Met je kinderen op autovakantie, dat kan leuker!

Vaak kijk je er naar uit om op vakantie te gaan, maar minder naar de autorit zelf. Je hoop maar dat alles flexibel verloopt met de kindjes, want (kleine) kinderen paar uur vermaken gaat nog net zo gemakkelijk niet. Hier wat handige tips voor als je met je kind(eren) een auto vakantie op je planning hebt staan. Je kent het wel, je stapt met je gezin de auto in om op vakantie te gaan. Het eerste uur loopt alles flexibel met de kinderen. Ze vermaken zich goed met de meegenomen lekkernij en boeken, zodra er enkel uren verstreken zijn (soms wel eerder!) begint het...de verveling slaat toe! Ze krijgen honger dat terwijl er geen plek om te eten te bekennen is. Tja, dan kan je beter eerst deze stappenplan doornemen voordat je op autovakantie gaat met je kinderen. Of het nou gaat over baby's en peuters of over de grotere kinderen. Deze tips zullen je autovakantie een stukje plezieriger maken!

Voor je weg gaat!

Stip je route uit

Het lijkt vrij logisch maar toch vergeten ouders het vaak te doen! Plan je route met ruime stops dichtbij een restaurant of winkelcentrum voor een lunch. Reserveer ook alvast een hotel mocht je niet in de auto willen overnachten. Ondertussen worden je kinderen helemaal flauw vanwege het lage bloedsuikerspiegel doordat je onverwachts nergens meer terecht kan. Dan eindelijk naar een zware dag vind je een klein winkel straatje waar je eigenlijk niet echt op zoek naar was. Spontaniteit met kinderen is wel leuk en spannend maar dan moet je op zijn minst wel een back up plan achter de hand hebben.

Geef je auto een grote beurt

Voor je gaat, maak grondig je auto schoon! Het lijkt vrij zinloos omdat het hoogstwaarschijnlijk naar een uur al uitziet als een vuilnisbak, ik geef het toe! Het is een menselijk gewoonte om een schone auto op te ruimen dan eentje waar het toch al hopeloos bij lijkt. Als jij je rit al begint met overal koek kruimels en besmeerde auto gordeltjes, worden dingen alleen maar erger. Ga gewoon naar een lokale (goedkope) autowasstraat en geef hem even een goede beurt, zodat hij de eerste uren een frisse start krijgt. Je zal zien dat je reis stukken comfortabeler zullen zijn!

Vergeet niet de noodzakelijke spullen

EHBO koffer
Verbanden, pleisters, tape, antibacteriële crème, (kinder) paracetamol, medicijnen tegen uitdroging (zout) als diarree, wat heel gevaarlijk kan zijn voor hele kleine kinderen als baby's en peuters. Vergeet ook niet je gegevens van jullie ziekenfonds en huisarts mee te nemen. En als je in bosrijke of wildernis komt, vergeet dan niet een teek pincet mee te nemen, gif uitzuigers, voor het uitzuigen van gif van o.a. muggen, wespen, slangen.

Achterbank organizer
Zo'n organizer met verschillende maten vakken die je aan de achterkant van de passagier stoel kan hangen is echt een must voor een autovakantie. Daar kan je al je spelletjes, boeken, lekkernij, speelgoed en kleurpotloden in doen en houd je het overzichtelijk. Tegenwoordig kan je ze al bij vele baby en kinder speciaalzaken verkrijgen.

Natte doekjes
Je kan gewone baby doekjes meenemen en/of speciale schoonmaak doekjes, zoals bijvoorbeeld van Zwitsal ' Bijdehandjes'. Het kan bij heel veel situaties een uitkomst bieden. Neem het dubbele mee van wat je denkt nodig te hebben! Vertrouw me, je zal mij dankbaar zijn!

Diversiteit

Wanneer je ouder kinderen meeneemt op reis, moet je echt met variatie komen voordat jouw kinderen je onderweg knettergek zullen maken. Als je op de helft van je rit zit, haal dan wat nieuwe speelgoed of vermakingsvoer. Of je verast ze door stiekem wat leuke dingetjes mee te nemen. De meegenomen entertainment is hoogstwaarschijnlijk tijdens de helft van je rit niet leuk meer en de lol is er dan vanaf, de verveling slaat toe! Dan kan je ze vermaken door met iets nieuws te komen om ze nog even een paar uur te vermaken, zonder dat ze alle speelgoed en boeken al binnen een paar uurtjes verslonden hebben.

De allerkleinste

Knuffels, rammelaars, blokken, kartonnen boekjes (zodat je zeker weet dat ze niet kunnen verstikken in het papier), baby's favoriete speen, knuffel of lapje. Veel kleintjes vinden diversiteit belangrijk, dus regelmatig omwisselen van speelgoed is nodig om ze blijven te kunnen entertainen.

Peuters, de lastige tweejarige

Op zeker dat dit de lastigste leeftijd is voor een autovakantie. Ga voor een mix van peuter speelgoed en educatieve speelgoed die voor je peuters leeftijd bedoelt zijn. In de boeken handel of bibliotheek heb je een ruime keus aan peuter boeken die volop met inspiratie zitten met zelf doe ideetjes voor spelletjes en liedjes en wat je kan doen in bepaalde situaties met je peuter. Vergeet ook niet een makkelijk 'meeneem' toilet verkleiner mee te nemen voor als je peuter tijdens zijn 'zindelijkheid training' op vakantie gaat. Die kan je rondom de hoogseizoen tijden makkelijk verkrijgen bij verschillende baby speciaalzaken en drogisten.

Kleuters en kinderen

Luister boeken met een headphone, viewmasters, kaleidoscopes, uitklap boeken, vinger poppen, sticker boeken of raam stickers kunnen de kinderen aardig vermaken onderweg. Vergeet niet dat kinderen onder 3 jaar kunnen stikken door een of meerdere zojuist opgenoemde spullen. Dus pas je speelgoed aan als je een baby of peuter mee vervoert.

De Tieners

Vergeet hen niet tijdens je autoreis! Ze kunnen ook nog eens handig uitkomen door o.a. mee te helpen met de routekaart op te lezen (maar kijk uit, ze kunnen je nog weleens aardig een omweg laten rijden). Misschien heeft jouw tiener interesse in het gebied waar jullie in rijden, neem wat informatie boeken mee over de plaatsen waar jullie zoal langsrijden. Maar vergeet de andere leuke dingen ook niet als, tijdschriften, stripboeken, handhelds als de Nintendo DS en reis spellen.

Wanhoop

Ga je toch voor wat meer rust in de auto? Overweeg dan een meeneem tv-scherm met ingebouwde dvd speler. Ja, het geeft je een gevoel van falen in de ouderschap maar vergeet niet dat je auto vakantie ook ontspannend moet zijn en dat je niet te gestrest in de auto wil zitten. Ik geef toe dat het een kost plaatje heeft en ik raad het je ook alleen maar aan als jullie als gezin regelmatig met de auto op vakantie gaan of vaak lange ritten moet maken. Je kan een basis regel instellen als: zodra je een autoreis gaat maken onder de 6 uur, dan zal ik niet voor een televisie gaan. Ze kunnen zich gerust vermaken met het speelgoed en/of boeken die ze meenemen en daarbij hun eigen fantasie gebruiken. Maar goed is je auto reis langer dan 6 uur dan zal ik er niet aan moeten denken om nog zonder tv te reizen. Je kan wel bepaalde tijden afspreken dat ze een filmpje mogen kijken, zodat ze niet het andere vermaking goed totaal vergeten.

"Zijn we er al bijna?"

Ja, inderdaad! Dit is het meest gehate vraag als je op autovakantie bent! Maar aan de andere kant, vooral de kleine kinderen hebben niet echt het tijdsbesef en weten vaak niet hoelang zo'n rit kan duren van te voren. En als ze eenmaal verveeld zijn lijken de uren als dagen te gaan. Hier wat ideetjes om de ondervraging onderweg tegen te gaan:
  • Maak kleine cadeautjes voor onderweg. Vertel ze dat ze een verassing krijgen om het uur (of 4 uur, dat bepaal jezelf natuurlijk!). En de eeuwig terugkomende vraag zal wat minder snel komen. Dus de vraag komt hoogstwaarschijnlijk, hoe dan ook!
  • Maak een sticker kalender en reken de kilometers uit. Om de 10 km krijgen ze een sticker op hun kalender en daaruit kunnen ze zien hoe dichtbij ze naderen bij het eindbestemming. Dan hoeven ze je het niet te vragen maar zien ze al dat jullie er al bijna zijn of in de lange verre verten er nog niet zullen zijn.

Snacks

Een hongerige kind is een chagrijnige kind. Neem eten mee dat leuk is om te eten voor de kinderen en wat niet te kruimelig en of kleverig is. Focus je op eten en snoepgoed waar niet teveel suiker en zout in zit (zout maakt je kind alleen maar dorstig en je maak meer wc stops dan je had kunnen bedenken). Vergeet de vers houd bakjes niet te vullen met verschillende soorten koekjes, fruit en ander lekkernij. Zodat je hun wat variatie kan aanbieden. Dieren koekjes of andere goed waar ze eerst mee kunnen spelen voordat ze opgegeten worden, zijn erg geliefd bij de jonge kinderen. Vergeet geen flessen water mee te nemen. Ze kunnen een uitkomst bieden op dorstige momenten maar ook als je nodig aan een verfrissing toe bent.

En dan nog dit...

Mijn basis regel is niet langere ritten dan 8 uur per dag met de kinderen (inclusief de tussen stops). Als je toch langer dan 10 uur gaat rijden zal je al gauw merken dat het erg vermoeiend is en je het niet gezelliger erop maakt voor de kinderen maar ook niet voor je zelf.

En uiteindelijk, wees trots dat je een goede reis achter de rug hebt en dat jullie het goed gedaan hebben. Het neemt wel wat lef om de kinderen mee te nemen met de auto op vakantie. Niet iedereen durft dat aan! Maar jij als een echte ervaren en goede ouder kan dat wel hebben!

Fijne vakantie!
© 2011 - 2024 Glam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagje weg met kids: Zeven ideeënDagje weg met kids: Zeven ideeënZin in een dagje weg met kids? Op zoek naar ideeën om er een echt leuke dag van te maken? Dat komt goed uit want hier vo…
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
Putumayo Kids: wereldmuziek voor kinderenPutumayo Kids: wereldmuziek voor kinderenPutumayo Kids is een sublabel van het grote platenlabel Putumayo World Music. Deze cd's met wereldmuziek zijn speciaal v…
Vliegvakanties worden kunstmatig duurder gemaaktVliegvakanties worden kunstmatig duurder gemaaktGedurende de zomer trekken wij massaal naar de zon. Bestemmingen als Italie, Spanje en Turkije zijn populaire bestemming…
Glam (16 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.