek in verband staan. Meestal gaat het om flessen- of broodmanden, aardewerken schalen en wijnkannen of decoratieve spulletjes van olijfhout.

Van eenvoudige camping tot luxe appartementen

Er is zo een grote variëteit aan agriturismi ontstaan, van eenvoudige boerencampings tot luxe appartementen, van mee-eten met het boerengezin tot sterrenrestaurants en van de verkoop van wijn uit het vat tot boerderijwinkels met een uitgebreid assortiment.

Toscane en Zuid-Tirol

Veruit de het grootste aantal agriturismi is te vinden in Toscane. Daar bevindt zich zo’n 25% van de in totaal ruim 16.000 toeristische boerderijen in Italië. Op de tweede plaats staat de regio Trentino Alto Adige (Zuid-Tirol) met circa 15%.
© 2009 - 2024 Italiedavivere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hoevetoerisme uitbaten in ToscaneVele buitenlanders dromen ervan om hun leven een andere wending te geven ver weg van alle stress en het barre klimaat. E…
Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
WK voetbal 1934In 1934 werd voor de 2e maal het Wereld Kampioenschap Voetbal gehouden. Dit jaar was Italië het gastland, nadat andere l…
Op vakantie naar ItaliëItalië is een erg populair vakantieland om het prachtige weer en de schitterende natuur.Wat houdt het eigenlijk in om op…

Het Paleis van VersaillesHet paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de…
Toeristische aanraders voor Kaunas in LitouwenKaunas is de tweede stad van Litouwen. De stad heeft een schat aan architectuur om te ontdekken en een mooie oude binnen…
Bronnen en referenties
  • www.italiedavivere.com www.deronzanini.com
Italiedavivere (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.