Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2015

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2015 In de 21ste eeuw zijn al diverse grote vliegrampen gebeurd. Het jaar 2015 heeft een paar zeer dramatische rampen aan de statistieken toegevoegd. Het verhaal rond de ramp met het toestel van Germanwings is onvoorstelbaar en toch is het gebeurd. Van een andere crash, die van het toestel in Taipei zijn zelfs videobeelden gemaakt. Het is toeval binnen toeval: dat op die weg iemand rijdt met een draaiende camera op het moment dat er een vliegtuig over de weg raast en in de rivier crasht. Onvoorstelbare dingen gebeuren. Vliegen is prachtig, maar er is een droevige keerzijde.

Vliegrampen met passagiersvliegtuigen in 2015


Aanslag

23 december 2015

Op woensdag 23 december 2015 werden drie toestellen beschadigd bij explosies op het vliegveld van Istanboel in Turkije. Op de grond viel één slachtoffer. Een van de drie, een Boeing 737-800 stond geparkeerd toen een granaat insloeg. Twee grondmedewerkers raakten gewond en een van hen overleed. Een ander toestel werd beschadigd en een derde toestel had ook schade, aan ruit en een vleugel. Er waren vier mortieren afgevuurd vanuit een bos in de buurt, bleek. Een Koerdische groep eiste de aanslag twee dagen later op.

Sabotage

31 oktober 2015

Op zaterdag 31 oktober crasht een Airbus van Metrojet. Alle inzittenden komen om. Er waren 7 bemanningsleden en 224 passagiers aan boord. De Airbus crasht in Egypte in het noorden van de Sinai. Het was opgestegen van het Sharm el Sheikh vliegveld in Egypte voor een vlucht naar Sint Petersburg-Pulkovo vliegveld in Rusland. De Flight Data Recorder stopte tijdens de vlucht plotseling, terwijl het toestel steeds hoger en langzamer klimt. Onderzoekers menen dat het vliegtuig in de lucht is gebroken. Wrakstukken werden over een groot gebied verspreid. De Russen menen dat de crash is veroorzaakt door terroristen, omdat er sporen van explosieven werden gevonden

Sulawesi

2 oktober 2015

Vrijdag 2 oktober crasht een Twin Otter 300 van Aviastar Mandiri. Alle inzittenden, 2 bemanningsleden en 8 passagiers, komen om. Het toestel vliegt in een berg van Bajaja Mount, op Sulawesi, onderweg voor een binnenlandse vlucht. Er was slecht zicht onderweg door laaghangende bewolking.

Alaska

15 september 2015

Dinsdag 15 september was een ongeluksdag voor een toestel van Rainbow King Lodge. Er zaten 9 passagiers aan boord en 1 piloot. Drie van de passagiers overleefden de crash niet. Het toestel vloog van Iliamna-East Wind Lake Seaplane Base in Amerika en wilde naar Swikshak River vliegen. Het raakte tijdens de vlucht bomen en stortte in Alaska neer.

Tegen een berg

16 augustus 2015

Op zondag 16 augustus knalt een toestel van Trigana Air Service tegen een berg, waarbij alle inzittenden omkomen. Vijf bemanningsleden en 49 passagiers vinden de dood. Het toestel was onderweg voor een binnenlandse vlucht van Jayapura-Sentani Airport naar Oksibil Airport, toen de luchthaven het contact met het toestel verloor. Het wrak werd gevonden op de flank van de Tanggo Mountain, zo’n 17 kilometer van het vliegveld.

Tegen een klif

Alaska - 26 juni 2015

Een watervliegtuig stort neer in Alaska. Inzittenden waren passagiers van een cruiseschip van de Holland America Line. De acht passagiers en piloot kwamen alle negen om. Het vliegtuig was op weg van het cruiseschip ms Westerdam, dat onder Nederlandse vlag vaart en op 20 juni vanuit Ketchikan was vertrokken voor een zevendaagse reis. Het gebied daar is onherbergzaam en het toestel is tegen een klif aangevlogen in de buurt van de plaats Ketchikan, zo'n 600 kilometer van Seattle.

Kopje koffie

Een gemorst kopje koffie over het instrumentenpaneel werd half april een Servisch regeringsvliegtuig bijna fataal. De copiloot gooide per ongeluk zijn koffie om en bij het droogmaken van het paneel in de cockpit zette hij per abuis de automatische piloot uit, waardoor het vliegtuig een snoekduik maakte en in korte tijd twee kilometer daalde. Ondermeer president Tomislav Nikolic van Servië was aan boord, op weg naar het Vaticaan, voor een audiëntie bij de paus. De piloten kregen het toestel maar net op tijd onder controle en toen kregen ze ook nog te kampen met een motorstoring. Die konden ze tijdens de vlucht verhelpen. Nikolic zegde zijn afspraak met de paus af en keerde terug naar Belgrado.

Mist

Amerika - 7 april 2015

In de Amerikaanse staat Illinois stortte een Cessna neer met zeven mensen aan boord. Geen van allen overleefde de crash. Het toestel vloog van Indianapolis naar Bloomington en stortte anderhalve kilometer voor het vliegveld neer tijdens zeer mistig weer. Vanwege het slechte weer konden reddingswerkers het wrak maar met moeite vinden.

Skyfall

Acteurs van de nieuwe James Bond film Spectre hielden eind maart 2015 huis in een Airbus die hen naar de set in Mexico moest brengen. De laatste Bond-film heet Skyfall en dat is wat bijna met deze acteurs gebeurde. De Britten zaten aan boord van een gecharterde Airbus toen ze zich te buiten gingen aan liederlijk gedrag. Ze plasten in het gangpad, kotsten de toiletten onder en haalden de veiligheidspin uit de deur van de Airbus. Een medewerker van het vliegveld Toluca in Mexico-stad beschreef het toestel na verlaten van filmsterren "alsof er een kudde beesten in had huisgehouden." Het verwijderen van de veiligheidspin is levensgevaarlijk.

Antenne

Nova Scotia - 29 maart 2015

In de Canadese provincie Nova Scotia raakte een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Air Canada tijdens de landing op Halifax Stanfield International Airport van de baan. Meer dan twintig inzittenden raakten gewond, er waren 140 mensen aan boord. Het toestel had een antenne geraakt, maakte daarna een harde landing en gleed van de landingsbaan.

Ramp met Germanwings

Franse Alpen - 24 maart 2015

Op 24 maart 2015 werden de wereld opgeschrikt door een vliegramp van een toestel van Germanwings. Opgestegen vanaf Barcelona vond het zijn rampplek in de Franse Alpen. De Duitse Airbus A320 van Germanwings sloeg te pletter tegen een berg. Alle 150 inzittenden vonden de dood. De rampplek is nabij de stad Digne-les-Bains. De plek is moeilijk begaanbaar en onherbergzaam en de lichamen werden met helikopters geborgen.

Barcelona

Onder de slachtoffers was een groep gymnasium scholieren die met twee leraren naar Spanje waren geweest om hun Spaans op te vijzelen en cultuur te snuiven.

Het vliegtuig was niet in de lucht geëxplodeerd, het had tot het laatst toe gevlogen. De zwarte dozen – een werd vrij snel gevonden - gaven meer duidelijkheid over de toedracht en die bleek onvoorstelbaar wrang.
Het vliegtuigongeluk van 29 november 2013 vertoonde grote gelijkenis met wat er op 24 maart 2015 was gebeurd.

Verbijstering

Wereldwijd werd met verbijstering gereageerd op het nieuws dat de Duitse copiloot Andreas Lubitz het Germanwings-toestel doelbewust heeft laten crashen. De gezagvoerder was buiten de cockpit gesloten waarop de co-piloot zijn gang kon gaan.
Na de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001, is een beveiligde deur van de cockpit geïntroduceerd. Het houdt mensen met kwade bedoelingen buiten, maar als die persoon met kwaad in de zin al binnen is kan niemand hem verhinderen te doen wat hij van plan is. Amerika voerde onmiddellijk het systeem in dat er altijd een tweede persoon in de cockpit moet zijn. Zelfs als een van de piloten even naar de wc moet. Andere landen volgden door dat voorschrift ook in te voeren.

Copiloot met psychisch probleem

Piloten moeten voor hun aantreden psychologische testen doen, die moeten uitsluiten dat mensen die het werk niet aankunnen in de cockpit belanden. Tijdens hun werk worden ze door inspecteurs en collega’s in de gaten gehouden. Die maatregelen voorkomen voor 99,99 procent dat situaties als met de Duitse Airbus gebeuren. Voor de volle honderd procent is een actie als deze niet uit te sluiten.
Copiloot Lubitz bleek een psychisch probleem en oogproblemen te hebben. Hij wilde iets doen waardoor zijn naam wereldwijd bekend zou worden. Hij sleepte 149 mensen mee de dood in, stond op alle voorpagina's en was op televisie.

Viaduct

Taiwan - 4 februari 2015

Een vliegtuig van het type ATR 72-600 van Trans Asia Airways crashte. Van de 5 bemanningsleden verloren er 4 hun leven en van de 58 passagiers sterven er 43. Het toestel vertrok van luchthaven Taipei Sung Shan in Taiwan met bestemming Kinmen-Shang-Yi Airport in Taiwan. Het vliegtuig raakte een viaduct en belandde in de Keelung River, vlak na de takeoff. Een motor had na de start vlam gevat en het toestel was stuurloos geraakt. De motoren vielen uit en het vliegtuig vloog op zijn zij rakelings over een snelweg. De crash is gefilmd door mensen die toevallig op dat moment ter plekke waren het vliegtuig voor de lens kregen.

Vliegrampen

Legenda
A. 24-3-15 Digne-les-Bains
B. 4-2-15 Taipei Sung Shan
C. 29-3-15 Halifax
D. 7-4-15 Bloomington
E. 26-7-15 Ketchikan
F. 16-8-15 Oksibil Airport

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2016Vliegrampen met passagiersvliegtuigen – 2016Het jaar 2016 is een jaar van een aantal rampzalige vliegtuigongelukken. Het meest indrukwekkende was het ongeluk met he…
Angst om te vliegen? Tips & middeltjes tegen vliegangstAngst om te vliegen? Tips & middeltjes tegen vliegangstVliegangst is een probleem dat heel wat mensen stress bezorgt als ze op een vliegtuig stappen. De angst om de controle u…
Vliegangst: waarom vliegangst niet nodig isVliegangst: waarom vliegangst niet nodig isVliegangst. Veel mensen hebben vliegangst, terwijl het niet nodig is. Als je in een vliegtuig zit, dan zijn van de 100 m…
Vliegangst leer je onbewust aanVoor vliegangst zijn er psychische en medische verklaringen voorhanden, maar wist je dat je jezelf deze angst ook onbewu…

Vliegtuigongelukken met passagiersvliegtuigen – 2009Vliegtuigongelukken met passagiersvliegtuigen – 2009In de 21ste eeuw wordt er veel gevlogen, voor het werk, voor het plezier, voor familiebezoek of vakantie. In de meeste g…
Center Parcs komt met nieuwe activiteiten en sloganCenter Parcs komt met nieuwe activiteiten en sloganVakantieparkenspecialist Center Parcs komt met een nieuwe slogan voor zijn parken in 2015. Na de slogan 'Let's get close…
Bronnen en referenties
 • http://nos.nl/op3/artikel/2027068-deze-man-zag-vliegramp-germanwings-aankomen.html geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/25/eerste-lichamen-vliegramp-zuid-frankrijk-geborgen/ geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vliegramp-mh17 geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines-vlucht_17 geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20000131-0 geraadpleegd op 27 maart 2015
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150329_01603923 geraadpleegd op 29 maart 2015
 • http://www.nu.nl/buitenland/4021046/vliegtuig-air-canada-raakte-antenne-vroege-landing.html geraadpleegd op 30 maart 2015
 • http://www.ouderenjournaal.nl/home/2015/03/30/copiloot-lubitz-ook-nog-oogproblemen/ geraadpleeegd op 30 maart 2015
 • Leeuwarder Courant 30 maart 015
 • Friesch Dagblad 2015
 • http://nos.nl/artikel/2043528-negen-doden-bij-vliegtuigongeluk-alaska.html geraadpleegd op 26 juni 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-04-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.