Spelletjes voor op de achterbank van de auto
Hoe kort de autorit ook duurt, voor kinderen duurt het al snel te lang. "Zijn we er al bijna?" is dan ook een vraag waar je niet op zit te wachten. Gelukkig hoeft dat ook niet. Want met wat simpele voorbereidingen vooraf, maak je ook van de rit zelf een onvergetelijk uitje. De 10 leukste spelletjes op een rij.
Wie ben ik?
Maak van te voren kaarten met daarop één bekend figuur. Denk bijvoorbeeld aan Nijntje, Jan Smit of Prinses Maxima. Om de beurt trekt iemand een kaart, waarna de rest door middel van vragen moet ontdekken wie het is. Het mogen alleen vragen zijn die met 'ja' of 'nee' te beantwoorden zijn. Dus: 'Woon je in Nederland?' of 'Ben je een zanger?'
Zangfestijn
Wat is een autorit zonder gezang? Meezingen met de radio of cd is natuurlijk al een feest op zich, maar het kan altijd leuker. Wat dacht je van intro-raden? Maak van te voren een cd met liedjes die de kinderen leuk vinden , zet elk liedje na 10 a 15 seconden stil en raden maar: welk liedje hoor je en wie zingt het? Ook leuk: maak van te voren een cd met muziek en liedjes van bekende tv-programma's. Vervolgens moeten de kinderen raden welk tv-programma het is.
Co-chauffeur
De vraag: "Zijn we er al bijna?" was nog nooit zo simpel te beantwoorden! Maak de kinderen co-chauffeur door ze een eigen kaart te geven waarop de reis is aangegeven. Kruis bijzondere locaties op de kaart aan, waar je onderweg iets over kunt vertellen en geef ook aan waar je van plan bent te rusten of te eten. Door er een blanco schrift bij te doen, kunnen kinderen onderweg een reisdagboek bijhouden.
De koeienteller
Verdeel de pasagiers in twee teams: wie kijkt er links en wie kijkt er rechts. En vervolgens: tellen maar! Een koe telt voor 1 punt, een schaap 2 punten, een paard 5 punten en een molen 10 punten. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe ingewikkelder je het spel kunt maken door de tellijst langer te maken. Wie bij het zien van een kerk als laatste roept: "Mijn koeien zijn veilig!" is al zijn punten kwijt. Wel van te voren afspreken hoe lang dit spel gespeeld gaat duren, anders levert het ruzie op.
Verstoppertje in je hoofd
Bedenk een plek in huis waar je je zou verstoppen. De rest moet door het stellen van vragen erachter zien te komen, waar je verstopt bent. De vragen mogen alleen met 'ja' en 'nee' beantwoord worden. Dus: 'Ben je in de slaapkamer?' of 'Ben je in de badkamer?'
Verrassingszak voor onderweg
Er zijn speciale speelgoedzakken voor in de auto te koop, maar er zelf één maken is ook heel simpel. Neem een stevige lap stof of een oude handdoek. Vouw de onderkant dubbel en naai de zijkanten vast, zodat er een flinke zak onderaan ontstaat. Naai er losse vakken op. Maak met elastiek lussen aan de vier hoeken, zodat je de zak aan de voorstoel kan hangen. In de zak stop je lekkers voor onderweg en cadeautjes. Als de alarmklok afgaat, bijvoorbeeld elk uur, mag er iets uitgepakt worden.
Wie lacht is af!
Buikpijn van het lachen gegarandeerd! Om de beurt wordt iemand aangewezen die juist niet mag lachen. Door moppen te vertellen, gekke gezichten te trekken en rare vragen te stellen moeten de anderen hem aan het lachen krijgen.
Autobingo
Maak van te voren kaarten met daarop afbeeldingen die je onderweg kunt tegenkomen, zoals een caravan, paard en stoplicht. Verdeel de kaarten onder de kinderen. De eerste die alle afbeeldingen heeft gezien, heeft gewonnen.
Kleuren op de ramen
Voor één, maar dan ook echt één keer: kleuren en kliederen op de ramen! Met afwasbare stiften (denk aan whiteboard stiften) kun je de tekeningen met een vochtig doekje verwijderen en de kinderen vinden het prachtig dat ze iets mogen wat normaal verboden is.
Het sstt-spel...
Uitgespeeld en even geen inspiratie meer? Speel dan het ssttt-spel: wie is het langste stil. Om het spel lang vol te houden, kun je het koppelen aan dingen die onderweg te zien zijn. Bijvoorbeeld: bij het zien van een koe, houdt iedereen zijn mond. Er mag pas weer gepraat worden zodra iemand een hond ziet. Voor kinderen een spel waar ze wel even zoet mee zijn, want het is altijd spannend wie als eerste de hond ontdekt. Voor ouders levert het welverdiende rust op.
Lees verder