Paardrijden in de vakantie: met/voor kinderen en tieners

Paardrijden in de vakantie: met/voor kinderen en tieners Wanneer de hobby van jou of een van je gezinsleden paardrijden is, dan is de kans groot dat er tijdens de vakantie ook wordt paardgereden. Als je een eigen paard of pony hebt, dan kun je deze soms meenemen. Maar meestal zijn er andere opties die je moet overwegen voordat je tijdens je vakantie mogelijkheden hebt om paard te rijden. Gelukkig zijn er veel vakanties beschikbaar die in meerdere of mindere mate in het teken van paardrijden staan of kunnen komen te staan… Hoe je jouw vakantie uiteindelijk met paardrijden gaat combineren, is afhankelijk van je eigen situatie: ga je alleen of samen met een of meerdere reisgenoten? Heb je een eigen paard en wil je die meenemen? Blijf je dichtbij huis of ga je verder weg? Wil je dagelijks paardrijden of slechts een enkele keer? Als je niet alleen reist: willen je reisgenoten ook paardrijden?

Een vakantie met je eigen paard

Er zijn mogelijkheden voor vakanties met je eigen paard. Je reist dan met je paard naar de bestemming, waar je ter plekke je paard kunt stallen. Deze vakanties zullen meestal georganiseerd zijn door maneges die ook over accommodatie, meestal een camping of kampeerboerderij, beschikken. Het gaat hier vooral om dichtbij vakanties. Binnen Nederland zijn vooral de kustprovincies en de eilanden populair in verband met mogelijkheden voor strandritten. Voor bosritten zijn de provincies die aan België grenzen het meest favoriet. De inhoud van deze vakanties kan variëren van enkel op eigen gelegenheid rijden tot complete programma’s in groepsverband. Onder de vakantiegangers met eigen paard zijn ook trektochten populair. Daarnaast zijn er heel sporadisch accommodaties met een eigen manage, vaak binnen een clubformule, die ook mogelijkheden voor je hebben, als je je eigen paard wilt meenemen.

Paardrijden in de buurt van je vakantieadres

Wanneer je op de bestemming wilt paardrijden, of dat nu dagelijks zal zijn of af en toe, dan zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn heel veel campings, hotels en vakantieparken die in de buurt van een manege zijn gelegen. Soms kun je er via de accommodatie terecht, een andere keer zul je alles op eigen initiatief moeten regelen. Het aanbod kan per manege sterk verschillen. Er zullen maneges zijn die alleen paarden verhuren, terwijl andere maneges ook paardrijlessen en begeleide tochten zullen aanbieden. Lessen en begeleide tochten worden meestal op verschillende niveaus aangeboden. Deze combinatie is ideaal wanneer je samen reist en niet iedereen wil paardrijden. Onder andere in Frankrijk, Italië en Spanje zijn er veel accommodaties met een of meerdere maneges in de nabije omgeving en af en toe is er een samenwerkingsverband.

Er zijn een aantal bekende hotelketens met een clubformule die op enkele bestemmingen een heel uitgebreid samenwerkingsverband met een nabijgelegen manage hebben. Zij bieden meestal complete cursuspakketten aan: zowel dressuur als hindernisspringen, voor jong en oud en voor elk gewenst niveau. Vooral voor kinderen en tieners zullen deze cursussen veelal worden afgesloten met een examen en/of wedstrijd waarbij beloningen als diploma’s, medailles, bekers en rozetten verdiend kunnen worden. Naast deze cursussen die grotendeels in de manege plaatsvinden, worden er ook diverse tochten door de natuur aangeboden. Wanneer je samen reist, dan zijn er binnen de clubformule nog tal van faciliteiten en activiteiten voor wie niet wil paardrijden. Voorbeelden van de meest voorkomende bestemmingen zijn Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Marokko. Maar ook op verre bestemmingen bieden enkele van de bekende ketens mogelijkheden voor paardrijden.

Een accommodatie met manage (paardrijschool of ruiteracademie)

Het komt heel sporadisch voor dat een accommodatie, al dan niet met een clubformule, een eigen manage, ook wel paardrijschool of ruiteracademie genoemd, bezit. Op deze bestemmingen kun jezelf verbeteren in de paardrijsport; of je nu beginner bent of gevorderde. Vaak is er de mogelijkheid om je eigen paard mee te nemen, waarmee je ter plekke onder andere heerlijke ritten over een speciaal ruiterpad kunt maken. De ruitersportacademie kan cursussen aanbieden op wel zes verschillende niveaus, van beginner tot wedstrijdrijder. Er kunnen cursussen dressuur en/of springen worden gegeven voor kinderen, jongeren en volwassenen. Maneges beschikken naast paarden meestal ook over pony’s, variërend van A t/m E. De huur van caps en laarzen is vaak mogelijk binnen de clubformule. Een enkele paardrijschool zal ook de cursus omgang met paarden aanbieden. Door een nieuwe benadering van paardrijden kan de ruiter het gedrag en de taal van het paard beter begrijpen en de omgang met het paard verbeteren. De maneges kunnen beschikken over uitgebreide faciliteiten: binnen- en buitenbakken voor recreatie en op wedstrijdformaat, oefenterreinen voor dressuur en springen en crossparcours. Vanuit de clubformule kunnen arrangementen bij de manage worden geboekt. Voor niet paardrijdende reisgenoten zijn er andere, passende arrangementen beschikbaar.

Een excursie met paarden

Op vrijwel alle bestemmingen worden er excursies aangeboden en een enkele keer kunnen hier paarden bij betrokken zijn. Het gaat hier om de meest uiteenlopen excursies. Enkele voorbeelden zijn: een ritje per paardenkoets in het Spaanse Sevilla, paardrijden over het strand aan de Marokkaanse kust, galopperen over de Hongaarse poesta, een tocht te paard onder leiding van indianen of cowboys in Canada of de Verenigde Staten, een rit door de bossen en plassen in de Dominicaanse Republiek of Costa Rica, en rit door de hooglanden van Guatemala of Peru en het te paard bijeendrijven van het vee op een Australische boerderij. In de meeste gevallen kun je deze excursies ter plaatse boeken, maar een aantal touroperators geven je ook de gelegenheid om dit thuis al te doen. Soms zit een excursie of activiteit inbegrepen in een complete bouwsteen, samen met accommodatie en/of vervoer. Bepaalde excursies kunnen voor niet paardrijdende reisgenoten niet zo geschikt of minder leuk zijn. Soms is een bepaalde bouwsteen zelfs af te raden als niet het gehele reisgezelschap kan of wil paardrijden. Hier moet je tijdens de planning van je reis dus wel rekening mee houden.

Paarden- en ponykampen

Heel favoriet bij kinderen en tieners, en dan vooral bij meisjes, zijn de paarden- en ponykampen. Je gaat dan gemiddeld een week, zonder ouders, op reis. Deze kampen worden aangeboden door een groot aantal maneges door het hele land, maar ook door reisorganisaties die zich op de jeugd richten. In vrijwel alle gevallen zul je overnachten in een kampeerboerderij die of bij de manege hoort of daar in de omgeving is gelegen. De minimumleeftijd voor deze kampen is meestal 7 jaar, de maximumleeftijd 19 jaar. Er kunnen zowel beginners als gevorderden mee. Voordelen van een kamp via een manage is dat je meestal niet zover hoeft te reizen en dat het ook vaak in de herfstvakantie of meivakantie aangeboden wordt. Via een reisorganisatie voor jongeren ben je meestal beperkt tot de zomervakantie. Populaire bestemmingen zijn de kustprovincies, de eilanden, de Veluwe, Noord-Brabant en België. Voor de al wat oudere tieners worden er ook paarden- en ponykampen in onder andere Frankrijk en Hongarije aangeboden. Onder deze kampen vallen ook trektochten, waarbij op begeleide tochten van de ene naar de volgende hut wordt gereden. Deelname aan een specifiek kamp of bepaalde activiteiten tijdens het kamp kunnen eisen stellen aan onder andere je leeftijd en je rijniveau. Naast paardrijden worden er tijdens de paard- en ponykampen ook andere activiteiten aangeboden zoals een dagje strand, bezoek aan een attractie en sport en spel.

Ponyvakantieparken

Een leuke tussenvorm voor wie niet op een paarden- of ponykamp kan of mag, of dit nu vanwege je leeftijd of een andere reden is, kan een ponyvakantiepark zijn. Er zijn vakantieparken waarbij de beschikking over een pony is inbegrepen. Je kunt dan overdag met je pony gaan rijden en daarnaast kun je ook deelnemen aan rijlessen en aan allerlei andere activiteiten, zowel met als zonder pony. Je bent niet verplicht om elke dag gebruik van een pony te maken. Je bent vrij in het plannen van je dagelijkse activiteiten. Een ponyvakantiepark is niet alleen ideaal voor gezinnen met jonge paardenfans en/of ruiters, maar ook voor gezinnen met ruiters en niet-ruiters.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ponykamp met FjordenPonykamp met FjordenEen ponykamp waar je de gehele vakantie omringt wordt door Fjorden. Wanneer de Fjord je lievelingspaardenras is, klinkt…
Ponykamp met eigen verzorgponyPonykamp met eigen verzorgponyWat is er nu mooier dan op ponykamp gaan en dan de hele week je eigen pony verzorgen? Gelukkig zijn er verschillende pon…
Ponykamp voor 18+'ersPonykamp voor 18+'ersDroom jij ook nog weleens van de onbezorgde ponykampen van toen je nog een jonge ruiter was? Houdt het dan niet bij drom…
Een leuk ponykamp kiezenEen leuk ponykamp kiezenWanneer je van paarden en pony's houdt en graag ook je vakantie doorbrengt met je lievelingsdier is een ponykamp misschi…

Naakt recreëren op AmelandNaakt recreëren op AmelandZwemmen en op het strand liggen is een heerlijke bezigheid. Er zijn maar een paar dingen die nog lekkerder zijn en een e…
Examenreis: een reis als eindexamencadeauExamenreis: een reis als eindexamencadeauJe hebt een jaar, en ook de jaren voor je eindexamenjaar al, heel hard gewerkt en dan… ben je geslaagd! Natuurlijk is er…
Bronnen en referenties
  • www.eurocamp.nl
  • www.pv-holidays.com
  • www.clubmed.nl
  • www.clubrobinson.nl
  • www.vinea.nl
  • www.horseholiday.com
  • www.ponyparkcity.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.