mijn kijk opAls Gambiaan naar Nederland reizen: niet eenvoudig
Als Gambiaan naar Nederland reizen is niet bepaald eenvoudig. Niet alleen zijn er allerlei papieren voor nodig die niet snel worden gegeven, het krijgen van een vliegticket is ook niet bepaald eenvoudig. Rechtstreeks en voor een lage prijs een ticket boeken is er niet bij. Noch Arke noch Corendon laten Gambianen rechtstreeks toe op een vlucht. Je bent afhankelijk van je eigen reisbureau of een gespecialiseerd reisbureau dat je moet helpen. Maar dat kost veel extra geld. Hoe doe je dat als je als Gambiaan naar Nederland wilt komen?
Ontmoedigingsbeleid om Afrikanen naar Nederland te halen
Dat Nederland een ontmoedigingsbeleid voert als het om Afrikanen gaat moge duidelijk zijn. Zo even op een vliegtuig stappen is er voor een Gambiaan met een Gambiaanse nationaliteit dan ook niet bij. Allereerst moet er een visum worden aangevraagd. Daarvoor moet niet alleen een pak papier worden ingevuld maar moet de persoon in kwestie (of degene die hem uitnodigt) ook aan kunnen tonen en dat er voldoende geld is om de Gambiaan hier te onderhouden. De overheid gaat er van uit dat er per dag 34 euro nodig is als het daar om gaat. Iemand die een Gambiaan uitnodigt moet over een behoorlijk inkomen beschikken en moet dat ook kunnen aantonen met loonstrookjes, een bankrekening of een jaaroverzicht als het om iemand gaat met een bedrijf.
Visum Gambianen wordt vaak afgewezen
Ondanks dat iemand op het eerste gezicht voldoet aan de voorwaarden, wordt een visum vaak afgewezen. Vaak is de reden dat niet aannemelijk kan worden gemaakt dat de persoon in kwestie weer terugkeert naar Gambia. Wie een afwijzing heeft gekregen, kan overigens wel bezwaar indienen. Een goed (en eerlijk) betoog en alles uit de kast halen om aan te tonen dat degene wel terugkeert, is het enige wat rest. Maar ook dan lukt het vaak nog niet. Soms moet een aantal keren geprobeerd worden voordat er eindelijk een visum wordt verstrekt. Dat kan zelfs soms jaren duren. Vanzelfsprekend hebben die zaken te maken met het feit dat er Gambianen zijn geweest die echt niet terugkeerden naar hun moederland. Het schrijnende eraan is echter dat mensen die wel goede bedoelingen hebben zo moedeloos worden dat ze dan maar op een gammel bootje stappen. En velen van hen daardoor hun einde vinden op zee.
Reservering en verzekering
Wie een aanvraag doet voor een visum moet ook een vliegticketreservering bij zich hebben als hij zich meldt op de ambassade in Dakar in Senegal. Ook dat is niet eenvoudig. Want als je nog geen visum hebt, kun je ook nog geen officieel ticket kopen. Ja, het kan wel, maar dan ben je je geld kwijt als je daadwerkelijk geen visum krijgt. Organisaties als Arke of Corendon willen daarbij ook niet helpen. Als je hen belt krijg je te horen dat zij omgekeerde boekingen niet doen. Je bent in dat geval afhankelijk van de medewerking van je eigen reisbureau waar je een goede relatie mee hebt of je stapt naar Travelpoort de expert in Gambia reizen. Zij verzorgen voor 50 euro een proforma boeking voor je. Wordt het visum niet verstrekt, dan ben je die 50 euro kwijt. Voor een verzekering geldt overigens hetzelfde. Daarvoor moet je ook al bewijs hebben, maar ook dan geldt dat je je geld kwijt zou zijn als je al boekt en er wordt toch geen visum verstrekt. Bij OOM verzekeringen kun je een verzekering boeken, maar die annuleren als het visum toch niet wordt verstrekt.
Als Gambiaan een vliegticket boeken naar Nederland
Heeft een Gambiaan wel een visum gekregen dan kun je de reis eindelijk gaan plannen. Als Nederlander kun je voor lage prijzen naar het West-Afrikaanse land reizen en je daar volledig in de watten laten leggen, omgekeerd is dat geenszins het geval. Rechtstreekse boekingen via het internet worden niet gedaan door bijvoorbeeld Arke. Wel kun je bij je reisbureau aankloppen en hen vragen het voor je te regelen. Een vliegticket van Arke kost een paar honderd euro meer als het gaat om de reis van Gambia naar Nederland. Bovendien moeten daarvoor dus extra maatregelen worden genomen die je reisbureau voor je zal moeten uitvoeren. Overigens doen ook veel reisbureaus dat niet, ze weigeren dat gewoon.
Corendon boekt geen vluchten voor Gambianen die vanuit Gambia naar Nederland willen vliegen
Bij Corendon hoef je ook niet aan te kloppen. Corendon doet geen boekingen van Gambia naar Nederland en dat betekent dus dat Gambianen blijkbaar niet mee mogen van de reisorganisatie. Er zijn nog wel wat andere opties om als Gambiaan naar Nederland te komen. Dat is met Vuelta, maar dan heb je een tussenlanding in Spanje en moet je daar een halve dag doorbrengen op het vliegveld. Voor mensen uit een Afrikaans land is zo´n tussenlanding vaak ook een bezoeking, want ook daar staat de douane klaar om de Afrikaan nauwlettend in de gaten te houden. Verder kan er nog met Air Maroc worden gevlogen. Ook dan lange wachttijden en een tussenlanding in Marokko. De ervaring leert dat Afrikanen die niet uit het noorden komen daar ook niet kunnen rekenen op de meest hartelijke ontvangst. Een Gambiaan die dus naar Nederland wil komen moet over genoeg doorzettingsvermogen bezitten, maar ook over flink wat financiële middelen om hier te komen.
Op Schiphol: lange adem en je papieren bij je hebben
Wie overigens is geland op Schiphol met een geldig visum is nog steeds niet verzekerd van zijn bezoek aan Nederland. De douane daar kan dan alsnog besluiten dat de Gambiaan de toegang tot het land wordt ontzegd. Het helpt om alle papieren bij de hand te hebben die zijn ingediend. Is er een garantsteller zorg er dan voor dat die op Schiphol staat te wachten. Grote kans dat de marechaussee om uitleg vraagt. De garantsteller moet vaak naar de douaneafdeling komen en dat bezoekje waarbij om allerlei dingen wordt gevraagd, duurt vaak uren.
Aanvragen visum en bezwaar maken als je visum is afgewezen
Hoe het aanvragen van een visum precies in zijn werk gaat en wat je moet doen als je visum is afgewezen vind je bij de lees verder artikelen hieronder.
Lees verder