Slangen in Gambia

Slangen in Gambia Gambia is een populair vakantieland waar veel toeristen heen gaan, maar waar ook veel buitenlanders permanent of semi-permanent verblijven. Verblijf je regelmatig voor korte of langere tijd in Gambia dan krijg je vroeg of laat wel een keer met een slang te maken. Dan kan het handig zijn om te weten wat voor soort slang het is en of deze gevaarlijk is of niet. Er zijn veel soorten slangen in Gambia maar veel daarvan worden weinig of niet waargenomen. De meest voorkomende slangen worden hieronder genoemd en waar mogelijk voorzien van een foto. Tevens met een aanwijzing of ze gevaarlijk zijn of niet. Dit zijn dus de belangrijkste slangen die je in Gambia kunt tegenkomen.

Gevaarlijke slangen

Als je ze gaat zoeken vind je ze niet maar juist op onverwachte momenten kun je er figuurlijk gesproken bijna over struikelen. Bij de meeste slangen zal dat geen probleem zijn omdat ze zo snel mogelijk proberen weg te komen. Maar er zijn er enkelen bij, bij wie je dat echt niet wilt meemaken. Daaronder vallen de pofadder en de spitting cobra.

De pofadder is herkenbaar aan zijn wat gedrongen verhoudingen. Kort maar dik om het zo maar te zeggen. Hij beweegt wat langzaam maar kan razendsnel aanvallen en bijten. Een beet van de pofadder is in de meeste gevallen dodelijk. Het beste is om deze uit de weg te gaan, hoor je hem sissen en zie je zijn lichaam wat opgeblazen, loop voorzichtig achteruit en kom wat later terug. Hij zal verdwenen zijn.

De spitting cobra is ook een slang om mee op te passen. In het nauw gedreven zal hij zijn kop oprichten en zijn nek verbreden. Zet indien mogelijk meteen een bril of zonnebril op. De spitting cobra (de naam zegt het al) kan wel tot 2 meter ver spugen. Op de huid zal zijn gif geen kwaad aanrichten maar in de ogen kan het tot permanente blindheid leiden. Zijn beet kan dodelijk zijn. Neem met deze twee slangen geen risico!

Giftige maar ongevaarlijke slangen

Een paar andere minder giftige slangen zijn de Night adder (padadder), de Herald snake, de Sand snake en Beauty snake. De Night adder is hoofdzakelijk een nachtdier en heeft in tegenstelling tot andere adders geen spleetachtige pupil maar een ronde pupil. Deze slang eet voornamelijk padden. Een beet van deze slang is normaal niet dodelijk. De Herald snake is een veel voorkomende slang in Gambia. Met een lengte van ongeveer 70 cm en de huid in regenboogkleuren is het een heel mooie slang om te zien. Hij kan heel bedreigend overkomen als hij zijn kop plat maakt. Zijn beet is mild toxisch maar verder ongevaarlijk. De Sand en Beauty snakes liggen graag te zonnen, maar eenmaal opgemerkt zijn ze razendsnel verdwenen. Het zijn wat langere en dunne slangen en erg mooi om te zien. Hun beet kan duizeligheid veroorzaken en een zwelling maar is verder vrij onschuldig

Geheel ongevaarlijke slangen

Dan zijn er nog een aantal ongevaarlijke slangen waaronder de Royal Python (Koningspython), Egg-eating snake, de Common Bush snake, de Rock Python (Rotspython) en de House snake (Afrikaanse huisslang).

De Royal Python met een lengte van 90 tot 140 cm is een ongevaarlijke vrij rustige slang die eerst zal proberen te vluchten. Lukt dat niet dan zal deze zich oprollen tot een bal met zijn hoofd verstopt in het midden.

De Egg-eating snake is met zijn ongeveer 60 cm verzot op eieren. Ze kunnen kippen ruiken vanaf grote afstand en komen er zeker op af. Heb je dus kippen, wees er dan van verzekerd dat deze slang in de buurt is. Hij kan een kippen ei verzwelgen dat wel vier maal groter is dan de middellijn van zijn eigen hoofd. Buiten zijn liefde voor kippeneieren is hij compleet ongevaarlijk.

De Common Bush snake is een vrij lange (60 tot 90 cm) erg dunne slang. Over het algemeen lichtgroen gekleurd met zwarte vlekjes. Zit vaak verscholen in bomen en is door zijn kleur bijna niet te zien. Het is buiten een goede zwemmer dus ook een goede klimmer en jaagt voornamelijk op hagedissen en boomkikkers. Deze slang zal niet makkelijk voorkomen in woongebieden.

De House snake (Afrikaanse huisslang) is een niet giftige slang die maximaal zo’n 150 cm lang kan worden. Kleuren variëren van bruin tot zwart en van oranje tot olijfkleurig met aan beide zijden van de kop een witte streep. Hij jaagt vooral ’s nachts op vogels, hagedissen en knaagdieren. Het is een snelle aanvaller maar voor de mens ongevaarlijk.

Ongevaarlijk maar toch oppassen

De Rock Python is een niet giftige slang maar kan door zijn lengte wel dodelijk zijn. Vrouwtjes kunnen namelijk wel 6 meter lang worden en meer dan 90 kilo wegen en behoren daarmee dan ook tot de langste slangen ter wereld. Hij eet voornamelijk zoogdieren zoals ratten. Maar ook grotere zoogdieren kunnen zijn prooi worden en daar kan hij dan wekenlang op teren. Laat hem met rust en hij is ongevaarlijk.

Hier nog een overzicht met indicatie over gevaarlijk of ongevaarlijk en giftig of niet. De Herald Snake staat er niet bij maar voor deze geld: GO OO (zie verklaring bij laatste foto).

Royal Python <STRONG>O</STRONG> / Bron: Kapa65, PixabayRoyal Python O / Bron: Kapa65, Pixabay
Egg-eating Snake <STRONG>O</STRONG> / Bron: H. Krisp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Egg-eating Snake O / Bron: H. Krisp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Common Bush Snake <STRONG>O</STRONG> / Bron: SilgambiaCommon Bush Snake O / Bron: Silgambia
Rock Python <STRONG>OOO</STRONG> / Bron: AleGranholm, Flickr (CC BY-2.0)Rock Python OOO / Bron: AleGranholm, Flickr (CC BY-2.0)
House Snake <STRONG>O</STRONG> / Bron: JonRichfield, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)House Snake O / Bron: JonRichfield, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Pof Adder <STRONG>G AAA</STRONG> / Bron: Mister E, Flickr (CC BY-2.0)Pof Adder G AAA / Bron: Mister E, Flickr (CC BY-2.0)
Night Adder <STRONG>G A</STRONG> / Bron: Paul venter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Night Adder G A / Bron: Paul venter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Spitting Cobra<STRONG> G AA</STRONG> / Bron: Nick Baker, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Spitting Cobra G AA / Bron: Nick Baker, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Sand Snake <STRONG>GO</STRONG> / Bron: Ltshears (Trisha M Shears), Wikimedia Commons (Publiek domein)Sand Snake GO / Bron: Ltshears (Trisha M Shears), Wikimedia Commons (Publiek domein)
O = Ongevaarlijk
OO = mild toxisch, niet gevaarlijk
OOO = Niet giftig maar kan wel dodelijk zijn
G = Giftig, gevaarlijk voor mensen
GO = Giftig, ongevaarlijk voor mensen
A = Gevaarlijk, meestal niet dodelijk
AA = Gevaarlijk, kan dodelijk zijn
AAA = Extreem gevaarlijk, meestal dodelijk
© 2015 - 2024 Silgambia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snake island: Een eiland vol giftige slangenSnake island: Een eiland vol giftige slangenOfficieel heet het eiland: Ilha da Queimada Grande. Maar doordat er op iedere vierkante meter van het eiland minimaal ee…
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Duurzaam toerisme in GambiaHet mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename…
Gambia: telefoneren en Cleaning DayWie vaker in Gambia verblijft, merkt dat er heel veel aparte dingen opvallend. Zo is er in het land eens per maand een C…

Tips voor reizen in MexicoMexico is een prachtig vakantieland. Er is echter wel een groot gevaar: misschien wil je hier nooit meer weg. het weer i…
De beste zwembaden volgens Landal GreenparksEén van de meest gedane activiteiten op vakantie is zwemmen. Veel hotels, vakantieparken en campings beschikken over een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joachim Huber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.worldwidebase.com/reptielenbase/eieretende_slangen.shtml
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Philothamnus_semivariegatus
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_huisslang
  • http://www.darwininitiative.org.uk/documents/12009/3838/12-009 FR Appendix 3 Common Reptiles of The Gambia - article.pdf
  • http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=785
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Padadders
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Spitting_cobra
  • Konings Python: "Python-regius-kopf-königspython" by Holleday - Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Python-regius-kopf-k%C3%B6nigspython.jpg#/media/File:Python-regius-kopf-k%C3%B6nigspython.jpg
  • Egg-eating snake: By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
  • Rock Python: Door Joachim Huber [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0) undefined CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
  • House snake: Door JonRichfield (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • Sand snake: Door Ltshears (Trisha M Shears) (Eigen werk) [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Pof adder: Door Johannes van Rooyen (Eigen werk) [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Night adder: Door Paul venter (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • Spitting cobra: Door Nick Baker [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Kapa65, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: H. Krisp, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Silgambia
  • Afbeelding bron 4: AleGranholm, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 5: JonRichfield, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: Mister E, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 7: Paul venter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 8: Nick Baker, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 9: Ltshears (Trisha M Shears), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

E. C. J. van Klaveren, 27-06-2016
Als Gambia ganger is het interessant om over slangen te kunnen lezen. Het is alleen jammer dat er geen bijbehorende foto's zijn.
groet, Herman van Klaveren Reactie infoteur, 25-07-2016
Hee, da's raar. Ik had van elke genoemde slang foto's erbij. Zal eens zien uit te zoeken wat er mee gebeurt is.
Groet,
Wim

Silgambia (5 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.