Meezeilen op de Middellandse Zee. Iets voor mij?

Meezeilen op de Middellandse Zee. Iets voor mij? Een zeilvakantie in de Middellandse Zee. Voor anker in kleine baaitjes, zwemmen in kristalhelder water.. Hét recept voor een droomvakantie! Maar heb je daar geen zeilervaring voor nodig? Nee! Enkele veel gestelde vragen over een meezeilvakantie op de Middellandse Zee op een rijtje gezet.

Een zeilvakantie in de Middellandse Zee

Het mooie weer, de schitterende zeilcondities en de prachtige baaien maken de Middellandse Zee een ideaal gebied voor onbezorgde zeilvakanties. Vooral landen als Turkije, Griekenland en Kroatië zijn populair. Zeilers genieten daar van de zon, de zee, en natuurlijk de wind! Iedere avond aanleggen in een ander baaitje, snorkelen in kristalhelder water, of genieten van een lokaal gevangen stukje vis. Geen wonder dat veel zeilers ieder jaar weer naar dit gebied op vakantie gaan. Maar is zo'n vakantie alleen weggelegd voor ervaren schippers? Gelukkig niet!

Bron: Alexignatiou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Alexignatiou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geen zeilervaring, toch zeilen op de Middellandse Zee?

Als je in Turkije, Kroatië of Griekenland wil zeilen, maar je hebt géén zeilervaring, dan kun je kiezen voor een meezeilvakantie. Dit betekent dat je 'opstapt' op een boot met schipper en bemanning. Vaak is de boot waarop je zeilt tevens 'moederschip' van een flottielje, een groep zeiljachten die samen dezelfde tocht afleggen.

Moet ik meehelpen met zeilen?

Hoewel de schipper het altijd leuk vindt als je belangstelling toont voor de boot, hoef je niet per sé mee te helpen. Het is ook okay als je gewoon wilt relaxen, het is tenslotte vakantie! Wel is een meezeilvakantie een mooie gelegenheid om wat meer over zeilen te leren. Wellicht een eerste opstap richting het zelf besturen van een boot... Sommige bedrijven bieden zeilcursussen aan in het Middellandse zeegebied. Dan combineer je leren zeilen met een zonvakantie.

Meezeilen, wat moet ik me daarbij voorstellen?

Vaak duren meezeilvakanties één of twee weken. Meestal varen er zo'n vijf tot acht passagiers op een schip. Vaak is de overgrote meerderheid van de passagiers alleen op reis. Denk hierbij aan zo'n 80%. Sommige organisaties bieden speciale meezeilvakanties voor singles aan. Omdat de boot waarmee je zeilt vaak bij een flottielje hoort, vaar je meestal met meerdere schepen op. Vrijwel iedere dag stop je in een andere baai of haven. Soms er een rustdag. De zeiltochten die je maakt zijn meestal niet erg lang (één tot vijf uur). Je bent dus niet de hele dag bezig met zeilen. Meestal is er meer dan genoeg tijd voor zwemmen, zonnen en lekker eten. Sommige 'sportieve' flottieljes kennen wel langere zeilafstanden. Check dus altijd de route van de reis die je boekt. De afstanden zijn vaak aangegeven in nm (nautische mijlen), 5 nm is ongeveer een uur zeilen.

Als je meevaart op het moederschip van een flottielje, dient de boot waarop je vaart als 'helpdesk'. Dit houdt in dat de dagplanning kan wijzigen, als een van de boten uit het flottielje een probleem heeft. Ook zal het moederschip vaak als eerste op de plaats van bestemming willen zijn. De flottieljeleider kan dan de andere boten helpen met aanleggen. Dit betekent dat er soms een rechttoe-rechtaan vaarroute gekozen wordt. Een voordeel is dan wel dat je meer tijd hebt om te zwemmen, te snorkelen of een terrasje te pakken.

Word je snel zeeziek op de Middellandse zee?

In Turkije, Griekenland en Kroatië word je praktisch nooit zeeziek. De zee is er meestal vrij kalm.

Hoe ziet zo'n zeilboot er van binnen uit?

Op een zeiljacht is de binnenruimte beperkt. De hutten zijn daarom ook niet zo heel groot. De boot lijkt in dat opzicht wel een beetje op het interieur van een caravan. Lange mensen zullen niet overal rechtop kunnen staan. Maar tijdens een meezeilvakantie ben je praktisch de hele dag buiten, dus erg veel last zul je niet ondervinden van de beperkte ruimte. Sommige organisaties zien de kajuit ook als slaapplaats. De kajuit is de 'huiskamer' van het schip. Je slaapplek is dan op de bank. Wil je niet in de kajuit slapen, dan zul je dus even moeten vragen of je tegen bijbetaling, de zekerheid van een hut kunt krijgen. Je kunt ook bijbetalen om in je eentje in een éénpersoonshut te mogen slapen, of om als stel de zekerheid te hebben dat je bij elkaar kan slapen.

Wanneer kan ik zeilen op de Middellandse Zee?

De beste zeilomstandigheden in de Middellandse Zee zijn van mei tot en met oktober. Dan is het weer warm en zonnig. Vanaf mei tot en met oktober vliegen er ook veel (goedkope) chartervluchten op het gebied. Voor wie niet gebonden is aan schoolvakanties, zijn mei/juni en september populaire maanden. Het is dan iets minder heet. In het najaar zijn de watertemperaturen wat hoger dan in het voorjaar, omdat de Middellandse Zee gedurende de zomermaanden de tijd heeft gekregen om op te warmen. In september is het water in de Middellandse Zee nog steeds ongeveer 22 à 23 graden Celsius. Een comfortabele temperatuur dus!

Meezeilen op de Middelandse Zee, wat kost het ongeveer?

Meestal wordt voor een week meezeilen een bedrag van 800 à 900 euro genoemd. Maar dit bedrag is niet helemaal representatief. Vaak komen bij een meezeilvakantie nog een hoop extra kosten kijken. Denk hierbij aan transfers van en naar het vliegveld, schoonmaakkosten en de 'boordkas' (een gezamenlijke pot voor de boot, waaruit havengelden, eten en dieselkosten worden betaald). Die extra kosten bedragen meestal tussen de 200 tot 400 euro. Ook verschilt het per aanbieder of de vlucht is inbegrepen of niet. Bij goedkopere aanbiedingen is de vlucht meestal niet inbegrepen. Over het algemeen kost een zeilvakantie van acht dagen in totaal zo'n 1000 tot 1300 euro. Maar met sommige aanbiedingen ben je aanmerkelijk goedkoper uit! Het loont dus om goed rond te kijken naar de beste prijs.

Lees verder

© 2014 - 2025 Solamar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…

Wandelen maar dan andersWandelen maar dan andersHet is voor niemand een nieuw gegeven als we zeggen dat wandelen goed is voor de mens. Zeker als je dit ook nog kunt com…
Tips voor licht reizenTips voor licht reizenVoor de een is licht reizen vanzelfsprekend en voor de ander een ramp. Een vakantie, definitief of tijdelijk ergens ande…
Bronnen en referenties
  • http://www.berendbotje.com/
  • http://www.wishfulsailing.nl/zeiljacht-huren/kroatie/zeiljacht-huren-kroatie#kroatie
  • http://zelfzeilen.amorgos.nl/flottielje/flottielje-zeilen?gclid=CMnKs_zAs70CFWjKtAod9AoAJg
  • http://www.sail-events.nl/meestgesteldevragen.html
  • http://www.zeilnet.nl/meezeilen-zeilvakantie
  • http://www.chartersailing.nl/meezeilvakantie-middellandse-zee-en-zeilinstructie/prijzen-a-data/meezeilen.html
  • http://www.lastminute-sailing.com/lastminutes-faq.htm
  • http://www.zeilnet.nl/veelgestelde-vragen-meezeilen
  • http://www.zeewatertemperatuur.nl/europa.html
  • Bron foto Baai met wrak: Alexignatiou
  • Afbeelding bron 1: Alexignatiou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Solamar (10 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.