Veilig wandelen in de bergen

Bergwandelen is een bijzonder populaire bezigheid en voor veel mensen het summum van plezier. Men realiseert zich echter te weinig dat het wandelen in de bergen ook gevaarlijk kan zijn. Meer dan 30% van de jaarlijkse ongevallen in de Alpen betreffen gewone wandelaars en hebben vaak te maken met gebrek aan kennis of zelfoverschatting. Maar veel ongelukken waren ook te voorkomen geweest door enkele kleine voorzorgsmaatregelen!

Draag de juiste kleding

Wanneer je op een willekeurige dag door de alpen loopt kom je regelmatig wandelaars tegen op gympjes, een korte broek en een t-shirt. Niets aan de hand, totdat het ineens gaat regenen, kort daarop gaat sneeuwen en de temperatuur binnen een half uur daalt van 25 graden naar -5! Een situatie die vaak voorkomt in de Alpen en de Pyreneeën en die maar weinig mensen zich realiseren. Onderkoeling ligt dan op de loer en als je niet toevallig vlak bij een beschutting bent kun je flink in de problemen geraken.

Laat toeval geen rol spelen en neem altijd een rugzak met wat kleding mee: ook op korte wandelingen. Een warme fleece, een regenjasje en…reserveveters. Want met gebroken veters komt u niet ver. Probeer het maar eens. Daarom altijd reserveveters meenemen! Bedenkt bij kleding dat meerdere laagjes beter isoleren dan 1 dikke jas. Voordeel is verder, dat u kleding aan- of uit kunt trekken, afhankelijk van de temperatuur en uw inspanning. Probeer de kleding zo te reguleren dat u het niet koud hebt, maar ook niet gaat zweten. Als u zweet, wordt uw kleding nat. Na enige tijd zult u dan kou ervaren, omdat natte kleding slecht isoleert. Nog een tip: neem kleding mee gemaakt van kunstvezels en niet van katoen. Katoen droogt slecht als het nat is en is aanzienlijk zwaarder. Verder is een ritsbroek erg handig.

Lopen op gympjes is ook voor korte wandelingen in de bergen niet zo handig. Behalve dat gympjes snel slijten op rotsbodem (toch zonde), kunt u ernstig in de problemen komen als u door niet voorziene omstandigheden van het pad afraakt of verdwaalt. Ook op korte wandelingen zijn daarom A of B schoenen aan te raden (Goede wandelschoenen zijn gecategoriseerd in A, B, C en D, waarbij A de lichtste wandelschoen is en D een stijgijzervaste schoen voor het zware alpiene werk). De ervaring leert dat mensen die voor een kort wandelingetje “van een halfuurtje” vaak pas na enkele uren terug komen. Houdt daar dus rekening mee.

EHBO

Als u toch dat rugzakje meeneemt, doe er dan gelijk een EHBO tasje in. In een goede EHBO tas zitten de volgende zaken:
  • een driekanten doek,
  • fixatiewindsel,
  • gaascompressen en -verband,
  • een isoleerdeken,
  • pleisters,
  • splinterpincet,
  • ontsmettingsmiddel,
  • synthetische watten,
  • een tekenpincet,
  • een verbandschaar en
  • wegwerphandschoentjes

Ook handig als u weet wat u er mee moet doen en wat u moet doen in noodsituaties. Iedereen zou eigenlijk een EHBO cursus moeten volgen.

Eten en drinken

Vooral drinken is belangrijk, maar neem beslist ook wat te eten mee. Neem altijd iets meer mee dan u denkt nodig te hebben. U zult de eerste niet zijn die toch blij is wat extra’s te hebben meegenomen omdat de wandeling toch vermoeiender en langer blijkt te zijn dan gedacht.

Orientatie

Kunt u kaartlezen? Zolang het pad duidelijk is, is er niets aan de hand, maar vele paden worden hogerop in de bergen minder duidelijk en bewegwijzeringen kunnen verdwenen zijn of verdraaid zijn! Ook kan plots opzettende mist roet in de wandeling gooien. Erg lastig voor je orientatie. Een kaart goed kunnen lezen is noodzaak. Bekijk de kaart daarom uitgebreid alvast thuis en weet wat de symbolen betekenen. Orienteer je voortdurend. Maak er een gewoonte van minstens bij elke rustpauze even te bekijken waar je je bevindt. Een kompas kan handig zijn, maar ook daar moet je mee kunnen werken. Een hoogtemeter is een makkelijker af te lezen en belangrijker instrument. Op wandelkaarten met een schaal van 1:25 en 1:50 staan hoogtelijnen (zo niet: niet kopen!). Met een hoogtemeter ziet u daardoor sneller waar u zich precies bevindt dan met een kompas (als u tenminste zoals zojuist geadviseerd zich voortdurend op de hoogte stelt waar u zich bevindt). Een hoogtemeter werkt op luchtdruk. U kunt hem dus ook als weervoorspeller gebruiken. Uiteraard kunt u ook een GPS meenemen. Met zo’n apparaat weet u precies waar u zich bevind (ook eerst thuis oefenen, want het zijn redelijk ingewikkelde apparaten). Nadeel van een GPS is, dat onder een zwaar bladerdek hij kan disfunctioneren en hij kan kapot gaan. Vertrouw daarom nooit uitsluitend op de GPS, maar neem altijd hoogtemeter en kompas ook mee.

Laat weten waar u heen gaat!

Last but not least: vertel waar u heen gaat en wanneer u ongeveer terug bent! Mocht u in de problemen raken, dan zal er sneller een zoektocht opgezet worden. In berghutten is het een gewoonte aan de waard te vertellen waar men heen gaat.

Veel plezier in de bergen!
© 2011 - 2025 Demahu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bergwandelen tijdens vakantieBergwandelen tijdens vakantieBergwandelen is wandelen in de bergen over meestal uitgestippelde paden die een zeker hellingspercentage hebben. Zodra n…
Basisuitrusting voor bergwandelenBasisuitrusting voor bergwandelenWandelen wordt steeds populairder. Om een wandeling in Nederland te maken heb je niet een hele bijzondere uitrusting nod…
Gebruik EHBO kit in de bergenGebruik EHBO kit in de bergenWanneer je gaat wandelen in de bergen is het verstandig een EHBO tas bij je te hebben. Veel mensen hebben zoiets wel bij…
Bergwandelen met kinderenEen bergwandeling in de Alpen is een ideale en intense manier om de natuur te beleven en ervan te genieten. Met z'n twee…

Wandel met goed passend schoeiselWe hebben allemaal schoenen aan onze voeten en we kopen jaarlijks nieuwe. Dus waarom een artikel over schoenen passen? O…
Bronnen en referenties
  • NKBV.NLK
Demahu (3 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.