Ponykamp en ruitervakantie voor jong en oud

Iedere ‘paardengek’ wil niets liever dan dag en nacht bij de paarden en pony’s doorbrengen. Soms organiseert je eigen manege een ponykamp. Dan is dat hét uitgelezen moment om 24 uur per dag bij je favoriete pony te kunnen zijn. Snel boeken dus.

Een kamp voor welke leeftijd?

Een ponykamp is doorgaans voor kinderen van 7 tot 12 jaar, en een ruiterkamp voor kinderen van 12 tot 16 jaar. Een ruitervakantie is voor de (jonge) volwassenen. De kampen zitten overal in Nederland, meestal op een manege. Een ruitervakantie kun je ook in het buitenland boeken.

FNRS

Vaak zijn de pony- en ruiterkampen aangesloten bij de FNRS (= Federatie van Nederlandse Ruiter Sportcentra). Dit houdt in dat het een professionele manege is met vaak ook veiligheidscertificeringen van de Stichting Veilige Paardensport. Een rijhelm is verplicht en kun je huren, mocht je zelf geen helm hebben.

Wat kun je verwachten op een ponykamp?

Tijdens een ponykamp ga je in ieder geval héél veel met pony’s doen en alles wat daarmee te maken heeft.
Wat kun je allemaal gaan doen? (Dit kan per ponykamp wel afwijken)
 • natuurlijk heel veel rijden (dressuurlessen)
 • springen
 • bosritten maken, te paard en wellicht ook met een karretje
 • acrobatiek
 • longeren
 • mennen
 • je paard poetsen
 • harnachement poetsen
 • ‘pimp-mijn-pony’ waarbij jij je eigen paard zo mooi mogelijk gaat maken
 • onderlinge wedstrijdjes
 • theorielessen over paard en paardrijden
 • carrousel rijden
 • natural horsmanship
 • huifkartochten
 • als het mogelijk is: een strandrit

Daarnaast is er ook tijd voor andere leuke dingen, bijvoorbeeld:

 • disco
 • karaoke avond
 • barbecue
 • bonte avond
 • dropping
 • zwemmen
 • zelf eten maken
 • zeskamp
 • bezoek aan het dorp of stadje
 • knutselen
 • soms een excursie naar bijvoorbeeld een paardenmelkerij

Met en zonder ervaring

De kampen zijn gebaseerd op ruiters met en zonder (paard)rij ervaring, alles wordt je geleerd en de ruiters worden op niveau ingedeeld.

Je eigen paard

Meestal krijg je een eigen paardje toegewezen waar jij dan verantwoordelijk voor bent en waar je gedurende je kamp mee bezig zult zijn, dat paardje is dan jouw ‘eigen paard’. De paardjes zijn doorgaans ‘bomproef’ dat wil zeggen dat het geen schikachtige wezens zijn die er snel vandoor zullen gaan, Ze zijn kinderen gewend en dus betrouwbaar (hoewel het altijd een vluchtdier zal blijven).

Natuurlijk kan het zijn dat je al in het gelukkige bezit bent van zo’n viervoeter. Op de meeste kampen is er de mogelijkheid om je eigen pony of paard mee te nemen. De maneges hebben vaak eigen slaapzalen met was- en douche gelegenheid.

Kampen voor kinderen met een beperking

Op een aantal maneges wordt er les gegeven aan kinderen met een beperking (gehandicapten). Deze instructeurs hebben een specialisme in het geven van les aan validen en minder validen. Sommige maneges hebben ook de mogelijkheid van een ponykamp voor deze groep kinderen. Voorwaarde is wel dat je niet bang bent voor paarden. De paarden zijn super ‘bomproof’. De meeste paarden voelen aan dat ze voorzichtig moeten zijn bij (kleine) kinderen en gehandicapten. Er zijn altijd genoeg begeleiders om de kinderen goed te kunnen helpen.

Westernkamp in Nederland

Een westernkamp op een echte ‘ranch’ is ook een hele belevenis. Ervaring in westernrijden is vaak niet nodig. Alles is in cowboystijl, van de stallen tot de slaapaccomodatie.

Ruitervakantie in Nederland

Natuurlijk kun je als volwassenen ook op ruitervakantie gaan in Nederland. Je verblijft dan vaak op een manege (al dan niet met je eigen paard), waar je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. Sommige maneges hebben een zogenaamde ‘bed-and-breakfast’ waar jij en je paard kunnen logeren.

Ruitervakantie in het buitenland

Ook leuk en spannend is het om op kamp te gaan in het buitenland. Als je hiervoor kiest, zul je wel rijervaring moeten hebben. Meestal ga je lange dagtochten maken (door de bergen) en als je niet of weinig ervaring hebt, ga je dit niet redden. De paarden die daar gebruikt worden zijn vaak ‘geharde werkpaarden’ die gewend zijn om lange afstanden af te leggen. Vaak kun je ook je eigen paard meenemen en zo samen een leuk vakantie tegemoet zien, maar dan moeten jij en je paard wel een goede conditie hebben om de dagritten bij te kunnen houden. Veelal zijn het Nederlanders die hun heil hebben gezocht in het buitenland om daar iets op te zetten met een passie voor paarden. De taal is dan in ieder geval geen probleem.

Ruiterroutes in Nederland

Bij de ANWB hebben ze een boekje met ruiterroutes in Nederland. Daarin staan tochten beschreven door 21 landelijke gebieden, compleet met adressen voor onderweg.

ROUTESPLAATSLENGTESOORT TERREIN
GaasperplasAmsterdam10 en 20 kmbos en open
Goois NatuurreservaatHuizen20 en 30 kmbos, heide en zand
Utrechtse heuvelrugAmerongen/Leersumonbeperktheuvelachtig en bos
Duinvallei MeijendelWassenaaronbeperktduinen en strand
ZeebodemtrailZeewolde18 kmhalf verhard en zand
St. JansbergGroesbeek16 en 35 kmheuvelachtig en bos
BoswachterijGroesbeek16 en 35 kmheuvelachtig en bos
MontferlandDoetichemtot 24 kmheuvelachtig en bos
Hoge VeluweKootwijktot 350 kmbos, heide, zand, akker
Sallandse HeuvelrugHolten12 en 25 kmheuvelachtig en heide
Drents-Friese WoldDievertot 50 kmbeekdalen, ven, bos, heide
DwingelderveldDwingeloo30 kmbos, vennen, heide
Noordelijke Friese WoudenOudkerk25 kmbos, houtwallen, open
Noord-LimburgAfferden/Mook/Bergen18 kmheide, bos, zand
De MeinwegHerkenbosch22 kmheuvelachtig afwisselend
Loonse en Drunense DuinenLoon op Zandonbeperktbos, heide, zand
Oirschotse HeideOirschotonbeperktzandpaden
De BaronieBredaonbeperktbospaden
Ulvenhoutse bossenBredaonbeperktbospaden
RenesseSchouwen-Duiveland20 tot 40 kmduinen, strand, bossen
WesterschouwenSchouwen-Duiveland20 tot 40 kmduinen, strand, bossen

Veel rijplezier!
© 2010 - 2024 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ponykamp met FjordenPonykamp met FjordenEen ponykamp waar je de gehele vakantie omringt wordt door Fjorden. Wanneer de Fjord je lievelingspaardenras is, klinkt…
Ponykamp met eigen verzorgponyPonykamp met eigen verzorgponyWat is er nu mooier dan op ponykamp gaan en dan de hele week je eigen pony verzorgen? Gelukkig zijn er verschillende pon…
Een leuk ponykamp kiezenEen leuk ponykamp kiezenWanneer je van paarden en pony's houdt en graag ook je vakantie doorbrengt met je lievelingsdier is een ponykamp misschi…
Ruitervakanties in NederlandRuitervakanties in NederlandDe meeste mensen zullen het woord ponykamp wel herkennen. Een heel weekend je eigen pony waarmee je allerlei leuke ritte…

Enkhuizen: de havens, de Houtribdijk en het NaviductDe havens spelen in Enkhuizen een belangrijke rol. In de Gouden Eeuw was de noodzaak groot om nieuwe havens te maken: ve…
Bronnen en referenties
 • ANWB Ruiterroutes
Carolaw (32 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.