Examenreis: een reis als eindexamencadeau

Examenreis: een reis als eindexamencadeau Je hebt een jaar, en ook de jaren voor je eindexamenjaar al, heel hard gewerkt en dan… ben je geslaagd! Natuurlijk is er een feestje, maar je mag ook een examencadeau uitzoeken. Welk cadeau kies je? Een brommer of scooter, inrichting voor je studentenkamer, autorijles of… een reis? Een examenreis naar een bestemming die bovenaan je verlanglijstje staat is een heel bijzonder cadeau waar je nog jarenlang met veel plezier aan terugdenkt… Je kent vast wel iemand die na zijn of haar eindexamen op reis ging. De broer van je vriend die voordat hij aan zijn studie begon een jaar door Australië en Nieuw-Zeeland trok, jouw zus die met jullie moeder een stedentrip maakte naar New York, een paar neven en ooms die op safari in Afrika gingen en jouw nicht die met haar oma een rondreis door Thailand maakte; één voor één reizen ter ere van het behalen van het felbegeerde middelbare school diploma.

Planning van de reis

Wanneer je een bijzondere bestemming uitzoekt, dan zul je meestal al vroeg beginnen met het plannen van je reis. En dat terwijl je er over het algemeen nog niet zeker van bent of je ook daadwerkelijk zult slagen. Wat is verstandig? Het zakken voor een eindexamen zal vast niet door de annuleringsverzekering gedekt worden. Maar zijn er voor de uitgekozen bestemming zo vlak voor vertrek nog wel geschikte vluchten en accommodaties beschikbaar? Hoe groot is de kans op een last minute naar de gewenste bestemming? En voor het geval je niet alleen op reis gaat: zijn de vakantiedagen van je reisgezelschap flexibel?

Kiezen van de bestemming

In de meeste gevallen zal je als eerste de bestemming kiezen. Wanneer je met meerdere mensen op reis gaat, is het heel belangrijk dat jouw reisgezelschap de door jou gekozen bestemming ten minste ziet zitten. Wanneer jij of je reisgezelschap een beperkt aantal dagen ter beschikking heeft, dan zul je van hieruit het reisplan moeten invullen. Zijn de beschikbare dagen onbeperkt, dan kun je het reisplan vrij invullen en aan de hand daarvan de totale reisduur bepalen. Zorg ervoor dat je in deze fase ook al weet hoe lang je op de bestemming, of de verschillende bestemmingen, wilt blijven. Wat wil je ter plekke absoluut zien en ondernemen?

Budget

Misschien moet het vaststellen van je budget juist wel de eerste stap tijdens het plannen van je reis zijn. Je uiteindelijke reis kan namelijk sterk afhankelijk zijn van het budget dat je hebt en/of krijgt; het kan zelfs bepalen of je examenreis ook daadwerkelijk doorgaat. Aan een stedentrip naar een relatief goedkope hoofdstad hangt een heel ander prijskaartje dan aan een rondreis door een land waar het leven duur is. Bij de ene bestemming heb je na het betalen van je vlucht al bijna alles betaald, terwijl op een andere bestemming juist de verblijfskosten de grootste kostenpost zullen zijn.

Om teleurstellingen te voorkomen, doe je er verstandig aan om het beschikbare budget voortdurend mee te laten spelen tijdens het plannen van je reis. Je kunt je reisplan in het eerste begin nog relatief eenvoudig bijstellen, later wordt het steeds lastiger. Houd er wel rekening mee dat het bij vroeg boeken beter lukt om je aan het budget te houden. Naarmate je meer last minute boekt, heb je steeds minder controle over de kosten en wordt de bestedingsruimte en mate van toereikendheid van je budget ook steeds moeilijker te voorspellen.

Lang van te voren of lastminute boeken?

Heel soms kan er weinig misgaan en kun je er wel op gokken dat je gaat slagen en de reis, volledig of één of meerdere onderdelen, boeken. Wanneer het tot het laatste moment onzeker is of je gaat slagen, dan moet je voorzichtiger te werk gaan met het boeken van je examenreis.

Het is ook sterk afhankelijk van de bestemming die je uitgezocht hebt. Wanneer je gekozen hebt voor een stedentrip, dan kun je deze heel goed pas boeken nadat je gehoord hebt dat je geslaagd bent. Steden als Parijs, Londen, Rome, Barcelona en zelfs New York hebben last minute nog genoeg keuze aan vluchten en accommodaties. Moeilijker wordt het al wanneer je kiest voor een bestemming waar niet zoveel vluchten naar toegaan en/of waar weinig accommodaties beschikbaar zijn. Ook dien je nog rekening te houden met de vakantiespreiding van de overige, al dan niet binnenlandse, toeristen die naar de bestemming afreizen. Daarbij is het ook belangrijk om de ideale reistijd en de hoogseizoenperiode te weten; dit is niet alleen van invloed op de beschikbaarheid, maar het kan ook een reden zijn om je reisplan bij te stellen.

Het inboeken van vluchten en eventueel aanvullend vervoer

Vluchten kunnen in het algemeen vanaf elf maanden voor datum van thuiskomst worden geboekt. Is de kans nagenoeg nihil dat je niet slaagt of ga je in elk geval de reis maken, dan kun je de vluchten zo vroeg mogelijk boeken tegen een zo voordelig mogelijk tarief. Wil je alleen op reis als je slaagt, dan kun je vluchten kiezen die na boeking nog, al dan niet tegen bijbetaling, te wijzigen en/of te annuleren zijn. Houd er wel rekening mee dat naarmate de voorwaarden flexibeler zijn, de tarieven hoger zullen komen te liggen. Stem je je keuze af op je slagingskans?

Na het inboeken van de vluchten, moet je gaan nadenken over het aanvullend vervoer ter plaatse. Heb je transfers nodig, ga je gebruik maken van het openbaar vervoer of past een huurauto beter in je reisplan? Combinaties kunnen ook handig zijn. Transfers en openbaar vervoer zijn in principe op de desbetreffende dag nog te regelen. Het vinden van een goede deal voor de huurauto kost meestal iets meer tijd. De beste optie is een overeenkomst waarbij de prijs voor de autohuur uiteindelijk heel iets hoger uitvalt dan nodig is, maar die je bijna tot volledig kosteloos kunt annuleren. Denk bij het inboeken van aanvullend vervoer ook aan eventuele overtochten met veerboten en speciale treinen waarvoor wel een reservering noodzakelijk is.

Het inboeken van verblijf

Wanneer het vervoer is gepland, al dan niet ook geboekt, dan kun je het verblijf inboeken. Tijdens het plannen heb je het aantal dagen en nachten van je reis en het aantal bestemmingen al bepaald. Aan de hand hiervan kun je één of meerdere accommodaties inboeken. Wanneer je ter plaatse met een camper wilt rondreizen, dan heb je in principe al vervoer inclusief verblijf geregeld en hoef je alleen nog maar campings voor de overnachtingen te reserveren. Veel campings hebben last minute nog kampeerplaatsen beschikbaar. Heb je meerdere bestemmingen in je reisplan opgenomen, dan is het belangrijk dat je deze in een logische reisroute hebt staan voordat je de accommodaties gaat reserveren. Momenteel zijn er mogelijkheden om accommodaties tegen een iets hoger tarief te reserveren, waardoor deze nog tot kort voor vertrek kosteloos te annuleren zijn. Wanneer je een sterke voorkeur voor een specifieke accommodatie hebt, bijvoorbeeld een boomhut of een cabana aan het strand, dan kun je de reservering hiervoor beter zo vroeg mogelijk maken. Ook voor bepaalde types en klassen moet je vaak snel beslissen. Soms kan het handig zijn om accommodaties in de vorm van bouwstenen te boeken bij een reisorganisatie. Er zijn zelfs bouwstenen waarbij toegangstickets voor bepaalde attracties en excursies met eventueel vervoer inclusief zijn.

Het inboeken van excursies

Bij het uitzoeken van de bestemming en het maken van je reisplan, heb je al grotendeels bepaald wat je allemaal wilt gaan zien en ondernemen. Zorg er tijdens het inplannen van de excursies voor dat je actieve en minder actieve dagen zoveel mogelijk afwisselt. Het is meestal erg prettig om je reis relaxed, bijvoorbeeld met een strandverblijf af te sluiten.

Is je reisplan tot in de kleinst mogelijke details uitgewerkt, dan kun je overgaan tot het inboeken van de bezienswaardigheden en activiteiten. Heel veel excursies kun je voorafgaand aan je reis al boeken; sommige attracties moet je zelfs lang van te voren al reserveren, omdat deze op korte termijn vaak niet meer beschikbaar zijn. Denk hierbij aan het Alhambra in Granada en Alcatraz bij San Francisco. Veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid tot het vooraf boeken van bepaalde excursies en zijn de toegangstickets voor populaire attracties ook via hun organisatie te koop. Vaak kun je zelfs complete bouwstenen boeken die ter plaatse geldig zijn voor verblijf en excursies inclusief de toegangstickets en eventueel vervoer.

Wanneer je tijdens je reis nog iets anders te vieren hebt, bijvoorbeeld de verjaardag van jezelf of je reisgezelschap, dan is het extra leuk wanneer je op deze dag iets bijzonders onderneemt zoals een dinnershow, excursie walvissen spotten of een limousinerit.

Souvenirstips

Een examenreis is na terugkomst al een souvenir op zich: de reis is dubbel bijzonder; enerzijds omdat je geslaagd bent en anderzijds omdat de bestemming speciaal is. Om de herinneringen nog levendiger te houden, kun je zoveel mogelijk foto’s en eventueel ook filmpjes maken. Ook kun je een reisdagboek met je belevenissen bijhouden. Bewaar de toegangstickets en ander materiaal van de bezochte attracties. Achteraf kun je alles samenvoegen in een speciaal vakantieboek. Maak je een digitaal fotoalbum, dan kun je tickets, kaarten enzovoort inscannen. Een reislog op internet bijhouden is vooral leuk voor de thuisblijvers, maar dan is het wel handig als je tijdens je reis regelmatig de beschikking over internet hebt. Ook tastbare souvenirs zijn leuk om mee te nemen, maar mooie herinneringen blijken vaak de meest waardevolle souvenirs te zijn…
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slagingseisen voortgezet onderwijs vwoSlagingseisen voortgezet onderwijs vwoNa zes jaar onderwijs moeten de leerlingen van het vwo in het examenjaar nog één laatste test doorstaan, het eindexamen.…
VolwassenonderwijsVavo (voorbereid algemeen volwassenonderwijs) is bedoelt voor volwassenen die alsnog een diploma willen behalen in het v…
Middelbare scholen vergelijken op internetMiddelbare scholen vergelijken op internetOp internet zijn veel gegevens beschikbaar over middelbare scholen, maar wat is nu belangrijk? Wat betekenen al die cijf…
Eindexamenfeest – Feest om te vieren dat je geslaagd bentVoor veel scholieren in het voortgezet onderwijs is het CE (Centraal Examen) een afsluiting van een periode van hard stu…

Paardrijden in de vakantie: met/voor kinderen en tienersPaardrijden in de vakantie: met/voor kinderen en tienersWanneer de hobby van jou of een van je gezinsleden paardrijden is, dan is de kans groot dat er tijdens de vakantie ook w…
Glowgolf, minigolf met effectenWilt u iets leuks gaan doen maar zit het weer niet mee? Dan is glowgolfen het perfecte uitstapje voor u! Het is verassen…
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.