Duitsland: Bad Wimpfen aan de rivier de Neckar
Bad Wimpfen is zo'n typisch Duits versterkt stadje, inclusief mooie vakwerkhuizen en smalle straten. De ligging, op een heuvel aan de rivier de Neckar, niet ver van het beroemde Heidelberg, maakt het nog aantrekkelijker en superromantisch. Er zijn heel wat historische monumenten en plaatsen. Zo heb je onder andere de Stiftskirche, de Hohenstaufentor en het mooie Bahnhof. Bad Wimpfen is bovendien ook een kuuroord, dus kan je meteen het aangename aan het nuttige koppelen.
Waar ligt Bad Wimpfen?
Bad Wimpfen ligt niet ver van het beroemde Heidelberg, op zo'n 57 kilometer ten Zuid-Oosten en zo'n 70 kilometer ten noorden van Stuttgart. Via Autobahn 37 kan je na het bezoeken van Bad Wimpfen door het Neckardal naar Heidelberg of vice versa. Een zeer mooie tocht! Ook Mannheim en Ludwigshafen zijn niet ver uit de buurt.
Een beetje geschiedenis
Keltische nederzetting
Rond 500 voor Christus was het plaatsje een Keltische nederzetting. Het zijn trouwens de Kelten die de plaats aan haar naam hebben geholpen. Wimpfen betekent immers "plaats aan de berg".
Romeinse overheersing
Na de Kelten werd Wimpfen overspoeld door
Romeinen. De Romeinen bouwden een houten brug over de Neckar en zo werd de stad de hoofdpoort van de Civitas Alisinensium.
Alemanen, keizers en een brand
In de 3de eeuw werd de plaats bestormd door de Alemanen. In de 13de eeuw was Wimpfen de keizerlijke verblijfplaats van de Hohenstaufen. Aan het einde van de 14de eeuw werd de stad in het dal vernietigd door een brand.
Wimpfen wordt Bad Wimpfen
In 1930 krijgt Wimpfen de toevoeging "Bad". De ontginning van de zoutmijnen zorgde voor rijkdom in de streek. Het wordt een kuuroord. In 1952 wordt Bad Wimpfen bij Heilbronn gevoegd.
Bezienswaardigheden
Bad Wimpfen bestaat uit twee delen: Bad Wimpfen im Tal en Bad Wimpfen am Berg. Bad Wimpfen im Tal is het oudste deel van de stad. In de 1ste en 2de eeuw voor Christus werd het al gebouwd op de resten van het Romeinse castellum, dat toen één van de belangrijkste Romeinse steden was uit de regio. In die tijd was het veel groter dan het stadje nu is. Doorheen Bad Wimpfen kan je een stadswandeling maken waarbij je voorbij alle belangrijkste bezienswaardigheden komt.
Stiftskirche
De Stiftskirche is een prachtige gotische kapittelkerk met een schitterende kloostergang, daterend van rond 1000 N.C. Op aanvraag kan er een rondleiding in de kerk worden gevolgd. Reken hiervoor dik één uur.
De Blauer Turm
De Blauer Turm werd reeds driemaal zwaar beschadigd. Op 18 mei 1984 wordt de Blauwe Turm voor de derde maal beschadigd; ditmaal door een blikseminslag. Ook in 1674 en 1848 kreeg de toren het al zwaar te verduren. Toch staat de toren nu nog steeds in volle glorie te blinken. De top van de toren biedt een schitterend zicht over het dal en de stad. Deze top bevindt zich wel op 53 meter hoogte, dus je moet er wel wat klimwerk voor over hebben om daar te geraken. Er is nog steeds een nachtwacht zoals vroeger. Sinds het einde van de 12de eeuw heeft dit gebruik nooit opgehouden te bestaan. De Blauer Turm maakt deel uit van de Burgenstrasse, een kasteelroute die loopt van Mannheim in Duitsland tot Praag. Deze weg kan ook met de fiets afgelegd worden, via de Burgenstrasse-Radweg.
Museum
In het Romaanse Steinhaus kan je meer leren over de geschiedenis van de stad, van in de Romeinse tijd tot nu. Kijk bij het buitengaan ook eens omhoog naar de schitterende trapgevel uit de 16de eeuw.
Het Kaiserpfalz
Via de ommuring naast het Steinhaus kom je bij een reeks romaanse boogjes met dubbele zuilen. Het is de zuilengang van het voormalige paleis. Onder de Hohenstaufen bereikte de romaanse bouwkunst trouwens haar hoogtepunt.
Hohenstaufentor
De zuidelijke ingang van de keizerlijke site.
Schwibbogengasse
Op nummer 5 van de Schwibbogengasse vind je een prachtig vakwerkhuis uit de 16de eeuw, met Hebreeuwse inscripties uit 1580. Daar is ook de vroegere gebedszaal van de Joodse gemeenschap. Op nummer 16 in diezelfde straat vind je dan weer een klein Romaans huis uit de 13de eeuw.
De Roter Turm
Het laatste verdedigingswerk van de vesting, daterend uit 1200.
De Klostergasse
Prachtige vakwerkhuizen omringd door tuintjes.
De Pfalzkapel
Deze mooie kapel is gebouwd rond 1200 en is gewijd aan Sint-Nikolaas. Er was een tribune aanwezig, voorbehouden voor de keizer. In 1837 werd de kapel omgebouwd tot boerderij met stal en schuur. In 1908 werd de kapel terug in ere hersteld. Nu wordt de kapel gebruikt als museum. Je komt in het museum alles te weten over de geschiedenis van de kerken van de stad en je kan er tal van voorwerpen bezichtigen uit kerken en kloosters uit de buurt.
Badgasse
Op nummer 10 van de Badgasse vind je het "strijkijzerhuisje", zo genoemd omwille van zijn bizarre vorm. Het is dan ook het smalste huisje van de stad. Op nummer 8 een mooi vakwerkhuis uit de 16de eeuw.
Langgasse
Op nummer 15 van de Langgasse vind je dan weer het "Reuzenhuis", een gigantisch huis met weeral prachtig vakwerk.
De adelaarsfontein
Een mooie fontein met daarop het embleem van Bad Wimpfen: een adelaar.
De leeuwenfontein
Deze fontein dateert uit de 16de eeuw. In het blazoen dat de leeuw vast heeft, komt weer de adelaar van de stad terug. Een prachtige plek met bankjes om even te verpozen met een ijsje na een lange wandeling door de oude stad.
Het bastion
Dit gebouw dateert eveneens uit de 16de eeuw en zou zijn getekend door Albrecht Dürer.
Bahnhof
Het mooie station (Bahnhof) van Bad Wimpfen is het enige neogotische stationsgebouw van Zuid-Duitsland. Nu dient het mooie stationsgebouw als VVV-kantoor, is er een restaurant, een bushalte en is het het vertrekpunt voor begeleide stadsrondwandelingen.
Activiteiten
Rondvaart op de Neckar
Met de Barbarossa of de Neckarbummler kan je een prachtige boottocht maken op de Neckar. Voor meer info kan je terecht op www.schifftours-heilbronn.de
Het zwijnenmuseum
In de Krönengasschen 2 bevond zich tot 2011 het Sammler-und Glücksschweinmuseum. In dit grappige museum heel wat weetjes over varkens. Verder ook nog allerlei objecten die met varkens te maken hadden. Sinds 2012 is het museum met heel zijn hebben en houden naar Stuttgart verhuisd. Een leuke attractie voor de kids op een regenachtige namiddag, maar je moet er nu wel een eindje voor rijden!
Talmarkt
Ieder jaar eind juni, begin juli is er de Talmarkt. De oorsprong er van gaat terug tot 965. Oorspronkelijk was het een religieus feest, waarbij vele pelgrims naar de markt kwamen afgezakt. Nu is het nog steeds een enorme markt, met veel kraampjes en een groot reuzenrad.
Carnaval
Carnaval is in Duitsland voor vele mensen het hoogtepunt van het jaar. In Bad Wimpfen is dat niet anders.
Kerstmarkt
Eind november, begin december is er in Bad Wimpfen een leuke kerstmarkt, zoals in zovele Duitse steden. Tal van kraampjes met handwerk (hout, glasblazen...) en natuurlijk lekkere Glühwein!
Voor meer info kan je terecht op www.badwimpfen.de.
Lees verder