Apart overnachten: boekenhotel en vuurtoren

Overnachten tussen de Bedoeïnen in een grot in Tunesië of in een wigwam in het Westen van de Verenigde Staten is uiteraard leuk en spannend. Voor niet alledaagse overnachtingen is het echter niet noodzakelijk af te reizen naar het buitenland. Binnen de Nederlandse grenzen is er eveneens een breed aanbod aparte overnachtingsmogelijkheden. In bijzondere hotels of in bijzondere plaatsen. Op precies 53.10,09 graden noorderbreedte en 05.25,04 graden oosterlengte staat de vuurtoren van Harlingen. Op de grens van land en wadden torent hij hoog uit boven het menselijk gekrioel en de altijd aanwezige bedrijvigheid op de schepen in de Willemshaven. Vanuit de top van de toren is er zicht op wateren met namen als het Kimstergat, Pollendam en Molenrak.

Al sinds halverwege de achttiende eeuw brand er licht op deze plek. Eeuwenlang werd er door zeelui verlangend naar dit lichtbaken uitgekeken. In februari 1998 werd het licht even gedoofd. De toren verloor zijn functie door verandering van de vaargeulen en aanpassing van de havenmond. Heel even leek de toekomst van de toren ongewis. Was en bleef het donker in het hoogste uitkijkpunt op 24 meter boven het gemiddelde hoogwater. Wat te doen met een gepensioneerde vuurtoren? Voormalig eigenaar Rijkswaterstaat verkocht hem uiteindelijk aan een particulier die er zijn droom in verwezenlijkte: ‘’een kijk-, geniet- en slaapplaats’’.

Lichten-netwerk

De vuurtoren van Harlingen maakt deel uit van een lichten-netwerk langs de Nederlandse kust. Van de twintig bestaande vuurtorens zijn er achttien voor verschillende doeleinden in gebruik. In de vuurtoren van Hoek van Holland is een museum gevestigd. De vuurtoren van Harlingen vervult sinds kort de functie van hotel.

Na een volledige restauratie vorig jaar en een gedeelte van dit jaar, biedt de vuurtoren nu elk etmaal onderdak aan twee gasten. Twee, meer niet. Aan ruimte dus geen gebrek. Wees er van tevoren wel van overtuigd dat je de gezelligheid kunt vinden bij je torengenoot, want één van de torenregels is, dat de ontvangst van familieleden, vrienden of bekenden nadrukkelijk niet is toegestaan. Huisdieren worden eveneens tot ongewenst bezoek gerekend. Dat is jammer want de directe omgeving van de lokatie leent zich uitstekend voor lekker uitwaaien met de hond.

Ronde doucheruimte

De hotelfunctie van de vuurtoren is geconcentreerd in de top van het gebouw. Tientallen traptreden moeten beklommen worden eer je daar bent. Eenmaal naar boven geklauterd wacht je een prachtig interieur. In de top bevinden zich op drie niveaus de hotelfaciliteiten. De bad-etageruimte met een uiteraard ronde doucheruimte is via een klein gangetje verbonden tot de torenkamer, het belangrijkste woongedeelte. Hier bevindt zich het op maat gemaakte bed, een zithoek en een werkblad annex ontbijttafel. Het woongedeelte is via een steile trap met het lichthuis verbonden. Van daaruit is de omloop te betreden. Deze loopt buiten rondom het lichthuis. Buiten, zodat immer aanwezige de wind te voelen en de zoute smaak van de zee op je lippen te proeven is.

Boekenhotel

Wat te doen met al onze boeken? In huize Lentjes Verbrugge een regelmatig terugkerende vraag. Hoewel we redelijk groot wonen, is de behuizing toch te klein voor al onze boeken. Weggooien? Dat verkrijgen we niet over onze damesharten. Verkopen? Geen optie. De paar euros die je er voor vangt, zijn amper de moeite van het sjouwen waard. Weggeven? Tsja, we gunnen het onze medemens, maar toch ook weer niet helemaal. Immers onze boeken zeggen iets over onszelf. Zorgvuldig bij elkaar gespaard in een tijdsperiode van ruim dertig jaar, want ja natuurlijk wij hebben onze Donald Ducks uit 1970 nog steeds bewaard. Op de zolder dan maar weer, totdat de volgende schoon- en opmaakwoede zich aandient en wij ons exact dezelfde vragen stellen waarvan we het antwoord ook al weten. De zolder zal tot in lengte van dagen een verkapte bibliotheek blijven.

We zijn niet de enigen die in onze magen zitten met enorme stapels geschreven woorden. De uitbaters van het Boekenhotel in Doldersum (Drenthe) zaten met hetzelfde probleem. Zij hadden er bovendien nog een robleem bij: hun toenmalige werkkringen bevielen niet helemaal meer. Daar hebben wij gelukkig geen last van, maar dit geheel ter zijde. Slimmer dan wij zijn besloot het echtpaar hun kostbare bezit in het zicht van hotelgasten te plaatsen. Na een jarenlange carrière in een totaal andere richting, besloten ze hoteliers te worden. En zo is het Boekenhotel ontstaan.

Boeken

Het hotel is redelijk ruim. Het biedt zestien kamers. Allen uiteraard voorzien van moderne faciliteiten als douche en toilet. Daarnaast is elke kamer aangekleed met, u raadt het al, een boekenkast. Normaal gesproken worden boeken slechts als decoratie in hotelkamers gebruikt. Om de gasten een beetje de sfeer van thuis te brengen, ligt op ieder nachtkastje steevast de bijbel. En dat was het dan. Soms vind je onder het matras nog wat literatuur die eigenlijk niet voor je ogen bestemd zijn, maar over het algemeen is de bijbel het enige. Anders is het in Doldersum. Daar hebben de talrijke boeken een voor de gasten bindende en tevens sfeerbepalende functie. Het is overigens niet alleen de zware literatuur wat de klok slaat. In het hotel staan waar je ook kijkt boekenkasten vol met leesboeken, naslagwerken, kinderboeken, stripboeken, reisboeken, kookboeken, tuinboeken en hier en daar zelfs een wetenschappelijk werk. Van het Scheldwoordenboek tot Cees Nooteboom en van striphelden Suske en Wiske tot Tuinieren door het jaar heen, er staat voor ieder wat wils.

De liefde voor het geschreven woord is gedetailleerd doorgevoerd. Zo heeft elke kamerdeur heeft een eigen literaire roepnaam: Eline, Sofie, Anton en zo verder. In de boekenkast op de kamer staat het bijbehorende boek en uitgeven uit het bijbehorende genre: Eline Vere van Couperus, de Anton Wachter-cyclus van Simon Vestdijk en ga zo maar door.
© 2009 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandGoedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandDe meeste mensen willen op vakantie het maximale uit hun geld halen, en het liefst in een mooie hotelkamer overnachten a…
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Geschiedenis van hotelsGeschiedenis van hotelsDe geschiedenis van hotels gaat ver terug en er is erg veel ontwikkeling geweest. Het ontstond bij de eerste reizigers e…
Apart overnachten: slapen in een gevangenis en een vliegtuigEr zijn veel manieren om op een aparte manier te overnachten: in een heus vliegtuig en in de gevangenis.

Singles vakanties Fox reizen: de kneuzigheid voorbijFox Reizen heeft met haar concept van SingleMaarNietAlleen een leidende marktrol. Ondanks de economische crisis heeft in…
Goedkoop een reis boekenGoedkoop een reis boekenFantaseren over vakantie aan zonovergoten stranden, wie doet dat nooit? Maar vaak krijg je het al warm van de kosten. Wi…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 04-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.