Ammersee, een prachtig meer tussen München en de Alpen

Ammersee, een prachtig meer tussen München en de Alpen De Ammersee is een groot meer in het zuiden van Duitsland. Het meer ligt in een schilderachtige omgeving met glooiende heuvels en schattige dorpjes. Op de achtergrond torenen de Alpen uit boven het meer. Het meer en de omgeving lenen zich uitstekend voor een dagtrip vanuit de nabij gelegen steden München en Augsburg of voor een uitgebreide vakantie vanuit Nederland. De noordpunt van de Ammersee ligt ongeveer 30 kilometer ten westen van München. Het meer is van noord naar zuid ongeveer 20 kilometer lang en maximaal 5 kilometer breed. In totaal heeft het meer een oppervlakte van 47 vierkante kilometer en is het maximaal 80 meter diep. Omdat het meer zo groot is warmt het maar heel langzaam op in de zomer en koelt het langzaam af in de winter. Omdat er maar weinig beken en rivieren vanuit de Alpen in het meer vloeien ververst het water in het meer zich maar één keer per jaar.

Plaatsen aan het meer

Aan de westzijde van het meer liggen de plaatsen Eching, Schondorf, Uting, Riederau, St. Alban en Dießen. De belangrijkste plaats aan de westzijde van het meer is Dießen am Ammersee. In het dorp bevinden zich vele hotels en vakantiewoningen. De Untermullerplatz is het centrum van Dießen met aan het plein restaurants en winkels en midden op het plein een fontein. Aan het meer ligt zich een zeilschool, een hotel en meerdere restaurants. Ook vertrekken van hier de boten van de Bayerischen Seenschifffahrt naar de andere plaatsen rondom het meer.

Aan de oostzijde liggen Inning, Buch, Breitbrunn en Herrsching. Hier is Herrsching am Ammersee de belangrijkste plaats. De plaats is een bekend toevluchtsoord voor kunstenaars en andere creatievelingen. Door de rechtstreekse verbinding met München is Herrsching in de weekenden druk met bezoekers uit de stad. Er zijn dan ook relatief veel restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. In Herrsching begint ook de langste promenade van Duitsland, men kan 10 kilometer langs het meer flaneren en ondertussen bij een van de vele cafés of restaurants een hapje of een drankje doen.

Activiteiten op en om het meer

Actief

De omgeving van het meer bestaat uit licht glooiende heuvels met daarop boerderijen en bossen. In deze heuvels kan worden gefietst of gewandeld waarbij er routes zijn voor de geoefende en minder geoefende wandelaar of fietser. Aan de westzijde van het meer ligt de Ammersee-Hoheweg. Dit pad voert door de heuvels van Utting naar Riederau met onderweg prachtige vergezichten op het meer. Aan de andere zijde van het meer, bij Herrsching, kan me de 10 kilometer lange promenade bewandelen. Vrijwel de gehele oostoever is openbaar toegankelijk, men kan dus overal tot vlakbij het water komen. Ook zijn er in de omgeving van het meer meerdere golfbanen, tennisbanen en andere sportfaciliteiten.

Ontspanning

Aan de westzijde van het meer, ten noorden van Reiderau, ligt een groot recreatieterrein. Hier kan men gebruik maken van omkleedgelegenheden, vaste barbecues, ligweides en stranden. Om vrijwel het hele meer zijn stranden en strandjes te vinden, direct ten noorden van Herrsching bevindt zich een naaktstrand. Aan de westzijde in de buurt van Herrsching ligt het klooster Andechs. Dit klooster is bekend als bedevaartsoord en vanwege zijn bierbrouwerij.

Watersport

Door de vaak gunstige wind wordt er wordt veel gezeild en gesurfd op de Ammersee. Het surfen vindt voornamelijk plaats in de Herrschinger Bocht, hier is de wind meestal het beste. In Herrsching bevindt zich dan ook de surfschool. In Dießen, Herrsching, en Utting bevinden zich zeilscholen. Aan het varen met motorboten zijn echter strenge regels verbonden, er wordt op het meer daarom nauwelijks met motorboten gevaren. Aan de zuidzijde van het meer is een waterskigebied ingericht.

Veerboten

De Bayerische Seenschifffahrt biedt overtochten, rondvaarten en speciale boottochten aan op het meer. De boten varen van eind maart tot half oktober en verbinden de Stegen, Utting, Dießen en Herrsching met elkaar. Er wordt met vier schepen gevaren, de raderstoomboot "Herrsching" en de "Diessen" en de motorboten "Augsburg“ und "Utting“.

Verblijf

Het gehele meer is gericht op recreatie en toerisme. In de dorpjes rondom het meer zijn dan ook vele vakantiehuizen, appartementen, Zimmer frei gelegenheden en hotels te vinden. Ook komen in de weekenden veel mensen vanuit München of Augsburg voor een dagje strand of een wandeling in de vrije natuur naar het meer toe. Rondom het meer liggen meerdere campings. Deze liggen vaak aan de oevers van het meer bijvoorbeeld net ten zuiden van Herrsching aan de oostoever en ten noorden van Utting aan de westzijde van het meer.

Hoe er te komen?

De A96, München-Memmingen, ligt aan de noordzijde van het meer. Langs beide zijden van het meer lopen regionale wegen van noord naar zuid. De meeste mensen komen met de auto of de motor naar het meer. Dit leidt vooral in de zomer tot grote bereikbaarheids- en parkeerproblemen in de dorpen aan het meer. Het is dan ook aan te raden om met de trein naar het meer te reizen. Aan de oostkant van het meer is Herrsching te bereiken met de S-bahn vanuit München. Langs de westzijde van het meer loopt de Ammerseebahn. Deze locale trein begint in Augsburg en voert via de aan de Ammersee gelegen plaatsen Schondorf, Uting, Riederau, St. Alban en Dießen richting Weilheim.

De Ammersee


Lees verder

© 2013 - 2024 Ekke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

De Zwitserse kantons op een rijVanuit welke richting je Zwitserland ook nadert, hoe dichter je bij de grens komt, hoe meer auto’s je ziet met de opvall…
Europa, algemene informatieEuropa, algemene informatieEuropa is een relatief klein werelddeel, voor het grote aantal inwoners, wat maarliefst 46 landen telt. De hoofdstad van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Didgeman, Pixabay
  • http://www.seenschifffahrt.de/
  • http://www.ammersee-region.de/
Ekke (17 artikelen)
Laatste update: 02-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.