Turre bij Almería: landbouw en Moorse geschiedenis

Het stadje Turre is van een agrarisch gebied uitgegroeid tot een toeristenbestemming. Turre koestert haar Moorse verleden en zet nu zwaar in op het milieu.

Turre

Turre ligt in Spanje en maakt onderdeel uit van Almería, in Andalusië. Het ligt op ruim tachtig kilometer van de provinciehoofdstad. Turre telt ongeveer vierduizend inwoners. Samen met een aantal andere dorpen maakt het deel uit van de mancomunidad de municipios del Consorcio del Río Aguas.

Fysische geografie

Turre ligt ongeveer vier kilometer verwijderd van de Middellandse zee. Het ligt tussen een rivier en onder aan de Sierra Cabrera.

Flora en Fauna

Tot rond 1700 was de omgeving van Turre omgeven door wouden van kurkeiken en steeneiken. Door agrarische bedrijvigheid
werden deze bossen gedecimeerd. Nu vindt men slechts nog enkele kurkeiken (Quercus suber). Op dit moment zijn ze een zeldzaamheid. Wetenschappers verzamelen dan ook genetisch materiaal. Er worden pogingen gedaan om bepaalde boomsoorten weer in andere gebieden te introduceren. Op dit moment komen er vooral bomen en struiken in de regio voor. Denkt u hierbij aan duindoorn, wilde olijven, rozemarijn en bramen. In dit gebied komen een aantal zeldzame bomen voor die met name in natte gebieden gedijen. Denkt u hierbij aan gal eiken, oleander en de witte populier.

Economie

De economie van Turre is al lang met name op de landbouw gericht. Sinds dertig jaar is hier het toerisme bijgekomen. Zoals veel plaatsen in Spanje werd er nogal wat gebouwd.

Geschiedenis tot 1900

De afgelopen tweehonderd jaar heeft deze regio nogal wat economische pieken en dalen gekend. Rond 1800 was er de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waardoor het Franse leger de regio binnenviel. Daarop volgde twintig jaren van honger en zieken. Rond 1840 werd er zilvererts door een boer ontdekt. Door de vondst van dit edelmetaal werd de regio economisch interessant. Er werd begonnen met de aanleg van een bijbehorende infrastructuur. In de omgeving werd een ertssmelterij aangelegd. Toch bleef de bevolking vertrouwen op inkomsten uit landbouw en veeteelt. Meteen werd er veel gespeculeerd met aandelen in de mijnen. Door achterstallig onderhoud vonden er een aantal noodlottige ongevallen plaats. Rond 1850 werden de mijnen gesloten. Door de mijnbouw en de daardoor aangetrokken werknemers is de ontbossing van de regio in een stroomversnelling geraakt.

Geschiedenis vanaf 1900

Van 1936 tot en met 1939 woedde de Spaanse Burgeroorlog. Net zoals de rest van Spanje zakte de Turre weg in armoede en honger. Door het gebrek aan goede voeding heersten er vele ziekten. Na de Spaanse Burgeroorlog viel de regio in ongenade door haar linkse voorkeuren. De regio liep leeg door de trek naar de stad en emigratie. De regio was erg achter door de hernieuwde afhankelijkheid van landbouw en veeteelt voor inkomsten.Sinds 1970 begint de opkomst van het toerisme en de bouwsector. De streek vindt aansluiting met de rest van Europa.De laatste tien jaar is er een grote dienstverlenende sector ontstaan, gelieerd aan het toerisme.

Bezienswaardigheden Turre

Er bevinden zich verscheidene begraafplaatsen uit verschillende tijdvakken in Turre. De oudste graven dateren uit het Neolithicum, wat recenter zijn de islamitische graven. Verder zijn er gebruiksvoorwerpen uit de Bronstijd en de Ijzertijd gevonden. Een aantal kerken zoals de kapel van Franciscus van Assisi en Moorse overblijfselen zoals een aquaduct en fonteinen zijn de moeite waard. Verder kan men nog overblijfselen van vroege nederzettingen bekijken die nu in woonwijken van Turre liggen. Een tip: het paasfeest wordt hier zeer uitgebreid en langdurig (dertien dagen) gevierd.
© 2012 - 2023 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carboneras bij Almería aan de Sierre CabreraCarboneras is een mooi gelegen kustplaatsje in Almería in Andalusië. Het plaatsje met haar vele stranden is gelegen aan…
Mojácar en Sorbas in Andalusië: nauw verweven met de MorenMojácar en Sorbas liggen beiden in de provincie Almería (met provinciehoofdstad Almería) in Andalusië. Reeds vierduizend…
De Hoogvlakte van Ronda en de Sierra de Las Nieves (Spanje)De "Meseta de Ronda" en de "Sierra de Las Nieves", De Hoogvlakte van Ronda en het Gebergte van de Sneeuw zijn twee gebie…
Via Verde de la Sierra in Cadiz (Zuid Spanje)Via Verde de la Sierra in Cadiz (Zuid Spanje)In het noorden van de provincie Cadiz begint de Via Verde de la Sierra, een Groene Route die van een oude spoorweglijn t…

Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Natuurpark Cabo de Gata-Nijar in Andalusië bij AlmeriaNatuurpark Cabo de Gata-Nijar in Andalusië bij AlmeriaRond Almeria bevindt zich het natuurpark Cabo de Gata-Nijar. Indien u een rondreis Andalusië heeft gepland, dan is dit p…
Bronnen en referenties
  • http://es.wikipedia.org/wiki/Turre
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 07-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.