Birma (Myanmar) - Wat zijn de do's and don'ts

Birma, ook wel bekend als Myanmar hoort bij het mooie Zuid oost Azië. Het is een land waar je heen kunt gaan om te reizen en waar je mooie, vriendelijk mensen zult tegenkomen. Helaas staat Birma er bijna helemaal alleen voor en leven de mensen in gevangenschap door de militairen die het hun alles behalve makkelijk maken. Ze mogen hun land niet uit waardoor er veel vluchtelingen zijn. In dit artikel geef ik jullie een paar belangrijke tips voor reizen in Birma. Voordat je besluit om te gaan reizen in Birma laat je dan goed inlichten en neem de tijd om te leren over dit land. Het is alles behalve een vrij land. Je bent als toerist niet in gevaar maar de lokale bevolking word hier wel onderdrukt. Denk ook na hoe je een reis plant en wat je beter wel of juist niet kunt doen. Probeer, in zoverre dat mogelijk is, geld uit te geven aan de lokale bevolking tijdens het reizen en stop je geld niet in de militaire regime. Hoe meer geld er naar hen toe gaat, hoe sterker hun positie.

Do's

Informeren

Voordat je naar Birma gaat moet je zorgen dat je weet wat er in dit land afspeelt. Ik heb het hierboven ook al vernoemd maar wil het nogmaals benadrukken. Hang niet de domme toerist uit maar leer weten wat hier speelt en hoe je de mensen, in zoverre mogelijk, kunt helpen en geef alleen geld uit wat direct terecht komt bij de bevolking zelf.

Winkelen
Koop in Birma zoveel mogelijk in kleine winkeltjes of markten om te voorkomen dat het geld in de verkeerde handen terecht komt. De Birmees kan het geld goed gebruiken.
Moneybelt
In principe is Birma geen gevaarlijk land om als toerist te reizen en is er weinig criminaliteit. Toch adviseer ik je om je geld, paspoort en andere belangrijke documenten goed bij je te houden. Een paspoort kwijtraken in een land als Birma lijkt mij geen pretje. Ook mogen we niet vergeten dat dit een heel erg arm land is.
Water
Koop water in Birma altijd uit afgesloten flesjes. Kijk dus ook goed of deze niet open zijn geweest. Water in Birma is niet drinkbaar. Eet ook geen consumptie ijs.

Don't

Politiek

Ga niet met een Birmees in discussie over politiek. Je brengt ze ermee in gevaar. Probeer sowieso alles te vermijden wat met politiek te maken heeft in Birma. Maak geen foto's van militairen en loop niet met demonstraties mee want dan kun je ook jezelf in gevaar komen. Geef nooit kritiek op de regering als je in Birma bent want ook dit is vragen om problemen.

Voeten
Met je voeten naar een Boeddhabeeld of monnik zitten, is een ernstige belediging. Het hoofd is bij de boeddhist het hoogste punt en je voeten het laagste punt zowel letterlijk als figuurlijk. Laat niet de onderkant van je voeten zien aan een Laotiaan. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel zit en je benen even wilt uitstrekken op tafel. Dit is wederom respectloos. Ze zullen er niet snel iets over zeggen maar leuk vinden ze het niet.

Drugs

Neem nooit drugs mee naar Birma. Het is daar het strengst verboden om drugs bij je te hebben, te kopen of om ermee te handelen. In de meeste gevallen word er een levenslange celstraf of de doodstraf opgelegd. Wanneer een Birmees jou bijvoorbeeld in een café drugs aanbied zeg dan altijd nee. Vaak neem jij het dan aan en staat er buiten al een politieagent te wachten om jou te betrappen op het bezit van drugs. In Laos kom je er vaak niet met een simpele boete vanaf. Boetes liggen heel hoog en vaak komt daar celstraf bij.

Hoofd aanraken

In het boeddhisme staat het hoofd als hoogste punt van je lichaam zowel letterlijk als figuurlijk. Raak dus nooit een hoofd van een Laotiaan aan. Ook al staat er een leuk kindje naast je en wil je haar een vriendelijke aai over haar bol geven, die dit niet. De Laotiaan ziet dit als een belediging en zal ook gelijk opstaan.

Kleding

Ik moet zeggen dat ik niet precies weet waarom deze regel er is maar loop in Birma als volwassene niet in een korte broek of schort. Ze vinden dit schandelijk. Denk er ook aan dat je je degelijk kleed in tempels.
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Myanmar, het voormalige Birma, is een echte cultuurbestemming. Door het hele land zijn duizenden pagodes te vinden, alle…
BURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmarecensieBURMA VJ, de rauwe realiteit van BirmaFilmend met een handycam, vanuit een tas, verscholen tussen bosjes of al rennende om het eigen leven te redden. Verzende…
Myanmar, voorheen BirmaMyanmar, een land wat een zo strenge dictatuur heeft dat er eigenlijk nooit enig nieuws naar buiten komt, haalt in septe…
Gerechten uit BirmaEr zijn heel veel gerechten vanuit de hele wereld die u kunt maken. Een vergeten gebied is denk ik Birma. De gerechten u…

Filipijnen - Wat zijn de do's and don'tsFilipijnen - Wat zijn de do's and don'tsDe Filipijnen is een prachtig land met vele geweldige eilanden waar je fantastisch kunt snorkelen en duiken. Er is nog v…
Laos - Wat zijn de do's en don'tsLaos - Wat zijn de do's en don'tsLaos is een prachtig land met veel regenwouden, rivieren en prachtige tempels. Reizen in Laos is leuk en uitdagend. Door…
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 18-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.