Wat voor vakantie moet ik kiezen?

De meeste mensen gaan minimaal éénmaal per jaar met vakantie. Soms vraag je je af wat voor soort vakantie je het beste kan houden. In dit artikel vind je de mogelijkheden voor verblijf tijdens je vakantie.

Een bungalowvakantie

Een bungalowvakantie is lekker eenvoudig te boeken via internet, er zijn veel bungalowparken en ook veel zelfstandige aanbieders van bungalows. Op internet kun je gemakkelijk zoeken naar vakantiebungalows in de regio waar je interesse naar uitgaat. Vakantiebungalows zijn er in verschillende grootten en typen, waardoor je een keuze kunt maken op basis van het aantal personen, de prijs en het comfort van de vakantiebungalow. Een vakantiehuisje heeft vaak voldoende privacy, zodat je heerlijk van de rust kunt genieten. Meestal is er in het hoogseizoen op de grotere bungalowparken een recreatieteam aanwezig. Vaak is er een speciaal kinderprogramma, wat de vakantie extra leuk maakt voor de kids. Het nadeel van een bungalowvakantie is dat je door de grootte van de accommodatie nog steeds veel tijd nodig hebt om het huisje schoon en netjes te houden.

Een caravanvakantie

Voor een caravanvakantie hoef je geen eigen caravan te bezitten. Tegenwoordig zijn er bedrijven die caravans verhuren. Je moet dan wel beschikken over een auto met trekhaak en met voldoende capaciteit om een caravan te trekken. Naast het zelf vervoeren van een caravan is het mogelijk om een caravan te huren die al op de plek van bestemming staat. Wil je wat meer ruimte dan een gewone caravan, dan kun je ervoor kiezen een stacaravan te huren.
Voordeel van een caravanvakantie is de gezelligheid van een camping, lekker buiten zijn terwijl je toch droog kunt zitten en slapen wanneer het regent, en wanneer je voor een rustigere camping kiest zal de sfeer gemoedelijk en ontspannen zijn.
Wanneer je op vakantie gaat met een caravan achter de auto, dan kun je langere afstanden afleggen of de afstand in kortere stukken afleggen, zodat je tussendoor voldoende rust neemt. Overnachten op een camping langs de reisroute is erg gemakkelijk en geeft voldoende rust om de volgende dag weer uitgeslapen verder te reizen.

Een tentvakantie

Een tentvakantie is erg handig voor mensen met een laag budget of voor mensen die niet met de auto reizen. Tegenwoordig is er voldoende aanbod van tenten die tot een klein pakket opgevouwen kunnen worden, waardoor het mogelijk is om met tent en al rond te trekken. Zo wordt een fietsvakantie aantrekkelijk, doordat je van camping naar camping kunt fietsen. Verder kun je op reis gaan met een vouwwagen. Dit is een grote aanhanger die je achter je auto hangt. Deze kan worden uitgeklapt tot een ruime tent met diverse slaapplaatsen en een woonvertrek. Erg handig, wanneer je auto niet de capaciteiten heeft om een zware caravan te trekken en je toch wilt kamperen. Als laatste is er de mogelijkheid om een tent te huren op de plek van bestemming. Er zijn diverse verhuurders zoals b.v. Eurocamp. Zelf met een eigen tent kamperen is de goedkoopste manier van vakantie houden. Nadeel van overnachten in een tent is dat je bij slecht weer er echt wel armoedig bij zit. Vooral wanneer je niet over een goede waterdichte tent beschikt, kan een tentvakantie een ware nachtmerrie worden. Zorg dus voordat je een tent aanschaf je je goed laat informeren over waar de tent tegen bestand is (regen, wind, hagel etc.) en of de tent van een goede kwaliteit is.

Een hotelvakantie

Mensen kiezen meestal voor een hotelvakantie, wanneer zij verder weg reizen, bijvoorbeeld met het vliegtuig. Daarnaast boekt men in Nederland vooral hotels voor een paar dagen of een weekend. Een hotelvakantie is meestal de duurste vakantie. Er is wel veel verschil in hotelprijzen en vaak kun je een gecombineerde reis krijgen waarbij de vlucht, het hotel en soms een huurauto bij de prijs zijn inbegrepen. Voordeel van een hotel is dat je niet voor je eigen eten, drinken en schoonmaak hoeft te zorgen. Hotelvakanties zijn lekker luie vakanties, waarbij je ervoor kunt kiezen actieve uitstapjes te gaan maken of lekker aan het strand te luieren. Er kan wel nogal wat kwaliteitsverschil zitten tussen de hotels op de plaats van bestemming, men heeft soms slechte ervaringen. Soms is de accommodatie niet wat je ervan verwacht had. Wees hierop voorbereid. Meer informatie hierover vind je in het artikel: Vakantie: je verblijf is niet wat je verwachtte, wat nu?
Via internet kun je zoeken naar recensies van hotels, zo kun je zien hoe degenen die voor jou waren het betreffende hotel hebben ervaren.

Een backpackvakantie

Met een backpackvakantie trek je rond met een rugzak, meestal doe je dit in het buitenland. Backpacken komt uit Australië en is vooral populair bij jongeren. Je kunt maanden rondreizen, hier en daar een klusje doen om wat te verdienen en zo een groot gedeelte van een land zien.

Welke vakantie past bij jou?

Ben je een echte levensgenieter en is jouw motto "gemak dient de mens": kies voor een hotel
Hou je van privacy: kies voor een bungalowvakantie
Hou je van leven om je heen en contact met anderen: kies voor een kampeervakantie.
Hou je van avontuur: maak een rondreis met de backpack of per fiets.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tent of caravan: de voor- en nadelenVeel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de l…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…

Fooi onmisbaar voor reisleider of gidsEen fooi geven aan een reisleider of gids. Moet dat nu vragen veel mensen zich af? Ja dat moet. Want de fooi voor reisle…
Griekse taalhulp voor op vakantieGrieks is geen makkelijke taal; niet alleen omdat het niet op onze germaanse taal lijkt qua uitspraak, maar zeker door d…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.