Op vakantie, verstandig autorijden

Op vakantie, verstandig autorijden Elk jaar zie je ze weer in het buitenland op de camping aankomen, de mannen die met strakke gezichten tot de auto uitstappen, om dan grauwend en snauwend de tent op te zetten of de caravan goed te plaatsen. Vrouwlief weet ook niet meer wat ze moet doen om de gemoederen te sussen, en probeert manmoedig de stemming erin te houden door de kinderen weg te sturen voor een ijsje zodat ze maar zo snel mogelijk klaar zijn. Gezellig, de vakantie is begonnen… Nu hebben veel chauffeurs wel hun eigen “foefjes” om wakker er alert te blijven onderweg. Zo kan koffie helpen onderweg, en ook de volume knop van de radio op standje 20 wil wel eens helpen. Wil je echter goed uitgerust rijden, dan zou je ook nog gebruiken kunnen maken van de volgende tips.

Voor vertrek

 • Als je bezig gaat met het plannen van je route, vergeet dan niet ook rustpauzes mee te nemen. 8 Uur rijden wordt dan minimaal 9 uur reizen.
 • Als je je route middels een routeplanner maakt, en ook gebruik maakt van een auto navigatie systeem, plan je pauzes dan eens bij een openbaar park, een bos, een meertje of een riviertje.
 • Ga de avond ( of 2 avonden) voor vertrek bijtijds naar bed. Wil je namelijk helder in de auto zitten, dan heb je minimaal een nachtrust nodig van 6 uur.
 • Drink voor vertrek niet al te veel alcohol. De alcohol zorgt er namelijk voor dat je een slecht e nachtrust hebt en beïnvloed ook je concentratie vermogen.
 • Probeer het nachtrijden te voorkomen. In het donker zijn mensen minder alert. Daar kun je zelf niets aan doen, dat is iets wat in de mens “ingebakken zit”

Tijdens de rit

 • De vuistregel “2 uur rijden, 15 minuten rust” is hiervoor heel geschikt. Als je dan je pauzeplaatsen van te voren in de autonavigatie gezet hebt, dan kun je gemakkelijk van via punt naar via punt rijden. Om daarna lekker met de blote voeten even te relaxen bij het meertje wat je gevonden hebt.
 • Als je vermoeid begint te raken, dan zou je even kort kunnen slapen. Slaap dan maximaal 30 minuten, en vergeet niet om je auto op een veilige plek te parkeren. Want was is er mis mee om als chauffeur even lekker onder de bomen in slaap te sukkelen, terwijl je partner even ontspannen met de kinderen en een bal bezig is?
 • Zorg ervoor dat de temperatuur in de auto aangenaam is, en rook niet of zo min mogelijk. Warmte en roken zorgen ervoor dat je slaperig en duf wordt. Ook medepassagiers worden er duf en slaperig van.
 • Rij om de beurt, als dat mogelijk is. Als je partner ook kan en wil rijden, doe dat dan bij toerbeurt. Rij van via punt naar via punt, en als je gepauzeerd hebt, wissel dan van chauffeur. Zo blijf je beide langer fris.
 • Eet regelmatig onderweg, en kies dan voor licht verteerbare producten. Het is ook beter om 5 maal iets kleins te eten, ipv. 2 maal iets groots. Een volle maag zorgt er namelijk ook voor dat je slaperig wordt.

Tot slot

Oriënteer je van te voren goed op te te volgen route, en als het mogelijk is probeer de zwarte zaterdagen te vermijden. Stem je radio af op de locale zenders, zodat je in staat bent om filemeldingen en andere meldingen te volgen.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst bij het autorijdenAngst bij het autorijdenAngst komt in vele variaties voor. Ook angst tijdens het autorijden is een veelvoorkomende angst. Zelfs het denken aan e…
Autorijden met slippers of teenslippersAutorijden met slippers of teenslippersU hebt het misschien wel eens gedaan op een warme zomerdag, autorijden met slippers. Dichte schoenen zijn op dit moment…
Lekker autorijdenLekker autorijdenWaarbij direct gesteld moet worden dat autorijden niet voor iedereen leuk is. Er is echter een grote groep mensen die au…
Hoe kom je van rijangst af?Hoe kom je van rijangst af?Het is niet iets waar we graag over praten, maar veel mensen hebben in meer of mindere mate rijangst. Dit betekent dat j…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_zaterdag_(verkeer) http://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersinformatie,/zomer-vakantie-verkeersinfo/Zomer-vakantie--verkeersinfo.html
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.