De waarheid over Chinese hygiene

De waarheid over Chinese hygiene Laten we er niet omheen draaien: China is niet het schoonste land in de wereld. Bepaalde gewoonten zijn voor westerlingen onbegrijpelijk, zoals spugen midden op straat of een rochel, overal roken of hurktoiletten, maar laat dat geen belemmering zijn om dit immense land te ontdekken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Toiletten

Op veel plaatsen in China zijn (gratis) openbare toiletten. Vaak zijn ze van een afstandje al te ruiken. Als dat zo is, ga dan niet naar binnen. Probeer een groot restaurant of een grote winkel en vraag of je daar de cesuo (tse-swo) mag gebruiken. Niemand zal je tegenhouden. De rij bij de McDonalds is vaak lang, maar daar worden de toiletten netjes schoon gehouden. De toiletten zelf zijn meestal hurktoiletten, maar met een spoelmechanisme. In hotels zul je meestal westerse toiletten vinden. Oudere versies met een goot kun je het beste vermijden. Kijk niet vreemd op als de deur van het hokje niet op slot kan; een gesloten deur betekent al bezet en niemand zal proberen binnen te komen.

In China wordt geen toiletpapier verzorgd in (semi-)openbare toiletten, dus heb altijd zakdoekjes bij de hand. Het papier mag niet door de wc, maar wordt in het vuilnisbakje gegooid. Dit voorkomt verstoppingen. Er is ook zelden zeep om je handen te wassen, dus babydoekjes zijn dan erg prettig.

Spugen

In grote steden komt het steeds minder voor, maar op het platteland (d.w.z. een stad onder 1 miljoen inwoners) wordt regelmatig gespuugd. Chinezen geloven dat slijm slecht voor je gezondheid is en dat je het dus kwijt moet. De rochel en de daaropvolgende klodder blijven onprettig. Chinese mannen hebben geen moeite met spugen op straat, al zullen ze wel richting de goot mikken. Op sommige plekken staan er boetes op spugen, maar dat is hetzelfde als met flitspalen: als er geen in de buurt is, rijden mensen toch te hard. Tenzij een politieman voor hun neus staat, zullen Chinezen dat soort bordjes geregeld negeren.

Roken

Roken is vrijwel overal toegestaan en een verbod betekent niet dat er niet gerookt wordt (zie spugen). In Beijing was tijdens de Olympische Spelen een rookverbod, maar dit weerhield weinig Chinezen ervan om in openbare binnenruimtes een sigaret op te steken. Voor Chinese mannen is roken een teken van mannelijkheid. In restaurants wordt voor, tijdens en na het eten gerookt. Hotellobby’s hebben vaak wat zitplaatsen voor rokers. Zelfs een lift is niet veilig voor rokers!

Eten

Een Chinese maaltijd begint met thee. Deze wordt tegelijkertijd geserveerd met je servies en stokjes. Als er ook een grote kom is, dan kun je die gebruiken om je servies te wassen met de thee. Soms worden er ook zonnepitten geserveerd. In een Chinees restaurant bestel je een aantal gemeenschappelijke gerechten. Met je eigen stokjes pak je hiervan wat je wilt en leg je dat in je persoonlijke kommetje (de bordjes zijn voor afval). Rijst komt vaak pas aan het einde van de maaltijd, want het is bedoeld als (goedkope) maagvuller. Als dessert is er soms watermeloen, deze is altijd gratis.

Tijdens de maaltijd wordt er goed gedronken en getoast (ganbei!!). Verwacht niet dat Chinezen hun tafel (en omringende vloer) netjes houden. Asbakken worden lang niet altijd voor sigarettenpeuken gebruikt, want die belanden meestal op de vloer.

Drinken

Drink nooit het leidingwater in China, maar koop altijd flesjes. Voor tandenpoetsen is het water vaak wel geschikt genoeg. Chinezen drinken graag bier, de lokale variant of internationae merken (Heineken, Budweiser, etc.). Cola, 7 up en Fanta zijn eenvoudig te krijgen, ook light-varianten. Niet-koolzuurhoudens zijn de ijsthees en de sojamelk. Chinezen houden van zoet, dus verwacht een suikerbom als je iets onbekends probeert.

Kinderen

Omdat veel Chinezen tot 2015 maar één kind mochten hebben, worden kinderen enorm vertroeteld. Verwacht geen ferme hand van papa en al helemaal niet van mama. De meeste kinderen worden door hun grootouders opgevoed terwijl de ouders werken. Kinderopvang is een zeldzaamheid en Chinezen geloven dat familie het beste is voor het kind.

Tot een jaar of 5-6 worden kinderen als baby’s behandeld. Ouders dragen hun kinderen. Er wordt geen zindelijkheid verwacht tot een jaar of 5. En omdat luiers voor de gemiddelde Chinees veel te duur zijn, zal een kind zijn behoefte op straat doen. Hiervoor dragen ze speciale broeken; bij het achterwerk is de naad niet dicht. Zindelijkheidstraining in China gaat als volgt: houd je kind boven de goot of een vuilnisbak en maak een sis-geluid ten teken dat het kind zijn/haar behoefte kan doen. Waarom houden ze het kind niet boven een toilet? Joost mag het weten.

Vrouwelijke hygiëne

In China is maandverband op elke straathoek te krijgen. De beste merken hebben een strak design, dus geen bloemetjes. De kosten zijn bovengemiddeld (voor Chinese standaarden). Sommige pakken hebben twee soorten maandverband in een, dus een kleiner en een groter formaat. Dit is te zien op het pak: kijk welke groottes gekleurd worden weergegeven.

Tampons zijn lastiger te krijgen, maar grotere supermarkten verkopen ze. Alleen OB is verkrijgbaar. De prijs is hetzelfde als in Europa. De tampons worden geleverd met een vingerhandschoentje voor elke tampon.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basis Chinees (wegwijs in China)Inderdaad, als u al westerse toerist naar China trekt, is de kennis van Engels alleen zeker niet voldoende! Taxichauffeu…
Toiletpapier (wc-papier)Toiletpapier is zoals de naam al zegt, een stuk papier waarmee men zijn billen en de anus afveegt op het toilet. Dat pap…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
Keukenhygiëne - persoonlijke hygiëneKeukenhygiëne - persoonlijke hygiëneIn horecabedrijven gelden strenge regels op het gebied van hygiëne en veiligheid. Deze regels zijn wettelijk vastgelegd…

Noord Afrika: de mysterieuze SaharaWat wij nu kennen als de woestijn Sahara, was vroeger (ongeveer 11.000 jaar geleden) een savanne waar mogelijkerwijs oli…
Terug in de tijd in het openluchtmuseum van JamtliOude boerderijen, een kaasmakerij, een herberg en heel veel oude huisjes. Waan je terug in de tijd in het openluchtmuseu…
Bronnen en referenties
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.