Natuurpark Cabo de Gata-Nijar in Andalusië bij Almeria

Natuurpark Cabo de Gata-Nijar in Andalusië bij Almeria Rond Almeria bevindt zich het natuurpark Cabo de Gata-Nijar. Indien u een rondreis Andalusië heeft gepland, dan is dit park zeker een aanrader. Overigens wordt Andalusië door de Spanjaarden Andalucia genoemd. De temperaturen zijn hier zo hoog en er valt zo weinig neerslag dat er een voor Europa uniek semi-woestijnachtig klimaat is ontstaan. De omgeving hier is zo speciaal dat zij als achtergrond werd gebruikt voor bijvoorbeeld de film Lawrence of Arabia (1962) Cleopatra (1963). De indeling van het park wordt onder de loep genomen.

Natuurpark Cabo de Gata-Nijar

Dit natuurpark heeft sinds 1987 een beschermde status. Het park ligt in zuid-Spanje, in de provincie Andalusië in de buurt van Almeria. Het gebied bestrijkt bijna vijftigduizend hectare. Meer dan zestig kilometer kustgebied maakt deel uit van het park. De planten en dieren die deze omgeving bevolken zijn uniek of worden met uitsterven bedreigd. Een andere bijzonderheid is dat er ruim tienduizend schildpadden leven. In het park bevinden zich resten van uitgedoofde vulkanen. Jaarlijks bezoeken bijna tweehonderdduizend mensen dit park. De aanduiding Cabo de Gata stamt af van 'Cabo de Agata'. Dit duidt op de steensoort agaat. Deze tref je met name aan op stranden die zich rondom het natuurgebied bevinden.

Ecologische kenmerken

Dit park herbergt de meest schrale omgeving van Europa. De geringe regenval (minder dan tweehonderd millimeter per jaar) gecombineerd met een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20°C zorgt ervoor dat dit gebied erg droog is. Door de bijbehorende woestijnachtige planten oogt dit gebied als een woestijn. Het gebied is in het verleden regelmatig gebruikt als woestijnachtergrond voor films.

De mens in deze omgeving.

Van oudsher werd hier reeds zout gewonnen. Tegenwoordig dient de bedrijvigheid van de mensen in overeenstemming met de omgeving te geschieden Harmonie tussen mens en natuur wordt hier als doel gesteld. Belangrijke bezienswaardigheden zijn het rif van de Sirenen en de vuurtoren van Cabo de Gata. Het park is opgedeeld in verschillende zones: van A tot en met D.

Zone A

De gebieden in zone A zijn zo kwetsbaar dat ze extra beschermd dienen te worden. Deze ecosystemen beslaan bijna twintig procent van het totale park. Menselijke bedrijvigheid wordt beperkt tot een minimum. Uitzonderingen zijn onderzoek, conservering en milieu-onderwijs. Alleen de zoutwinning van Cabo de Gata valt hier niet onder. Deze is ook van belang voor de ecologie van het gebied.

Zone B

Dit gebied vertegenwoordigt landschappen die verenigbaar zijn met menselijke activiteit. Deze zone valt uiteen in vier soorten
categorieën. Ruim zeventig procent van het oppervlak van het park valt onder deze categorie. Dit houdt in dat de volgende activiteiten zijn toegestaan: duurzaam toerisme en het winnen van hernieuwbare hulpbronnen.
  • Zone B1 bestrijkt bijna twintigduizend hectare van dit gebied. Hier mag bedrijvigheid plaatsvinden waarbij het landschap wordt verrijkt, de waterbronnen niet worden aangetast en erosie en verschraling van de flora en fauna worden voorkomen.
  • Zone B2 omvat ongeveer zevenduizend hectare. Hier mag kleinschalige klassieke landbouw bedreven worden. Men verbouwt hier met name granen. Ook vindt men hier pittoreske boomgaarden. Verder vindt hier zoutwinning plaats.
  • In zone B3 kan men recreëren aan zee. Hier vallen ongeveer honderdvijftig hectare stranden onder. Alhoewel een aantal steden zich niet echt dichtbij bevinden wordt hier nogal eens gebruik van gemaakt.
  • Zone B4 omvat stadstranden. Deze maken ongeveer dertig hectare van de sector B uit, maar worden wel frequent gebruikt. Deze stranden worden het meest van het hele park bezocht.

Zone C

Dit gebied bestrijkt een oppervlakte van ruim zeven procent van het totale park. In de sectoren C1 en C2 mag gewone landbouw en intensieve landbouw (onder plastic) plaatsvinden. Er dient echter wel een verstandig gebruik van de bodem en een veilige afvoer van afval plaatsvinden. Tenslotte is er nog zone C3. Dit is woongebied of er bevinden zich toeristische faciliteiten. Daarnaast zijn dit de openbare stukken van het park. Daarnaast bevindt zich in deze sector een mijnbouwgebied.

Zone D

In deze zone geldt geen enkele restrictie wat betreft milieu-eisen. Dit zijn bijvoorbeeld stedelijke gebieden.
© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carboneras bij Almería aan de Sierre CabreraCarboneras is een mooi gelegen kustplaatsje in Almería in Andalusië. Het plaatsje met haar vele stranden is gelegen aan…
Natuurpark Cabo de GataCabo de Gata is een magisch natuurpark in Almeria. Een prachtig en uniek landschap, een stukje van Afrika dat gestrand i…
Naaktstranden aan de Costa AlmeriaEen paradijs voor de naaktrecrant. Dat is de Costa Almería in het zuidoosten van Andalusië. Deze costa heeft een groot a…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…

Turre bij Almería: landbouw en Moorse geschiedenisHet stadje Turre is van een agrarisch gebied uitgegroeid tot een toeristenbestemming. Turre koestert haar Moorse verlede…
Starnberger See, Zuid-Duitse merenDe Italiaanse meren aan de zuidzijde van de Alpen zijn wereldberoemd. Maar ook aan de noordzijde, in Duitsland, liggen e…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cabo_de_Gata
  • http://es.wikipedia.org/wiki/Parque_Natural_Cabo_de_Gata-N%C3%ADjar
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 29-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.