Spelletjes voor in de auto met kinderen
Reizen en vooral lange reizen kunnen voor kinderen vervelend en saai zijn. Natuurlijk kunnen boeken, speelgoed, een DVD speler of andere electronische apparatuur de lange reis iets leuker maken. Als de verveling op de achterbank toeslaat kan een spelletje op zijn tijd heel goed werken, voordeel hierbij is dat je dit ook tijdens korte ritjes kunt doen want je hebt in principe altijd alles bij de hand. In dit artikel treft u een aantal van dit soort spelletjes aan.
Auto's en nummerborden kijken
Woorden van nummerborden maken
In de Nederlandse kentekens staan alleen medeklinkers. Met klinkers erbij zouden er vreemde woorden ontstaan, er kunnen dan zelfs wel erg vieze kentekens worden gevormd. Niet veel
mensen zouden bij zijn met het nummerbord 86-PO-EP of ST-OM-14. Natuurlijk kun je zelf wel van de verschillende nummerbord combinaties proberen om woorden (elke serie van letters een woord) te maken of zelfs zinnen (elke letter is het begin van een woord). Je kunt er zelfs een wedstrijd van maken wie het langste woord of de langste zin kan maken.
Kentekens herkennen
De meeste kentekens hebben twee keer twee letters en dan twee cijfers, alleen de nieuwe kentekens hebben een combinatie van 3 letters. Uiteraard zijn dit allemaal gele kentekens, de blauwe kentekens zijn echt oude auto’s
ZY-19-FK voor 1991
SB-RK-01 van 1991 tot 1997
02-LV-RK van 1998 tot 2007
01-VBR-5 vanaf 2007
Als je het bovenstaande aan je kind uitlegt kunnen jullie gaan kijken of je oude of nieuwe auto’s tegenkomt.
Letterbingo
Schrijf een verzonnen woord op papier. Kijk vervolgens naar de kentekens en zoek daar naar alle letters die je nodig hebt in het woord. Hoeveel kentekens heb je nodig en wie heeft het eerste gewonnen. Omdat er bijna geen klinkers in de kentekens voorkomen kun je afspreken dat deze niet meedoen, hier mag je direct een kruisje onder zetten.
Kentekens uit andere landen
Vooral in de zomerperiode kom je nog regelmatig buitenlanders tegen. Maak er een spelletje van en leer je kind gaandeweg de kentekens uit andere landen herkennen. Natuurlijk is de landcode op de auto hierbij een gemakkelijke hulp voor jezelf. Voor kinderen is het niet altijd even duidelijk waarvoor een bepaalde landcode staat.
Automerken herkennen
Met enige oefening kunnen kinderen al vrij vlug auto’s leren herkennen aan de logo’s op de auto. In het begin zul je natuurlijk mee moeten oefenen maar al vlug zullen kinderen herkennen dat de auto met de leeuw een Peugeot is en het rondje met een bliksemschicht een Opel. Meerdere kinderen zullen zich al vlug ruime tijd bezig kunnen houden met de verschillende langsrijdende merken van auto’s en al vlug zullen kinderen ook opmerken dat de ene automerk veel meer langs komt dan het andere.
Reken- en telspelletjes
Ook hiervan kun je er heel veel verzinnen die een behoorlijke tijd zoet kunnen houden. Je kunt hierbij denken aan:
Gekleurde auto’s tellen – Kies een kleur auto of een bepaald merk en kijk hoeveel je er tegen komt op een vooraf afgesproken aantal kilometers. Je kunt natuurlijk ook een aantal afspreken, degene die het eerste het afgesproken aantal bereikt heeft gewonnen.
Gefopt – Verzin door elkaar goede en foute rekensommen, spreek van tevoren natuurlijk wel af hoe “groot”de sommen mogen zijn. De ander moet zeggen of de uitkomst goed of fout is.
Gewoon tellen – Vooral kleinere kinderen die net leren tellen kunnen uren bezig zijn met tellen. Je kunt gewoon opvolgend tellen (1,2,3 enz) waarbij ieder om de beurt het volgende getal zegt, maar je kan ook in stapjes van 2 of meer gaan tellen. Kijk eens hoeveel tellen het duurt tot de volgende grote plaats
Woordspelletjes voor in de auto
Kop staart spelletje
Een goede letteroefening voor kleuters is een spelletje waarbij je telkens de laatste letter van het laatste woord moet gebruiken als beginletter voor het nieuwe woord. Begin het spelletje met het woord auto. Met de laatste letter, de O, moet dan een nieuw woord worden gemaakt, bijvoorbeeld Open. De volgende deelnemer moet dan een woord beginnen met de letter N etcetera. Je bent af als je geen woord weet of als je een woord zegt dat al is geweest.
Je kunt deze spelletjes ook moeilijker maken door af te spreken dat de woorden alleen uit een bepaalde categorie mogen komen, bijvoorbeeld alleen maar spullen die je in huis kunt vinden of dingen die met sport te maken hebben. Is ook een bepaalde categorie geen uitdaging meer dan kun je ervoor kiezen het spelletje te spelen met lettergrepen (bijvoorbeeld auto – totem – temmen – menen – enkel) of met samengestelde woorden (bijvoorbeeld autogordel – gordeldieren – dierenwinkel – winkelwagen)
Het alfabetspel
Bij dit spel moeten alle deelnemers om de beurt een woord noemen en zo het alfabet afgaan. Het is moeilijker te maken doordat er alleen woorden uit een bepaalde categorie mogen worden gebruikt, je kunt hierbij denken aan dieren of dingen die je in je koffer kunt stoppen.
Nieuwe woorden maken uit plaatsnamen
Wie kan de meeste woorden maken met de letters van de eerstkomende plaatsnaam of wie kan het langste woord maken uit een plaatsnaam die je onderweg tegen komt.
Overige spelletjes
Zelf een verhaal verzinnen
Een lange reis kan ook altijd wat korter worden gemaakt door met alle reizigers een verhaal te vertellen. De eerste inzittende begint met een zin en iedereen mag daar om de beurt een zin aan vastplakken. Op bepaalde leeftijden wil een verhaal nog wel eens een bepaalde kant opgaan of doorspekt zijn met een bepaalde woorden, wil je dat niet is het wel zo handig om hierover vooraf afspraken te maken.
Geen ja geen nee of euh
Dit spel zal bij velen bekend zijn. Je begint een gesprek, meestal stelt er een iemand als eerste een vraag en de ander mag nooit ja, nee of euh zeggen. Het makkelijkste gaat dit natuurlijk door gelijk een tegenvraag te stellen maar ieder heeft zo zijn eigen tactiek.
Ik weet het beter
De spelleiding geeft vooraf een vraag op, bijvoorbeeld hoeveel dingen kun je opnoemen die zijn gemaakt van ijzer. De antwoorden moeten wel binnen een bepaalde tijd worden gegeven, bijvoorbeeld een minuut. De deelnemers mogen hier even over nadenken en vervolgens aangeven hoeveel zij er denken te weten. Als de ander denkt over het vorige bod heen te kunnen mag dat. Als beide partijen zijn uitgeboden mag degene met het hoogste bod de antwoorden geven. Lukt dit binnen de tijd dan verdient deze een punt, lukt dit niet dan gaat het punt naar de tegenpartij. Mogelijke vragen zijn bijvoorbeeld plaatsnamen die beginnen met de letter H, hoeveel vogelsoorten kun je noemen of hoeveel spreekwoorden weet je.
Verkeersborden herkennen en zoeken
Ook dit is een spelletje waarbij u enige uitleg zal moeten geven over verkeersborden. Verkeersborden zijn te herkennen aan de vorm en kleur.
- Ronde borden met een rode rand zijn verbodsborden, in het bord kun je zien wat er niet mag
- Driehoekige borden met een rode rand zijn waarschuwingsborden, je moet opletten
- Achthoekige borden geven ook aan dat je goed moet opletten
- Ronde borden met een blauwe kleur zijn gebodsborden, je moet iets doen, wat dat kun je aan de binnenkant van het bord zien
- De meeste andere blauwe borden zijn borden die iets aanwijzen
Als je dit eenmaal aan je kind hebt uitgelegd kun je gaan “overhoren” (vragen wat het bord inhoudt en natuurlijk bijhouden wie er het meeste goed heeft). Je kunt er een spelletje van maken wie het eerste een bepaald bord ziet. Ga je naar het buitenland dan is het vooral leuk om te kijken wat de verschillen zijn tussen de borden in de verschillende landen.
Vreemde vogel
Noem vijf dingen op, vier horen bij elkaar, een niet, de ander moet zeggen welke
Bijvoorbeeld fiets trein vogel vliegtuig auto
Bijvoorbeeld appel peer banaan sla sinaasappel
Bijvoorbeeld boek krant cd kleurplaat en
Dieren raden
Neem een dier in gedachte, maak geen geluid en vertel niet wat het is. De anderen mogen vragen stellen waarop jij alleen ja / nee mag antwoorden en moeten zo achter het dier komen
Rara wie is het
Denk aan een bepaald persoon of ding. De anderen mogen vragen stellen en alleen met ja/nee antwoorden. Het ding moet geraden worden. Je kunt dit natuurlijk ook nog eens omdraaien ala wie ben ik, er wordt voor jou verzonnen wie je bent en door het stellen van vragen moet je erachter komen wie je bent.
Ik ga op reis en neem mee
Natuurlijk mag ook deze klassieker onder de reisspelletjes niet ontbreken. Hoe ver kun je komen en hoeveel items uit je koffer kunnen je medereizigers zich herinneren.