Gebruik EHBO kit in de bergen
Wanneer je gaat wandelen in de bergen is het verstandig een EHBO tas bij je te hebben. Veel mensen hebben zoiets wel bij zich, maar weten niet hoe deze te gebruiken. In dit artikel een korte handleiding over het gebruik van EHBO artikelen, toegespitst op een paar veel voorkomende kleinere kwetsuren bij wandelen in de bergen.
Een EHBO kit moet minstens de volgende zaken bevatten::
- een driekanten doek
- fixatiewindsel
- gaascompressen en -verband
- isoleerdeken
- pleisters
- splinterpincet
- ontsmettingsmiddel
- synthetische watten
- tekenpincet
- verbandschaar
- wegwerphandschoentjes
Verstuiking en kneuzing
Een kneuzing is een onderhuidse bloeding die meestal een blauwe plek veroorzaakt. Een verstuiking wordt veroorzaakt door een geforceerde beweging van een gewricht. Bij een verstuiking of kneuzing heeft het slachtoffer pijn, is het gekwetste lichaamsdeel vaak opgezet en kan na een tijdje blauw verkleuren. Een kneuzing of verstuiking altijd eerst afkoelen met een coldpack of koud water gedurende 10 tot 15 minuten. Dat kunt u enkele keren per dag herhalen. Na het koelen kunt u bij een verstuiking een drukverband aanleggen. Bij een drukverband wikkelt u eerst synthetische watten om de kwetsuur, waarna u hierover heen fixatiewindsel wikkelt. Daarna het gekwetste lichaamsdeel wat hoger leggen (bij een enkel de voet op een stoel leggen en bij een pols een mitella gebruiken). Wanneer u ook een botbreuk vermoedt, dan een arts raadplegen.
Tekenbeet
Teken komen vooral voor in bossen en velden. Het zijn kleine spinachtige beestjes, die zich vanuit een struik of boom op de gastheer laten vallen. Teken kunnen o.a. de ziekte van Lyme overbrengen en moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit doe je met een tekentang of tekenpincet. Een teek die zich heeft vastgebeten nooit verdoven met alcohol o.i.d., omdat u daarmee de kans op besmetting vergroot. De teek pakt u met de tekenpincet goed achter de kop en zo dicht mogelijk bij de huid vast, waarna u de teek met een licht draaiende en trekkende beweging uit de huid verwijderd. Houdt de plek waar u gebeten bent enkele dagen tot enkele weken in de gaten. Wanneer een rode ronde om het wondje ontstaat kunt u besmet zijn en is dus een gang naar de huisarts aan te bevelen.
Isoleerdeken
Een isoleerdeken kan gebruikt worden bij oververhitting en onderkoeling. Met de gouden kant naar buiten gebruikt u de deken bij onderkoeling en met de zilveren kant naar buiten bij oververhitting (ezelsbruggetje: goud bij koud).
Wonden
Gaat het om een kleine wond dan kunt u de wond eerst schoonspoelen en daarna rondom de wond met een desinfecterend middel zoals sterilon of betadine jodium deppen. Het middel nooit IN de wond gebruiken. Wijken de wondranden dan kunt u met zwaluwstaartjes de wondranden bijelkaar brengen. Dek de wond af met een steriel gaasje (binnenzijde van het gaasje niet aanraken!) en verbind de wond daarna met verband. Gaat het om een wat grotere wond die flink bloedt, leg dan een wonddrukverband aan. Leg eerst een steriel gaasje op de wond. Daarna de wond met synthetisch watten omwikkelen en ten slotte met fixatiewindsel omwikkelen. Mocht de wond daarna nog bloeden, dan niet het oude verband eraf halen, maar eroverheen weer synthetische watten en fixatiewindsel aanbrengen. Gebruik, voor uw eigen bescherming, bij het verbinden van andermans wonden altijd wegwerphandschoentjes.
Meer weten
Wilt u meer weten over eerste hulp bij ongelukken? Via iedereenEHBO.nl kun je online een EHBO cursus volgen. Ook op ehbo.nl kun je veel nuttige informatie verkrijgen.