Het Paleis van Versailles
Het paleis van Versailles is gelegen in de stad Versailles. Een stad vlak onder Parijs. Het werd vooral gebruikt voor de hofhouding van de Franse koning Lodewijk XIV, beter bekend als de zonnekoning. Dit paleis is een goed symbool van een absolute monarch.
Het Versailles van voor Lodewijk XIV
Het Versailles paleis was eerst in de handen van koning Lodewijk XIII, vader van Lodewijk XIV die het zou opknappen. Koning Lodewijk XIII liet op een groot stuk grond een met rood bakstenen opgetrokken jachtslot bouwen. Die tijd heten het nog Chateau de Versailles (Kasteel van Versailles). Het werd die tijd alleen gebruikt als jachtresidentie. In 1624 begon de bouw van het Chateau voor Lodewijk XIII.
Het Versailles van Lodewijk XIV
Koning Lodewijk XIV, ookwel de ''zonnekoning'' genoemd hield erg van pracht en praal. Hij had dan ook altijd een grote pruik op en een mooie met juwelen belegde mantel. Hij leefde een lange tijd in het Louvre met zijn hofhouding. In 1680 liet hij onder leiding van architect Jules Hardouin-Mansart het kasteel van Versailles laten vergroten en tot Lodewijks hoofdresidentie maken. Hij liet het Versailles achthonderd hectare groot maken. Hij liet het interieur ontwerpen door Charles Le Brun. Het was vrijwel zowel vroeger als nu een van de grootste kastelen ter wereld. Het kasteel had na de voltooing 226 woningen en vrijwel dubbelzoveel appartementen voor één persoon. Tijdens Lodewijks regeerperiode waren en ongeveer dagelijks 3.000 tot 10.000 hovelingen aanwezig was op het Versailles. Het kasteel werd gezien als een soort winkelcentrum. Vanwege dat er veel slaaplaatsen waren, altijd feesten of voorstellingen bezig waren en men van de hele wereld er naar toe kwam. Het kasteel, de meest voornaamste residentie van Versailles, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk. Naast de woonvertrekken, het kasteel, waren er ook andere domeinen die behoorden tot het Paleis van Versailles.
- De Franse Tuin
- ''Les Grand écuries'' de grote stallen
- ''Les Petites écuries'' de kleine stallen
- Het Grote Trianon : een gigantish tuinhuis
- Het Kleine Trianon : een lustslot in de tuinen
- ''La hameau de la Reine'' : het dorpje van de koningin
- De grote ommuurde ''potagerie'' : moestuin van de koning
- Het ''Grand Quarré des Offices-Commun'' : Een enorm verblijf dat onderdak bood voor de holvelingen
- ''La Salle du jeu de Paume'' : De kaatsbaan, een voorloper van de tennis sport
- De Oranjerie
Het interieur
De mooiste zalen en vertrekken van het Paleis zijn:
- De Spiegelzaal, de bekendste en drukbezochste zaal van heel Versailles. De zaal is 73 meter lang en 13 meter breed. In 1919 werd in deze zaal het Vedrag van Versailles getekend.
- Het grote appartement van de koning telde 6 salons. De salon van overvloed, de salon van Diane, de salon van Venus, desalon van Mars, de salon van Mercurius en de salon van Apollo.
- Naast de spiegelzaal, het grote appartement van de koning is het grote appartement van de koningin de laatste van de drie mooiste vertrekken van het paleis. Dit appartement van de echtgenote van Lodewijk XIV telt zeven kamers. De koninginnetrap, zaal van de lijfwachten, zaal van het grote servies, zaal der edelen, de slaapkamer van de koningin, de zaal der vrede en hal die volgt naar de vertrekken van de koning.
Belangrijke gebeurtenissen in het Versailles
Wegens de pracht en praal maar ook de historie die eraan zit zijn erveel historische gebeurtenissen in het Versailles plaats gevonden. Versailles is het filmdecor van twee films: Valmont en van de film: Maria-Antoinette. Verder had de jonge Mozart een vioolconcert gegeven voor Koningin Maria Leszczyñska, in 1783 gaven de gebroeders Montgolfier de eerste luchtbalon demonstratie, in 1789 bereikte de franse revolutie het Versailles en ontsnapte Koningin Maria-Antoinette via een geheime gang naar de kamer van de koning. in 1919 werd het verdrag van Versailles in se spiegelzaal getekend. Ook verbleef de Mona Lisa ooit op het Versailles.
Het Versailles tegenwoordig
Het Paleis van Versailles is tegen wordig geheel intact. Versailles staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tegenwoordig is het kasteel totaal bezoekbaar. Het is al sinds 1792 een nationaal museum geworden. Het Versailles krijgt per jaar miljoenen bezoekers. Dankzij het entreegeld is het goed opgeknapt. Want na de bestorming in de franse revolutie waren veel kamers verwoest. Ze hebben dan ook met veel restauratie het Koninklijke Hek opnieuw gemaakt die oorspronkelijk ontworpen is door Mansart.