Wat is glamping oftewel glamperen?

Glamping oftewel glamperen staat voor "glamorous camping". Door te glamperen kampeert u op een luxe manier in de natuur. Glamping is ontstaan in Afrika. Sinds 2013 is glamperen ook erg populair in Europa. Glamperen is mogelijk in landen zoals bijvoorbeeld Oostenrijk, Frankrijk, Kroatië, Nederland, Italië, Luxemburg en Spanje.

Wat is glamping oftewel glamperen?

Glamping wordt ook wel "glamorous camping" genoemd. Glamperen staat dan ook voor het kamperen op een luxe manier. Het is een trend op kampeergebied, die sinds 2013 steeds populairder wordt. Glamping betekent luxe kamperen en toch van de natuurlijke vrijheid genieten. Denk hierbij aan de luxe van een hotel en de natuurlijke vrijheid zoals u deze ervaart op een camping. Glamping is ontstaan in Afrika.

Glamperen kan bijvoorbeeld worden gedaan met behulp van een luxe stacaravan, camper of een luxe tent. Er zijn meerdere campings die zich richten op glamping. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in: Oostenrijk, Frankrijk, Kroatië, Nederland, Italië, Luxemburg en Spanje. Karakteristieken van deze campings zijn de mooie natuurlijke omgeving gecombineerd met luxe faciliteiten. De meeste luxe campings zijn te vinden in Kroatië, Frankrijk en Italië.

Aangezien glamperen sinds 2013 steeds populairder wordt is het aan te raden om op tijd een luxe camping uit te zoeken en vervolgens een plekje te reserveren. Wanneer u bijvoorbeeld in de zomervakantie wil gaan glamperen, dan is het aan te raden om uiterlijk in februari te een plaats te reserveren. Buiten de schoolvakanties zijn de luxe campings vaak een stuk voordeliger. Zo kunt u buiten de schoolvakanties extra korting krijgen of zelfs een aantal gratis nachten! De maanden september, mei en juni zijn een stuk voordeliger dan de maanden juli en augustus.

Enkele aanbieders binnen Europa van luxe campings zijn:
  1. Camping XL
  2. Vacanceselect
  3. Canvas Holidays
  4. Ecamp

Waarom zou u gaan glamperen?

Glamping is een nieuwe vorm van kamperen die elk familie-uitstapje onvergetelijk zal maken. Vakantie vieren binnen een luxe camping heeft een aantal voordelen ten opzichte van een vakantie in een hotel. Glamping zorgt er namelijk voor dat u en uw familie een leuk avontuur in de buitenlucht ervaren en tevens kunnen genieten van de luxe faciliteiten. De luxe campings zijn meestal op zeer mooie locaties gevestigd. Er zijn bijvoorbeeld campings die dicht bij de woestijn liggen of midden in de bergen. Dit zal onvergetelijke herinneringen opleveren. Daarnaast is glamping milieuvriendelijk. De luxe accommodaties binnen de campings maken in de meeste gevallen gebruik van de omliggende elementen van de natuur. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van zonnepanelen en composttoiletten. Dit in tegenstelling tot hotels waarbij de veel verschillende constructiematerialen zijn vereist die niet milieuvriendelijk zijn.

Speciale accommodaties: yurts en boomhutten

Bij het glamperen kunt u kiezen speciale accommodaties. Een voorbeeld van een speciale accommodatie waar u in kunt verblijven is een yurt. Yurts werden vroeger gebruikt door de Centraal-Aziatische nomaden. Tegenwoordig zijn ze ook de te vinden op de luxe campings. Yurts zijn luxe tenten, die al eeuwen in de praktijk worden gebruikt. Ze zijn een stuk ruimer en comfortabeler dan normale tenten. Verder zijn ze op een etnische manier ingericht met bijvoorbeeld traditionele tapijten en lampen.

Een ander voorbeeld van een speciale accommodatie is de boomhut. Misschien heeft u als kind wel eens een boomhut gebouwd. De boomhutten op de luxe campings zijn echter van een ander niveau. Het zijn zeer comfortabele en luxe hutten. Het mooie aan deze boomhutten is het feit dat u vaak een mooi uitzicht heeft over de omgeving. De boomhutten zijn met name populair op campings in Azië, Noord Amerika, en Europa.

Regels glamping

Om de luxe te waarborgen zou u tijdens het glamperen eigenlijk een aantal regels in acht moeten nemen:
  • Maak zelf niet uw eigen eten klaar maar laat het eten bereiden door een kok
  • Neem uw wekker niet mee maar laat deze thuis: bij het luxe kamperen is het de bedoeling dat u gewekt wordt door de zon of dat u opstaat wanneer u wakker wordt.
  • Maak zelf niet u eigen bed op: bij de echte glamping ervaring horen de medewerkers van de camping ervoor te zorgen dat alles voor u geregeld wordt. Hierdoor heeft u zelf meer tijd over om te relaxen en te genieten van de natuur.
  • Laat de kinderen thuis: bij veel luxe campings worden enkel volwassene toegelaten. Wil u toch de kinderen meenemen? Controleer dan even de regels van de camping.
  • Zet niet uw eigen tent op: bij het glamperen hoort de tent te worden klaargemaakt door de medewerkers van de camping.
© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glamping: een nieuwe kampeertrendGlamping: een nieuwe kampeertrendEen van de nieuwe vakantietrends van 2014 is glamping. Glamping is een samenvoeging van de woorden 'glamoureus' en 'kamp…
Tips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenTips voor een geslaagde zomervakantie met kinderenVoor sommige ouders zijn de ellenlange zomervakanties van hun kinderen iets waar zij elk jaar weer tegenop zien. Het pla…
Camping Le Paradis in de Périgord, DordogneCamping Le Paradis in de Périgord, DordogneDoor de ANWB in 2012 uitgeroepen (score 9,1) tot mooiste camping gelegen aan een rivier: camping Le Paradis. Gelegen in…
Inspiratie opdoen op vakantiebeurzenInspiratie opdoen op vakantiebeurzenSommige mensen weten al ver van te voren wat voor soort vakantie ze willen boeken. Voor andere mensen kan het juist een…

De beste zwembaden volgens Landal GreenparksEén van de meest gedane activiteiten op vakantie is zwemmen. Veel hotels, vakantieparken en campings beschikken over een…
De Rijn van begin tot eindDe Rijn van begin tot eindRivieren zijn, net zoals wegen, belangrijke handelswegen. Nederland telt drie grote rivieren: de Maas, de Waal en de Rij…
Bronnen en referenties
  • http://www.suncamp.nl/nl/nl/sunlodge/glamping/uc19-l1-n1113.2110/
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.