Griekenland, vakantie op Syros

Eén van de droogste eilanden van de Noordelijke Cycladen is Syros. Dit eiland was het in vroeger tijden een bloeiend en belangrijk eiland, dat het zelfs de “Bruid van de zee” werd genoemd. Nu is het een eiland dat bijna alleen maar Griekse toeristen kent en inwoners uit Athene die hier hun weekenden doorbrengen.

Algemeen

Syros ligt in de Egeïsche zee tussen Kythnos en Tinos, het eiland heeft een oppervlakte van 86 km², een kustlijn van 87 km en ruim 20.000 inwoners. De hoofdstad van het eiland is Ermoupoli, wat tevens de hoofdstad van de Cycladen is.

Geschiedenis

 • Er is weinig bekend over de geschiedenis van het eiland, alleen dat er al bewoning was rond 2500 v.Chr.
 • In de 6e eeuw v.Chr. was het een bloeiend eiland.
 • Na de Perzische oorlog behoorde Syros toe aan Athene.
 • Daarna viel het eiland onder beheer van Macedonië, Rome en de Byzantijnen
 • De Venetianen hebben het beheer over het eiland gehad rond 1200, en zij brachten het katholicisme mee naar het eiland.
 • De Turken namen het beheer over in 1537
 • In 1700 waren op het eiland zelfs meer katholieken dan orthodoxen te vinden.

Syros

Ooit werd het eiland de “Bruid van de zee” genoemd. Het eiland Syros is een klein, vrij dor en droog eiland in vergelijking met de andere Noordelijke Cycladen eilanden. Het eiland is onherbergzaam, maar staat in de lente helemaal in bloei. Er is een zacht glooiende zuidwestkust met vele beschutte baaien. Op het eiland komen bijna alleen maar Griekse toeristen, voornamelijk vanuit Athene, die Syros als een weekend bestemming zien. Hierdoor heeft het eiland een vrij authentieke uitstraling.

De hoofdstad is Ermoupolis en deze stad lijkt helemaal niet op een Griekse stad met zijn grote, statige huizen in de neo-klassieke- en de Ventiaanse stijl. In de 19e eeuw was deze stad de belangrijkste en grootste havenstad van de Cycladen. De stad heeft mooie marmeren pleinen, schitterende kerken en kleine straatjes .

Ano Syros is een stad op het eiland en de bouwwerken hebben een typische Cycladische architectuur en hier en daar een Venetiaanse invloed. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd, in de buurt van het beschermende fort.

Bezienswaardigheden

 • Ermoupoli biedt toch wel enige van de weinige bezienswaardigheden. Op het Miaouli-plein is het stadhuis te vinden, en daar vlakbij het theater “Apollo”, de kathedraal Agios Nikolaos met zijn twee klokkentorens en natuurlijk het monument van de onbekende soldaat. De stad bestaat uit drie delen: de benedenstad; het roomskatholieke Ano Syro uit de Ventiaanse tijd en de Grieks-orthodoxe wijk Vrondado. Het merendeel van de bewoners van het eiland zijn in de hoofdstad te vinden, ongeveer 13.000 inwoners.
 • Ano Syros, één van de wijken van Ermoupoli. Het is gebouwd door de Venetiërs en men waant zich er nog steeds in de Middeleeuwen. Er zijn trap-vormige steegjes en er is een Middeleeuws katholieke kerk, de Agios Georgios, een Kapucijner- en een Jezuïeten klooster. Het Chalandriani is een heel oude nederzetting waar belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan. Om het jaar vind hier het “Aspanosiria” plaats, een zomers cultureel feest met onder andere dans en theater.
 • Posidonia, in deze streek gaan de Syrioten zelf met vakantie. Het is een fraai gebied met mooie villa’s gebouwd in de neoklassieke stijl. Het dorp Finikas is een echte aanrader met zijn idyllische baai en palmbomen.
 • Stranden zijn er niet veel, maar de wel aanwezige mooie stranden zijn: Kini, Galissas, Finikas en Mega Gialos.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op MykonosEén van de eilanden die behoren bij de Noordelijke Cycladen is Mykonos. Het eiland waar een goede uitgaansgelegenheid is…
Griekenland, vakantie op PaxosHet kleinste van de Ionische eilanden is Paxos, een eilandje van maar 19 km² oppervlakte. Het eiland lijkt met zijn vele…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
Griekenland, vakantie op SamosVlak voor de Turkse kust ligt het op drie na grootste eiland van de Egeïsche archipel. Volgens de Grieken zelf een popul…

Jordanië: Petra, hoe zie ik het meest!Jordanië: Petra, hoe zie ik het meest!Petra is wereldberoemd en iedereen heeft wel eens de foto gezien van de uit een kloof opduikende tempel, de zogenaamde “…
Vijf dingen die je moet weten over ChinaVijf dingen die je moet weten over ChinaIn westerse ogen is China een grote onbekende. Wat weten we over dit immense land waar bijna 20% van de wereldbevolking…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.