Terug in de tijd in het openluchtmuseum van Jamtli

Oude boerderijen, een kaasmakerij, een herberg en heel veel oude huisjes. Waan je terug in de tijd in het openluchtmuseum van Jamtli. Na even rondgelopen te hebben, lijkt het alsof je terechtgekomen bent in de 19e eeuw. Overal worden nog oude ambachten beoefend en huizen lijken nog echt bewoond. Kortom: een levend openluchtmuseum!

Een bezoek aan het openluchtmuseum Jamtli

In het midden van Zweden, in de streek Jämtland ligt de stad Östersund. Östersund is vooral bekend om het groots opgezette museum Jamtli. Jamtli bestaat uit het 'Jämtlands länsmuseet' en het openluchtmuseum 'Forbyn'.

Het openluchtmuseum

Het openluchtmuseum is opgezet als een echt Jämtlands dorp uit vervlogen tijden. Maar niet alles is van voor de 19e eeuw in dit museum. De mensen die er rondlopen lijken zo uit een geschiedenisboek gestapt te zijn. Ze dragen kleding van vroeger en zijn bekend met de oude ambachten zoals bijvoorbeeld messen slijpen en tunbrot bakken. Na hier rondgelopen te hebben, heb je een goede indruk van hoe de mensen vroeger woonden en werkten.

Maar wat is er dan te zien?

Bij binnenkomst in het museum ben je meteen op het gezellige dorpsplein. Hier kan je zien dat er vroeger echt geleefd werd. Er staat een grote ouderwetse zweefmolen en het is mogelijk om hier een lekkere zoete suikerspin te halen. Hier is het startpunt voor een interessante tocht door het vroegere leven. Voor mensen die het park niet te voet willen bekijken is het mogelijk om een rondrit te maken met een heuse ouderwetse koets. Uiteraard ontbreken de paarden en de koetsier niet.

Zomerboerderij

Op deze boerderij is het ook voor kleine kinderen leuk om rond te kijken. Hier zijn echte boerderijdieren zoals schapen en geiten. De boer en de boerin lopen er ook rond, maar ze zijn wel hard aan het werk. Met een beetje geluk mogen de kinderen helpen om de beesten te voederen.

Rechtbank

Ook vroeger werd er uiteraard recht gesproken. In deze rechtbank is het mogelijk om zelf voor rechter te spelen. Iedereen mag even ervaren hoe het is om in de stoel van de rechter te zitten, en welicht een medebezoeker van het park te veroordelen.

Herberg

In hetzelfde gebouw is ook de herberg gevestigd. Daar was altijd wel iets te beleven. Het bier stroomde er rijkelijk en de hotelgasten waren dan ook luidruchtig. De rijkere hotelgasten konden zich een bed veroorloven, maar de minder bedeelde hotelgasten sliepen op banken of planken. Aan het einde van de avond werd de gelagkamer omgebouwd tot slaapruimte. Alle ruimte werd benut. De gasten kregen een deken en sliepen op de banken. Als er veel gasten waren, werden er grote planken gelegd op de balken van het plafond, waar ook op geslapen kon worden. Deze situatie is nu nog goed te bekijken. Het is ook mogelijk om zelf een kort slaapje te doen in de bedden of de banken.

Kaasmakerij

Bij binnenkomst in de kaasmakerij kunnen de gasten zich echt uitdossen tot kaasmeisje of kaasjongen. Daarna krijg je met behulp van borden een rondleiding en uitgebreide uitleg door de kaasmakerij. De gasten kunnen het proces van kaasmaken zelf ook ervaren. Dit begint bij het melken van een (nep)koe en eindigt bij het wegen van de kaas. Dan is de kaas klaar voor de verkoop. Er wordt niet gewerkt met echte produkten, maar de fantasievolle bezoeker kan een prima indruk krijgen van het kaasmaken.

Verder zijn er talloze huisjes, een benzinestation met oude auto's en een watercentrale. De kinderen kunnen hier zelf het water stopzetten en weer verder laten gaan om de kracht van het water te ontdekken. Ook voor de gasten die trek krijgen wordt gezorgd. Er worden voor de kinderen pannekoeken gebakken en voor de volwassenen wordt op diverse plekken ouderwetse lekkernijen gemaakt die allemaal geproefd mogen worden. Probeer dit en proef de nostalgie.

Aan het einde van de wandeling door het park is het mogelijk om aan een ouderwetse lessenaar uw mening op te schrijven in het gastenboek. Het gastenboek tekenen met een veer en inkt maakt het bezoek aan dit levende openluchtmuseum helemaal compleet.
© 2007 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip StockholmEen stad waar je niet meteen aan denkt bij het zoeken naar een stedentrip is Stockholm. Toch is Stockholm beslist de moe…
Openluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudOpenluchtmuseum Arnhem, leuk uitje voor jong en oudIn het openluchtmuseum Arnhem kunt u kennis maken met het leven en tradities van verleden tot niet zo heel lang geleden.…
Zuiderzee Museum museumparkZuiderzee Museum museumparkToen de dijk Enkhuizen-Lelystad werd aangelegd, werd er ook een schiereiland aangelegd als werkeiland. Toen de dijk klaa…
ABBA-locaties Zweden: Skansen Stockholm, foto's The VisitorsABBA-locaties Zweden: Skansen Stockholm, foto's The VisitorsDe fotoshoot voor de platenhoes van het laatste studioalbum The Visitors van ABBA vond plaats in openluchtmuseum Skansen…

De waarheid over Chinese hygieneDe waarheid over Chinese hygieneLaten we er niet omheen draaien: China is niet het schoonste land in de wereld. Bepaalde gewoonten zijn voor westerlinge…
Arches National ParkArches National ParkArches is een Nationaal Park in de staat Utah in de Verenigde Staten. In het park zijn veel prachtige rotsformaties te b…
Saskiaw (29 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.