Vlaggen van de wereld: Europa

In Europa vinden we de oudste nog in gebruik zijnde nationale vlaggen. Wat te denken van de Deense vlag, Dannebrog genaamd, die volgens de legende in 1219 door God geschonken werd? De eerste versie van de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk, ontstond in 1606 na het samenvoegen van de vlaggen van Engeland en Schotland. Later werd het Ierse St. Patrickskruis toegevoegd. Een vlag is dus niet alleen het symbool van een natie, het vertelt ook een deel van 's lands geschiedenis. Gedurende de twintigste eeuw veranderden de vlaggen van verscheidene Europese naties in het tempo van de gebeurtenissen die deze eeuw gekenmerkt hebben. Het Keizerlijke Duitsland veranderde in de Republiek van Weimar, waarna het Derde Rijk van Hitler zich aandiende. Na diens ondergang werden de BRD en de DDR gesticht. Bij elke periode hoorde een andere vlag of keerde een oude vlag weer terug. Hetzelfde hebben we kunnen zien in Oost-Europa, waar de communistische regimes hun (inmiddels gewiste) sporen nalieten op de nationale vlaggen van landen als Bulgarije en Roemenië. Na het uiteenvallen van Joegoslavië kregen landen als Bosnië en Slovenië een plek op de wereldkaart en een eigen nationale vlag. Europa telt momenteel 46 nationale vlaggen (zie de toelichting).

Het ontstaan van de Union Jack

De eerste Union Flag uit 1606De eerste Union Flag uit 1606
De Union Jack, eigenlijk Union Flag geheten, ontstond in 1606 toen koning Jacobus VI van Schotland ook plaatsnam ook de Engelse troon. De Engelse vlag, een rood symmetrisch kruis tegen een witte achtergrond, werd over de Schotse vlag gelegd. Het resultaat was de eerste Union Flag. De huidige vlag bestaat sinds 1801, toen Ierland aan het Verenigd Koninkrijk werd toegevoegd. De diagonale rode lijnen op de toenmalige Ierse vlag, het Sint Patrickskruis, vulden de witte banen in de oude Union Flag. Omdat Wales al in 1282 onder Engelse overheersing kwam, is de vlag van Wales niet terug te vinden in de Union Flag. Ondanks de leeftijd van de vlag, is de Union Flag pas sinds 1933 officieel de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk.

Het Scandinavisch kruis

Een karakteristieke serie vlaggen, die hoofdzakelijk in Europa voorkomt, heeft een vlagpatroon dat gewoonlijk bekend staat als het Scandinavisch kruis. Het kruis, dat overdwars is geplaatst met de bovenkant aan de hijszijde, werd voor het eerst gebruikt in de Deense vlag, Dannebrog, die halverwege de 14e eeuw voor het eerst vermeld wordt, maar volgens de legende uit het begin van de 13e eeuw stamt. Na de Deense vlag werden ook de Zweedse, Noorse, Finse en tot slot de IJslandse vlag met een Scandinavisch kruis uitgerust. Hoewel de naam van dit vlagpatroon een relatief klein verspreidingsgebied doet vermoeden, komen vlaggen met dit kruis tot in Zuid-Amerika voor, als is het niet op nationaal niveau.

Toelichting

Buiten de vlaggen, de namen van de landen en de hoofdsteden, wordt de officiële naam van een land vermeld. Deze wordt zowel in het Nederlands als één of meerdere talen van het land in kwestie genoemd. Wanneer de Nederlandse en de lokale benaming van een land overeenkomen, wordt maar één naam genoemd. Landen die in twee werelddelen liggen, zoals Turkije en Rusland, worden vermeld onder het werelddeel waar de hoofdstad ligt.

Dit artikel maakt deel uit van een special over de vlaggen van de wereld.

vlaglandhoofdstad officiële benaming
Albanië Tirana Republiek Albanië (Republika e Shqipërisë)
Andorra Andorra la VellaVorstendom Andorra (Principat d’Andorra)
België BrusselKoninkrijk België (Royaume de Belgique / Königreich Belgien)
Bosnië en Hercegovina SarajevoBosnië en Herzegovina (Bosna i Hercegovina)
Bulgarije SofiaRepubliek Bulgarije (Republika Bălgarija)
Cyprus NicosiaRepubliek Cyprus (Kypriaki Dimokratia / Kıbrıs Cumhuriyeti)
Denemarken KopenhagenKoninkrijk Denemarken (Kongeriget Danmark)
Duitsland BerlijnBondsrepubliek Duitsland (Bundesrepublik Deutschland)
Estland TalinnRepubliek Estland (Eesti Vabariik)
Finland HelsinkiRepubliek Finland (Suomen tasavalta / Republiken Finland
Frankrijk ParijsFranse Republiek (République Française)
Griekenland AtheneHelleense Republiek (Elliniki Dimokratia)
Hongarije BoedapestHongarije (Magyarország)
Ierland Dublin Ierland (Eire / Ireland)
IJsland ReykjavikRepubliek IJsland (Lýðveldið Ísland)
Italië RomeItaliaanse Republiek (Repubblica Italiana)
Kosovo PristinaRepubliek Kosovo (Republika Kosova)
Kroatië ZagrebRepubliek Kroatië (Republika Hrvatska)
Letland RigaRepubliek Letland (Latvijas Republika)
Liechtenstein VaduzVorstendom Liechtenstein (Fürstentum Liechtenstein)
Litouwen VilniusRepubliek Litouwen (Lietuvos Respublika)
Luxemburg LuxemburgGroothertogdom Luxemburg (Grand-Duché de Luxembourg / Grossherzogtum Luxemburg / Groussherzogtum Lëtzebuerg)
Macedonië Skopje de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (Porzaešna Jugoslovenska Republika Makedonija)
Malta ValettaRepubliek Malta (Republic of Malta)
Moldavië ChisinauRepubliek Moldavië (Republica Moldova)
Monaco MonacoVorstendom Monaco (Principauté de Monaco)
Montenegro PodgoricaMontenegro (Crna Gora)
Nederland AmsterdamKoninkrijk der Nederlanden
Noorwegen OsloKoninkrijk Noorwegen (Kongeriket Norge/ Kongeriket Noreg)
Oekraïne KievOekraïne (Ukrajina)
Oostenrijk WenenRepubliek Oostenrijk (Republik Österreich)
Polen WarschauRepubliek Polen (Rzeczpospolita Polska)
Portugal LissabonRepubliek Portugal (República Portuguesa)
Roemenië BoekarestRoemenië (România)
Rusland MoskouRussische Federatie (Rossijskaja Federacija)
San Marino San MarinoRepubliek San Marino (Repúbblica di San Marino)
Servië BelgradoRepubliek Servië (Republika Srbija)
Slovenië LjubljanaRepubliek Slovenië (Republika Slovenija)
Slowakije BratislavaSlowaakse Republiek (Slovenská republika)
Spanje MadridKoninkrijk Spanje (Reino de España)
Tsjechië PraagTsjechische Republiek (Česká republika)
Vaticaanstad VaticaanstadStaat Vaticaanstad (Stato della Città del Vaticano)
Verenigd Koninkrijk Londen Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland)
Wit-Rusland MinskRepubliek Belarus (Respublika Belarus)
Zweden StockholmKoninkrijk Zweden (Konungariket Sverige)
Zwitserland BernZwitserse Bondsstaat (Schweizerische Eidgenossenschaft / Confédération Suisse / Confederazione Svizzera)

Lees verder

© 2013 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van IJslandVlag van IJslandIn een oogopslag is te zien in welke geografische regio het land dat bij deze vlag hoort ligt: Scandinavië. Deze blauwe…
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…
Vlag van GriekenlandVlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…
Vlag van GeorgiëVlag van GeorgiëDe vlag van Georgië is een van de minder bekende vlaggen in Europa. De vlag lijkt op de Engelse vlag, maar heeft vier ex…

10 Nadelen van goedkope vluchten10 Nadelen van goedkope vluchtenOp internet en zelfs op Infonu komen regelmatig artikelen van zogenaamde bijdehante slimmeriken voorbij die denken dat z…
Samsonite blijft wereldleider na lange geschiedenisSamsonite, wereldwijd marktleider in de reisgoedsector, wordt vaak als een economisch wonder bestempeld. Ondanks een bew…
Bronnen en referenties
  • Crampton, W. Vlaggen uit de hele wereld, Rebo 1992
  • www.taaladvies.net
  • www.wikipedia.nl
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 21-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.