Laos - Wat zijn de do's en don'ts

Laos - Wat zijn de do's en don'ts Laos is een prachtig land met veel regenwouden, rivieren en prachtige tempels. Reizen in Laos is leuk en uitdagend. Door het hele land ligt de Mekong rivier waar je hoogstwaarschijnlijk op reis wel op terecht zult komen met een boot. Twee derde van de bevolking is Boeddhist en ik heb deze mensen ervaren geduldig en zeer behulpzaam. Vaak spreken ze geen Engels maar ze zullen alle tijd voor je nemen om je te helpen. Voordat je naar Laos gaat, zorg er dan voor dat je enigszins bekent bent met de cultuur zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Laotiaans volk kan heel veel hebben en staan open voor nieuwe ontwikkelingen en hebben vakantiegangers en reizigers over de hele wereld nodig om langzaam te veranderen in een wat rijker land maar dat betekent niet dat wij daardoor gelijk een vrijbrief krijgen om ons altijd maar te gedragen hoe wij dat willen. In dit artikel geef ik je voorbeelden van verschillende dingen die je wel en niet kunt doen in Laos.

Do's

Linker en rechter hand
Laotiaans volk heeft speciale gebruiken voor hun handen. Eten, geld geven of aanraken doe je namelijk met je rechterhand en links is voor de stoelgang. Dit geldt voor meerdere landen in Azië. Z ij vinden het onhygiënisch als je eet met de hand waarmee je ook je kont afveegt! Handen wassen tussendoor is dus niet nodig!
Hallo
In Laos begroet men elkaar met de woorden "Sabai Dee" en dit word altijd gezegd met een glimlach. Het word gerespecteerd als jij dit zelf ook doet tegelijkertijd met een "Nop". Hierbij houd je je handen tegen elkaar aan vlak voor je gezicht.
Tubing in the Vang Vieng
Persoonlijk vind ik dat iedere toerist naar Vang Vieng moet zijn geweest om het "tuben" te ervaren. Je gaat met een grote rubberen band de rivier op en drijft zo in een paar uur terug naar het drukke stadje Vang Vieng. Het uitzicht is prachtig. Om je heen allemaal bergen! Het tuben is een toeristische trekpleister geworden en je zult ook zien dat je vanaf de startpositie overal barretjes links en rechts van je ziet die op houten palen staan. Als je in je band zit worden er van alle kanten touwen naar je toe gegooid waarmee de mensen je naar de kant trekken om hun bar in te gaan. Als je zin hebt in een dag flink feesten is dit ook een aanrader. Wat je vooral niet moet doen tijdens zo'n dagje feesten is in dronken toestand aan een kabelbaan gaan hangen. Ik heb hier al een aantal mensen lelijk terecht zien komen op rotsen.

Don't

Schoenen
Loop niet bij iemand naar binnen met je schoenen aan. Dit is ongebruikelijk. Op toeristische plaatsen is het geen probleem als je ergens naar binnen loopt met je schoenen aan maar ze vinden het prettiger wanneer je ze gewoon buiten laat staan.
Voeten
Met je voeten naar een Boeddhabeeld of monnik zitten, is een ernstige belediging. Het hoofd is bij de boeddhist het hoogste punt en je voeten het laagste punt zowel letterlijk als figuurlijk. Laat niet de onderkant van je voeten zien aan een Laotiaan. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel zit en je benen even wilt uitstrekken op tafel. Dit is wederom respectloos. Ze zullen er niet snel iets over zeggen maar leuk vinden ze het niet.

Drugs

Neem nooit drugs mee naar Laos. Het is daar het strengst verboden om drugs bij je te hebben, te kopen of om ermee te handelen. In de meeste gevallen word er een levenslange celstraf of de doodstraf opgelegd. Wanneer een Laotiaan jou bijvoorbeeld in een café drugs aanbied zeg dan altijd nee. Vaak neem jij het dan aan en staat er buiten al een politieagent te wachten om jou te betrappen op het bezit van drugs. In Laos kom je er vaak niet met een simpele boete vanaf. Boetes liggen heel hoog en vaak komt daar celstraf bij.

Weetje: In Laos word drugshandel gelijk gesteld aan moord. Wanneer jij mensen drugs verkoopt ben je een moordenaar. Drugs zorgt voor veel ellende en je word met geen enkel beetje respect behandeld als jij drugs gebruikt of handelt.

Je stem verheffen en geweld gebruiken

Laotiaanse mensen vinden het respectloos als je op straat een scene gaat lopen schoppen met bijvoorbeeld je vriend of vriendin. Slaan of schoppen is al helemaal een not done. Je zult ook niet snel een ruzie zien op straat in Laos. Praat gewoon rustig en eis niet teveel aandacht op.

Hoofd aanraken

In het Boedhisme staat het hoofd als hoogste punt van je lichaam zowel letterlijk als figuurlijk. Raak dus nooit een hoofd van een Laotiaan aan. Ook al staat er een leuk kindje naast je en wil je haar een vriendelijke aai over haar bol geven, die dit niet. De Laotiaan ziet dit als een belediging en zal ook gelijk opstaan.
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vientiane, de hoofdstad van LaosVientiane, de hoofdstad van LaosVientiane is de hoofdstad van Laos. Vientiane is goed bereikbaar per vliegtuig en bus. Backpackers en toeristen passeren…
De geneeskracht van kleine galgant of laosDe geneeskracht van kleine galgant of laosGalgant is een plant uit de gemberfamilie en komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt het nauwelijks als natuur…
Huay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai; startpunt van de slowboat en the Gibbon ExperienceHuay Xai is een grensplaats in Laos, het plaatsje is een populaire grensovergang van en naar Thailand. Huay Xai vormt oo…

Birma (Myanmar) - Wat zijn de do's and don'tsBirma, ook wel bekend als Myanmar hoort bij het mooie Zuid oost Azië. Het is een land waar je heen kunt gaan om te reize…
Hoeveel bagage mag ik meenemen op reis?Op reis gaan doen de meeste mensen met plezier, u wilt dan ook niet voor onverwachte verrassingen op het vliegveld komen…
Bronnen en referenties
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 18-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.