Wat je moet weten voor je naar Californië reist?

In het westen van de Verenigde Staten ligt Californië. Met Los Angeles, San Diëgo en San Francisco als belangrijkste steden, trekt het jaarlijks een massa Europese toeristen. Hierbij volgen enkele tips en weetjes om jezelf voor te bereiden op de reis.

Het eten

In de VS is "fast food" de regel en vaak de enige manier om betaalbaar en zonder reservatie buitenshuis te eten. Het aanbod is gigantisch en niet duur. Wanneer je bediening krijgt aan tafel dien je wel ongeveer 15% fooi te geven op de totaalprijs. Die fooi dien je achter te laten op tafel, ook wanneer men vooraf of nadien dient te betalen aan de kassa. De prijs die je moet betalen is meestal ook nog eens bijna 10% hoger dan aangeduid in de kaart. Dit komt door de taksen die er nog eens bijkomen en niet altijd duidelijk op voorhand zijn aangegeven. Kies in een restaurant met bediening nooit zelf je tafel, maar wacht aan de receptie alwaar men je een tafel zal toewijzen.

Bij Wendy´s kan je de beste hamburgers krijgen. Probeer er maar eens de "1/2lb double with cheese combo". Bij "Outback Steakhouse" kan je dan weer de beste steaks eten. Bestel er bijvoorbeeld de "savory pepper mill NY steak". Ook "In-N-Out" hebben lekkere burgers. Bij "Hooters" komen de mannen aan hun trekken vanwege de erg schaars geklede diensters.

Taco Bell serveert Mexicaanse specialiteiten en Pizza Hut Italiaanse specialiteiten. Bij Dairy Queen kan je naast een gewone kaart, vooral ook lekkere desserts eten en bij Dunkin Donuts de beste donuts. Andere typische gerechten uit de VS zijn meatloaf, ajuin ringen, hot dogs en barbecueribbetjes.

Verder eet men ook veel gerechten op basis van kip, maar ook vaak vis. Als ontbijt eet men dan weer tal van ontbijtgranen of cereals. Ook wel pannenkoeken, gebakken eieren en French toast. Je kan je eieren langs beide kanten lichtgebakken of "over easy" bestellen, goedgebakken of "over done", ofwel een spiegelei, hetgeen men dan "sunny side up" noemt. Scrambled eggs is een roerei. Koffie kan men meestal gratis laten bijvullen, maar deze is dan ook erg slap. Het brood is naar Europese normen niet meer dan wit smaakloos schuim. Men gebruikt het dan ook om er toast van te maken of rijk belegde sandwiches. De chocolade is minder bitter en vooral erg zoet. Amerikanen eten meestal met één hand en blijven zelden lang hangen na de maaltijd.

Het verkeer

Afstanden zijn vaak erg groot in de VS. Rondreizen doe je dan ook best met een auto of camper, eerder dan te voet of per fiets. Zelfs de zogenaamde korte afstanden zijn vaak verraderlijk lang De wegen zijn vaak erg breed en buiten de drukke steden buitengewoon vlot. Men rijd in de VS erg gedisciplineerd, maar de politie is dan ook bijzonder streng en het is af te raden om de verkeersregels te overtreden. Het is ten strengste verboden om te rijden onder invloed en het is zelfs niet toegestaan om alcohol zichtbaar of geopend in de wagen te vervoeren. Men tankt er meestal loodvrije benzine. De prijzen tussen tankstations kunnen erg verschillen, maar altijd een stuk goedkoper dan bij ons. Houd er wel rekening mee dat Amerikaanse wagens en zeker campers in vergelijking met Europese wagens zeer veel verbruiken. Gemiddelden van 10 tot 15 liter per 100 km zijn geen uitzondering. Vaak dient men ook eerst te betalen alvorens te tanken.

Om een voertuig te kunnen huren hebt u meestal een internationaal rijbewijs nodig en een creditcard. Men legt gemakkelijk meer dan duizend kilometer per week af bij een rondreis in de VS. Ga dus eerst na of je extra dient te betalen voor je miles, alvorens een voertuig te huren. Rondreizen in een camper is erg populair in de VS. De campers of RV´s zijn erg ruim en luxueus, overal zijn er campings of RV Parks aanwezig en het is tevens de goedkoopste manier van reizen in de VS. Taxi´s zijn nooit goedkoop in het westen van de VS. Vergeet bovendien geen fooi te geven van minstens 15%. Parkeren is zelden een probleem, behalve eventueel in de grote steden zoals Los Angeles en San Francisco. Daar dient men in de binnenstad gebruik te maken van betaalparkings die ook nog eens erg duur kunnen zijn. Houd rekening met gemiddelden van 15 dollar of meer per dag.

Motels

Je komt ze overal tegen. Kleine onafhankelijke motels of vestigingen van de ketens "Motel 6" of "Super 8". De prijzen liggen vaak zeer laag, maar verwacht geen droomkamers. Luxe is schaars, de service minimaal en de kamers zelden tiptop in orde. Ontbijt of andere maaltijden zijn nooit inbegrepen en vaak is er niet eens mogelijkheid om ze te nuttigen. Maar dat is evenmin het geval in duurdere Hotels, zoals Holiday Inn. Indien er toch een ontbijt is inbegrepen, beperkt zich dit meestal tot een koffie met een toast en confituur. Er is altijd wel een restaurant in de buurt waar je goedkoop en lekker kan ontbijten.

Het weer

Het klimaat in Californie is mild. In het zuiden is het een gans jaar door tussen de 20 en 30 graden Celsius en meestal erg droog. Het zeewater is echter nooit erg warm. Hogerop in San Francisco liggen de gemiddelde temperaturen eerder tussen de 15 en de 25 graden en is het vaak erg mistig. In het binnenland heb je de frissere bergketens in het noorden en de hete Sierra Nevada woestijn in het zuiden. In de woestijn kunnen de temperaturen oplopen tot ver boven de dertig graden Celsius. Alles hangt er hierbij af van hoe hoog je jezelf bevind boven de zeespiegel.

Natuurrampen in Californie

Californie ligt min of meer recht op de Sint Andreas breuklijn. Elk jaar zijn er talloze kleine aardbevingen, de meeste zijn gelukkig amper waarneembaar. Maar op sommige plaatsen kan om de 20 tot 30 jaar een aardbeving plaatsvinden tot 6 op de schaal van richter. Waarnemingen gaan terug tot 1769. De San Jacinto breuklijn in Zuid Californie zorgt regelmatig voor zwaardere aardbevingen. De meest destructieve aardbeving was die van San Francisco in 1906 met een kracht van 7,8 op de schaal van richter. Ongeveer 3000 mensen hebben de aardbeving toen niet overleeft. In 1989 kreeg de San Francisco Bay Area er terug een stevige te verwerken. In 1994 was Los Angeles aan de beurt. Telkens met veel schade en verschillende doden. Tegenwoordig is men vaak redelijk goed voorbereid op aardbevingen en tal van prominente gebouwen zijn aardbevingbestendig gebouwd of gerenoveerd.

In Californie gebeurd het wal vaker dat er immense bosbranden of Wildfires uitbreken. Niet zelden in de streek rond Los Angeles. Meestal is de oorzaak een combinatie van hoge temperaturen en sterke wind die over de uitgedroogde en uitgestorven vegetatie waait. De baai van Californie zorgt hierbij voor een trechtereffect die de wind in kracht doet toenemen. Het betreft dan de Santa Ana Winds die uit de woestijn de baai komen inwaaien. In 2007 werden hierdoor 1500 woningen verwoest. Er werden hierbij 14 doden geteld. Deze branden vinden echter jaarlijks in meerdere of mindere mate plaats, steeds in het Wildfire seizoen, vanaf oktober. In 2009 was er terug een gigantische brand die in feite een samenloop was van maar liefst 63 bosbranden tegelijkertijd.

Alsof dit nog niet genoeg is heeft Californie ook nog eens veel last van grondverschuivingen of Landslides. Meestal zijn ze het gevolg van eerdere aardbevingen, soms is het de overdreven regenval die de stromen in gang zetten. Er bestaan kaarten van risicogebieden en niet zelden dienen highways afgesloten te worden wegens grondverschuivingen. Highway 1 is hiervoor zelfs goed gekend.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een auto kopen in AmerikaEen auto kopen in AmerikaWie kent die grote wagens nou niet waarmee ze in de Verenigde Staten rijden? Veel mensen dromen van een echte Amerikaans…
Toerisme in de Verenigde StatenToerisme in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten heeft veel te bieden voor de toeristen. Er zijn prachtige steden en natuurgebieden en een rondreis m…
Rondreis in Amerika, zelf plannen!Rondreis in Amerika, zelf plannen!In de vakantiegidsen staan vaak een aantal rondreizen, per bus of per auto. Maar jammer genoeg staat dan net die plaats…

Spelletjes voor in de auto met kinderenSpelletjes voor in de auto met kinderenReizen en vooral lange reizen kunnen voor kinderen vervelend en saai zijn. Natuurlijk kunnen boeken, speelgoed, een DVD…
Hoe kan je best rondreizen in de Verenigde StatenIn de Verenigde Staten zijn afstanden vaak enorm en moeilijk overbrugbaar. Bovendien is het openbaar vervoer er niet ech…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 28-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.