Tips tegen het vervelen voor kinderen op reis

Reizen met kinderen wordt vaak als een nadeel gezien. Kinderen zijn nou eenmaal gauw op iets uitgekeken dus is het simpelweg van belang dat ze bezig worden gehouden. Vooral bij lange reizen naar een vakantiebestemming zult u dingen moeten verzinnen. Om u een handje te helpen vindt u in dit artikel tips voor onderweg zodat de kinderen zich een beetje vermaken.

Speciale reisspellen

Tegenwoordig worden er zelfs spellen op aangepast zodat kinderen wat te doen hebben onderweg. Zo kunt u kiezen voor om speciale reisspelletjes aan te schaffen. Deze spelletjes worden speciaal gemaakt op reisformaat zodat ze makkelijk mee te nemen zijn en niet alles heel snel valt. De meeste spelletjes zijn van MB, hieronder een aantal voorbeelden van reisspellen die u wellicht in het groot kent:
  • mens erger je niet
  • master mind
  • cluedo
  • monopoly
Kwartet hoeft niet in een reisuitvoering gekocht te worden, dit spel met kaarten is vrij goed in de auto te spelen. Iemand die voorin op de bijrijders stoel zit kan eventueel ook mee doen.

Reisbingo

Dit kan eventueel ook in de trein/bus gespeeld worden, maar niet in het vliegtuig. Bij reisbingo hebben de kinderen(kan ook voor 1 kind) een blaadje met daarop dingen afgebeeld die men onderweg kan tegen komen. Wellicht als een kind lang één van de afbeeldingen niet tegenkomt zal de gedachte even afdwalen, maar als een andere passagier één van de dingen onderweg ziet en het verteld aan het kind zal zij/hij zich weer even volledig concentreren, ze hebben weer hoop.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Een heel oud en bekend spel. Dit kan in elk vervoersmiddel worden gespeeld. Iemand zegt ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en noemt de kleur van hetgeen dat zij/hij in zijn hoofd heeft. De rest in de auto kan raden wat het is. Eventueel zonder om te kijken kan één van de ouders ook wat roepen wat hij/zij voor zich ziet zodat het toch lijkt of dat zij meedoen. Dit spel is dus wel meer weggelegd voor als u twee kinderen vervoert, omdat uzelf niet constant achterom kunt kijken.

Liedjes zingen met elkaar

Hier kan iedereen onderweg aan meedoen. Vooral een goed idee in de auto, als er geen vreemde mensen mee kunnen luisteren. Zet de favoriete cd van uw kind/de kinderen op en zing allemaal mee. Dit zal de boel ook weer opvrolijken even op als er al wat uurtjes achter de rug zijn.

Tekenopdrachten

Bijna alle kinderen of ze er nou goed in zijn of niet, vinden tekenen leuk om te doen. Geef de kinderen of uw kind een opdracht om te tekenen. Zeg bijvoorbeeld dat ze een beer moet maken, bij twee kinderen mogen ze dan niet op elkaars blaadje kijken. Als de tekening af is en ze laten het zien valt er waarschijnlijk een hoop te lachen achterin. U kunt ze ook vragen te tekenen wat ze denken tegen te komen, iets wat bij een bepaalde stad hoort bijvoorbeeld.

Cadeautjes onderweg

Er zijn inmiddels wat dingen voorbij gekomen waar u spullen voor zult moeten kopen. Kinderen zijn dol op cadeautjes en vermaken zich beter met iets als het nog nieuw is. Koop voor het tekenen wat aparte viltstiften, de reisbingo en reisspellen. Vertel de kinderen dat als ze zich zolang vermaken met het ene ze nog iets kunnen verwachten.

Multimedia

Het is voor ouders wellicht een hele fijne uitvinding. Uiteraard wilt u niet dat uw kind thuis uren voor de tv zit, maar onderweg is het wel heel handig. Een draagbare dvd speler of een tablet. De kinderen kunnen films kijken of spelletjes spelen. Zorg dat de kinderen niet samen uit hoeven te vechten welke film er wordt gekeken, maar doe bijvoorbeeld een getal onder de tien of kies zelf de film uit.

Slapen

Zoals mensen met kinderen wel weten worden kinderen vervelend als ze moe zijn. Maak het slapen leuk, vertel ze dat ze er na het slapen wel ongeveer zullen zijn of dat er dan gestopt word zodat ze even uit de auto kunnen en hun benen kunnen strekken. Maak geen wedstrijd van het slapen, kinderen zullen gaan doen alsof, dit gaat niet werken.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterSpeelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterTips speelgoed voor in de auto voor baby, dreumes, peuter en kleuter. Koffers gepakt en de auto ingeladen: lekker op vak…
10 tips om binnen te spelen met spullen die je in huis hebtHet is vakantie en het regent al dagen. Komt niet zo heel vaak voor, maar het zorgt er wel voor dat de verveling toeslaa…
Met je kinderen op autovakantie, dat kan leuker!Vaak kijk je er naar uit om op vakantie te gaan, maar minder naar de autorit zelf. Je hoop maar dat alles flexibel verlo…
Op vakantie, verstandig autorijdenOp vakantie, verstandig autorijdenElk jaar zie je ze weer in het buitenland op de camping aankomen, de mannen die met strakke gezichten tot de auto uitsta…

Een leuk ponykamp kiezenEen leuk ponykamp kiezenWanneer je van paarden en pony's houdt en graag ook je vakantie doorbrengt met je lievelingsdier is een ponykamp misschi…
De emotionele gevolgen van emigratieDe emotionele gevolgen van emigratieEmigreren is een hele grote stap. Een stap waarbij mensen niet over één nacht ijs gaan. Er is een enorme voorbereiding v…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.