Vijf dingen die je moet weten over China

Vijf dingen die je moet weten over China In westerse ogen is China een grote onbekende. Wat weten we over dit immense land waar bijna 20% van de wereldbevolking woont? We kennen de grootste steden: Beijing, Shanghai en Hong Kong. We kennen de Chinese Muur en het terracotta-leger. We weten dat er veel rijst wordt gegeten, dat de mensen Chinees praten en dat ze maar één kind mogen hebben. Hier volgen vijf dingen die iedereen moet weten over China.

Één kind, onder voorwaarden

Het idee bestaat dat alle Chinezen maar één kind mogen hebben. Niet waar! Op het platteland mogen stellen een tweede kind hebben (vooral als het eerste kind een meisje is). De regel geldt verder alleen voor de Han-Chinezen. Han is de naam van de grootste etnische groep (92%) in China. Mensen die tot een minderheidsgroep behoren, zijn uitgesloten van de één kind-regel en mogen dus twee kinderen hebben in de stad en drie of vier op het platteland. Als Han toch meer dan één kind krijgen, moeten ze een boete betalen, maar rijke families hebben dat er graag voor over. En een tweeling krijgen is natuurlijk geen reden voor een boete. Wel belangrijk: om überhaupt kinderen te mogen krijgen, moet je getrouwd zijn.

De Chinese taal bestaat niet

Chinees wordt vaak genoemd als de taal met het grootste aantal sprekers, maar dat is niet juist.. Er zijn zeven hoofdgroepen binnen het Chinees, waarvan de Mandarijn-groep de grootste is (d.w.z. het grootste aantal dialecten). Mandarijn Chinees is daarmee de taal met de meeste sprekers. De andere groepen zijn Kantonees, Hakka, Xiang, Min, Gan en Wu. Alle hoofdgroepen omvatten verschillende lokale dialecten, die al dan niet onderling verstaanbaar zijn. Mandarijn Chinees (plaatselijk bekend als putonghua) is de standaardvariant en wordt op school aangeleerd. Maar dat is dus niet per se de moedertaal van elke Chinees. Puur wetenschappelijk gezien zijn alle hoofdgroepen verschillende talen, maar ze worden meestal dialecten genoemd. Er is dus geen uniforme Chinese taal, hoewel Mandarijn dicht in de buurt komt. Bijzonder is wel dat al deze dialecten dezelfde geschreven taal hebben: dezelfde karakters worden op een verschillende manier uitgesproken.

Ultra-censuur

De Chinese overheid houdt haar bevolking strak in de gaten. Kranten en televisie worden nauw in de gaten gehouden door de Propaganda-departementen van de partij. Nieuws komt gefilterd binnen via het enige staatspersbureau Xinhua. Hierdoor is de berichtgeving vaak gekleurd, maar Chinezen zijn zich er wel degelijk van bewust dat het nieuws te vaak positief is. Sateliettelevisie is niet toegestaan in China, maar er zijn wel enkele kanalen uit Hong Kong. Als zij over China praten, wordt het programma ineens onderbroken door reclame.

Bij internet is de censuur nog duidelijker: het web wordt gecontroleerd door de Beijing Internet Information Administrative Bureau. Dit bureau heeft de macht om nieuws te verbannen en om propaganda-eisen te stellen. Nieuws over lokale protesten tegen corruptie en een stijging in het salaries van partij-ambtenaren mag niet gepubliceerd worden. Positieve artikelen over de partij worden aangemoedigd om de stijging in benzineprijzen te verdoezelen.

Verschillende websites worden constant geblokkeerd, waaronder Wikipedia en de BBC website. Ook zoekopdrachen via Google (of andere zoekmachines) worden gemanipuleerd. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om informatie te krijgen over de Falun Gong. Deze groep promoot meditatie, maar is sinds 1999 verboden nadat volgers massaal demonstreerden in Beijing. De Chinese overheid noemt de Falun Gong een cult die haar volgers oproept zelfmoord te plegen en geen medicijnen te gebruiken in geval van ziekte. En probeer in China maar eens te zoeken op “human rights”, “democracy” of “June 4, 1989” (de datum van de studentenprotesten op Tianmen Square): je vindt wel websites, maar je kunt geen enkele bekijken.
Op de Worldwide Press Freedom Index 2007 van Reporters Sans Frontiers (journalisten zonder grenzen) staan 169 landen en China staat op een abominabele 163e plaats. Ter vergelijking: Nederland staat 12e (gezakt van gedeeld 1e in 2006).

Geen religie?

Officieel is er geen religie in China (behalve dan het communisme…), maar in werkelijkheid worden oude spirituele gewoonten nog steeds gevolgd. Er zijn nog steeds Buddhistische monniken en mensen branden wierook voor Buddha. Ook huisaltaartjes zijn heel normaal. Verder zie je overal mensen Tai Chi beoefenen. Deze vorm van martial arts richt zich op gezondheid, meditatie en zelfverdediging. Omdat Chinezen Tai Chi vaak ‘s morgens doen in groepen, lijkt het net een kerkbijeenkomst in slow-motion. Ook het gedachtegoed is spiritueel.

Mensenmassa

Op 9.326.410 km2 wonen ruim 1,3 miljard mensen. In combinatie met een sterke neiging tot centralisatie leidt dit tot een land waar vol=vol een heel andere klank aanneemt. Een typische Chinese stad is een miljoenenstad. Elke stad onder een miljoen inwoners is een kleine stad. En omdat het openbaar vervoer weinig ontwikkelt is, zijn Chinese steden vol met auto’s, brommers, trucks, fietsers, voetgangers en al het andere wat voortbeweegt. Volgens sommigen voldoen de auto’s aan de Europese emissie-standaarden, maar daar is bar weinig van te merken. Chinese steden stinken en er hangt een constante smog-laag. Wie niet van mensenmassa’s houdt, kan maar beter wegblijven. In China zie je altijd en overal mensen en ben je nooit alleen.
© 2007 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
Chinees leren op de middelbare schoolChinees leren op de middelbare schoolVanaf 2017 wordt Chinese taal en cultuur een examenvak op het voortgezet wetenschappelijk onderwijs (vwo). Staatssecreta…
Chinees leren goed voor je loopbaanChinees leren goed voor je loopbaanDoor chinees te leren verzeker je jezelf van een plus voor de carrièreladder. Met name in economische opzicht hebben Eur…
De éénkind politiek van China: wat is de éénkind politek?Het Chinese communistische regime van China heeft de bevolkingspolitiek hard aangepakt. De barbaarse éénkindpolitiek zor…

Griekenland, vakantie op SyrosEén van de droogste eilanden van de Noordelijke Cycladen is Syros. Dit eiland was het in vroeger tijden een bloeiend en…
Noord Afrika: de mysterieuze SaharaWat wij nu kennen als de woestijn Sahara, was vroeger (ongeveer 11.000 jaar geleden) een savanne waar mogelijkerwijs oli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cxcx2015, Pixabay
  • www.wikipedia.org: Over de een kind-politiek
  • www.chineselanguage.org: Over de Chinese taal
  • www.rfa.org: Over (internet)censuur in China
  • www.rsf.org: Over de Worldwide Press Freedom Index
  • www.cia.gov: Feiten over China in het World Factbook
Reacties

Chinees Nederlander, 19-10-2010
En of dit een negatief artikel is, de onderwerpen die hier aan bod komen zijn weer typisch geschreven door iemand die totaal bekrompen is. China als volksrepubliek is een enorm groot land met uiteraard veel verschillende culturen en inwoners. Lijkt mij knap lastig om dit als een geheel te zien en te behouden. Erg onrealistisch om China met een land als Nederland te vergelijken. En sinds wanneer is het communisme een religie? De juiste voorbereiding lijkt ver te zoeken want na een artikel als deze lijkt het me onwaarschijnlijk voor anderen om een positief beeld te hebben van dit land. Reactie infoteur, 20-10-2010
Beste Chinese Nederlander,

Ik woon reeds 3 jaar in China dus een beschuldiging van gebrek aan kennis is niet op zijn plaats. Het doel van het artikel is informeren naar het Nederlandse publiek, dus allicht is dan een vergelijking met Nederland op zijn plaats.

Over communisme als religie: aan de drie puntjes die je na die opmerking ziet, kun je zien dat ik dit ironisch bedoel. Natuurlijk is het communisme geen religie in de traditionele opvatting, maar het is wel een soort geloof of overtuiging die veel Chinezen aanhangen, op dezelfde manier als Nederlanders overtuigd PVV, VVD, SP, etc. kunnen zijn. Communisme zoals bedoeld door Marx is levensomvattend, net als religie, want het heeft een enorm effect op hoe je je leven leidt.

Over dat positieve beeld: Gelukkig schrijf ik niet voor een Chinese website en mag ik ook negatieve dingen zeggen over China. Na er nu drie jaar gewoond te hebben, blijven die negatieve punten op zijn plaats: de censuur waardoor websites geblokkeerd worden en nieuws over China alleen maar positief is, stoort mij ten zeerste. Dat de Chinese overheid de media gebruikt als manipulatiemiddel is maar weer gebleken toen Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede won. Verder is de luchtvervuiling alleen maar toegenomen in de periode dat ik hier woonde. Negatief? Ja, maar vooral toch realistisch.

Jantrao

Robert, 14-10-2008
Wat een negatief verhaal ove china? snap ik niet helemaal. Reactie infoteur, 14-10-2008
Beste Robert,

Ik begrijp dat het negatief klinkt, maar het artikel is bedoeld voor mensen die binnenkort China gaan bezoeken. In dat geval kun je beter voorbereid zijn wat betreft dingen die je mogelijk gaat tegenkomen. Aangezien ik al een jaar in China woon, kan ik je verzekeren dat het land ook zeker haar goede kanten heeft, maar het even kan duren voordat je wat negatieve aspecten hebt overwonnen.

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.