Cambodja - Wat zijn de do's en don'ts

Bij Cambodja kun je denken aan het boeddhistische tempelcomplex Angkor Wat, niet voor niets een van de wereldwonderen. Aan de andere kant mogen we ook de ellendige tijd van het Pol Pot regime niet vergeten waar je nu nog de resten van kunt zien in de hoofdstad Phnom Penh. In het zuiden van Cambodja liggen mooie stranden die nog niet heel erg ontdekt zijn door de massa toerist. Cambodja heeft verder een mooie cultuur met mooie mensen die ook weer hun eigen gebruiken hebben. Voordat je naar Cambodja gaat, zorg er dan voor dat je enigszins bekent bent met de cultuur zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Khmer mensen, kunnen heel veel hebben en staan open voor nieuwe ontwikkelingen en hebben vakantiegangers en reizigers over de hele wereld nodig om langzaam te veranderen in een wat rijker land maar dat betekent niet dat wij daardoor gelijk een vrijbrief krijgen om ons altijd maar te gedragen hoe wij dat willen. In dit artikel geef ik je voorbeelden van verschillende dingen die je wel en niet kunt doen in Cambodja.

Do's

Linker en rechter hand
Khmer mensen hebben speciale gebruiken voor hun handen. Eten, geld geven of aanraken doe je namelijk met je rechterhand en links is voor de stoelgang. Dit geldt voor meerdere landen in Azië. Z ij vinden het onhygiënisch als je eet met de hand waarmee je ook je kont afveegt! Handen wassen tussendoor is dus niet nodig!

Onderhandelen
In Cambodja is het geen probleem om te handelen in taxi's,markten en winkels. Het Khmer volk is hier wel heel goed in dus er is voor sommige toeristen wel een degelijke training voor nodig. Denk er ook tegelijkertijd aan dat je niet te ver moet gaan en blijf altijd lachen. Vaak zie je toeristen die een spijkerbroek willen kopen voor 5 euro terwijl de eigenlijke prijs 15 euro is. Natuurlijk is 15 euro teveel en kun je er echt wel wat euro's afkrijgen maar blijf vriendelijk, lach met ze mee en denk er ook aan dat je thuis vaak spijkerbroeken koopt voor 60 euro zonder dat je financieel in de zorgen komt terwijl de Cambodjaan zijn of haar gezin van die ene spijkerbroek weer 2 dagen eten kan geven.

Neem de borden ‘Danger mines’ serieus!

In Cambodja zul je tijdens het reizen heel waarschijnlijk wel bordjes tegen komen met daarop een waarschuwing voor landmijnen. In de tijd van het Pol Pot regime zijn er tussen de 6 en 8 miljoen landmijnen geplaatst, vooral bij het grensgebied bij Thailand.

Voeten
Met je voeten naar een Boeddhabeeld of monnik zitten, is een ernstige belediging. Het hoofd is bij de boeddhist het hoogste punt en je voeten het laagste punt zowel letterlijk als figuurlijk. Laat niet de onderkant van je voeten zien aan een Cambodjaan. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel zit en je benen even wilt uitstrekken op tafel. Dit is wederom respectloos. Ze zullen er niet snel iets over zeggen maar leuk vinden ze het niet.

Check alles na wat je huurt

Wanneer je bijvoorbeeld een jet-ski of scooter huurt in Cambodja en deze van te voren niet goed na kijkt samen met de verhuurder kun je nogal eens in de problemen komen. Je hebt 15 minuten lekker op de jet-ski gezeten en wilt deze weer inleveren bij de verhuurder die jou vervolgens laat zien dat er een hele grote kras op zijn jet-ski zit. Deze zat er volgens hem van te voren nog niet op en in dit soort gevallen is het dan jouw woord tegen het zijne. Ook op dit gebied draait alles om geld. De Cambodjaan wilt natuurlijk ook wel een keer op vakantie net als wij rijke westerlingen.

Don't

Voeten
Met je voeten naar een Boeddhabeeld of monnik zitten, is een ernstige belediging. Het hoofd is bij de boeddhist het hoogste punt en je voeten het laagste punt zowel letterlijk als figuurlijk. Laat niet de onderkant van je voeten zien aan een Cambodjaan. Bijvoorbeeld wanneer je op een stoel zit en je benen even wilt uitstrekken op tafel. Dit is wederom respectloos. Ze zullen er niet snel iets over zeggen maar leuk vinden ze het niet.

Drugs

Neem nooit drugs mee naar Cambodja. Het is daar het strengst verboden om drugs bij je te hebben, te kopen of om ermee te handelen. In de meeste gevallen word er een levenslange celstraf of de doodstraf opgelegd. Wanneer een Cambodjaan jou bijvoorbeeld in een café drugs aanbied zeg dan altijd nee. Vaak neem jij het dan aan en staat er buiten al een politieagent te wachten om jou te betrappen op het bezit van drugs. In Cambodja kom je er vaak niet met een simpele boete vanaf. Boetes liggen heel hoog en vaak komt daar celstraf bij. Ook is het Cambodjaans gevangenissysteem langzaam waardoor je weleens een jaar in je cel mag wachten voordat jouw zaak word behandeld.

Weetje: In Cambodja word drugshandel gelijk gesteld aan moord. Wanneer jij mensen drugs verkoopt ben je een moordenaar. Drugs zorgt voor veel ellende en je word met geen enkel beetje respect behandeld als jij drugs gebruikt of handelt.

Je stem verheffen en geweld gebruiken

Khmer mensen vinden het respectloos als je op straat een scene gaat lopen schoppen met bijvoorbeeld je vriend of vriendin. Slaan of schoppen is al helemaal een not done. Je zult ook niet snel een ruzie zien op straat in Cambodja. Zorg er al helemaal niet voor dat je met een Cambodjaan ruzie krijgt. Ze kunnen heel veel hebben, ze zullen ook heel geduldig en rustig blijven en ze zullen niet snel op je boosheid ingaan totdat de bom barst want dan heb je een echt probleem. Khmer mensen zullen elkaar altijd helpen en als jij een Cambodjaan beledigd of kwaad wilt doen dan zul je zien dat op een gegeven moment heel veel Cambodjaanse mensen zich rondom jou verzamelen en zullen ze er alles aan doen om jou rustig te krijgen.

Gokken

Gokken is in Cambodja ten strengste verboden in welke vorm dan ook. Als een Cambodjaan jou uitnodigt om samen voor geld te gokken weiger dit aanbod dan altijd. Ook hier staan hogere straffen op.

Hoofd aanraken

In het boeddhisme staat het hoofd als hoogste punt van je lichaam zowel letterlijk als figuurlijk. Raak dus nooit een hoofd van een Cambodjaan aan. Ook al staat er een lief Khmer kindje naast je en wil je haar een vriendelijke aai over haar bol geven, die dit niet. De Cambodjaan ziet dit als een belediging en zal ook gelijk opstaan. Zelf heb ik dit een keer per ongeluk gedaan en ik kreeg 3 Khmer mannen naast me die erg boos werden. Ik heb mijn excuses heel vaak aangeboden en uiteindelijk kwam het ook wel goed maar ze waren er helemaal niet blij mee!
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Cambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja is een land gelegen in Azië. Het land grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Ook ligt Cambodja aan de Zuid-Chine…
Bokor Hill, spookstad in CambodjaOoit was het een zeer populaire verblijfsplaats voor de Franse elite maar later, door te dienen als slagveld tussen het…

Hoeveel bagage mag ik meenemen op reis?Op reis gaan doen de meeste mensen met plezier, u wilt dan ook niet voor onverwachte verrassingen op het vliegveld komen…
Voorbereiding om op vakantie te gaanVoorbereiding om op vakantie te gaanEen goede voorbereiding vooraleer je op reis vertrekt is belangrijk. Zo is het belangrijk om in orde te zijn met de nodi…
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 18-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.