Jamaica: eiland van glimlach, rum en raggae

Het vriendelijke eiland nodigt je uit om te komen genieten van de prachtige stranden (die vrijwel elke dag baden in de zon), de koele, mysterieuze tropische regenwouden, de speelse en klaterende watervallen. Vooral echter lokt de rum en het ritme van de raggae. Ian Fleming schreef er - geïnspireerd door het wonderlijke eiland - zijn Bond-romans, waarvan Live and let die en Dr. No gedeeltelijk op het eiland verfilmd werden.

Geschiedenis

De historie van Jamaica is eeuwenlang verbonden geweest met onderdrukking, slavernij en uitbuiting. Nadat het Caribische eiland aan het eind van de 18de eeuw het centrum geweest is van de slavenhandel op het westelijke halfrond, werd deze gruwel in 1834 afgeschaft door de toenmalige Engelse overheerser. Stille getuigen van de slavenhandel zijn de vele koloniale plantagehuizen, waarvan een aantal - om het verleden niet te vergeten- zijn omgetoverd tot musea. Hiervan zijn Rose Hall en Greenwood bij Montego Bay zeker een kijkje waard. Met huiver kun je de zalen (vol meubels in de chique stijl van Hepplewhite en het rococo van Thomas Chippendale) in je opnemen, wetend dat er destijds geen sou om een slavenleven werd gegeven.

Ondanks deze sombere geschiedenis wordt iedere Jamaicaan met een glimlach geboren. Behalve die innemende 'smile' wordt de inwoner van Jamaica ook gekenmerkt door een typische begroeting, waarbij de gebalde vuist tegen de vuist van de te begroeten persoon wordt geduwd. Daarnaast beantwoordt de inlandse eilandbewoner elke vraag met het typerende "ya man?". De glimlach van de Jamaicaan is warm en echt. Ook zal de toerist ervaren hoe relexed deze eilandbewoner is. Zo zal hem geen boze blikken worden toegeworpen, wanneer hij zonder iets te kopen de souvenirwinkel uitloopt. Nee, de Jamaicaan maakt zich niet zo vlug ergens druk om.

Jamaica is helaas een arm land. Fotografeer je iemand, dan wordt daarvoor een kleine bijdrage gevraagd. In het plaatsje Nigril bij het Café van Rick, dat op een van de leukste plekken ligt om de zonsondergang te bekijken, hebben een paar jongens een hele creatieve manier bedacht om wat geld op te halen. Ze zingen tijdens het poseren een aardig deuntje. Met het opgehaalde geld ondersteunen ze een paar lokale durfals die vanaf een vijftien meter hoge rots de zee in duiken. De duikers maken er een hele show van; een spectakel dat de moeite waard is. Zeker tegen de achtergrond van het scala aan kleuren van de ondergaande zon.

Kenmerken van het eiland

Het eiland in de Caribische Zee meet ruwweg 230 bij 80 km, maar heeft een landschap dat alles biedt: jungles, watervallen, bergen, moerassen en eeuwenoude suikerriet- en koffieplantages. Belangrijke plaatsen zijn Ocho Rios, Montego Bay, Negril en Kingston. Voertaal is Engels. De beste tijd om er te verblijven is de periode van december tot april. Minder gunstig qua weertype zijn de perioden van mei tot juni en van september tot november, waarin nogal wat regen valt. Orkanen komen voor in de maanden augustus tot en met oktober. Overigens ligt de temperatuur het hele jaar tussen 25 en 28 graden.

Ocho Rios

Dit plaatsje is bekend om de Dolphin Cove. Hier kun je zwemmen met dolfijnen en krijg je bovendien een haaienshow op de koop toe. Daarnaast kun je bobsleeën in de jungle. Mystic Mountain Rainforest Bobsled, Ocho Rios. En geloof het maar: dit is een spectakel dat net zo spectaculair is als het klinkt. Het RIU Club Hotel in Ocho Rios is centraal gelegen en daardoor een perfect uitgangspunt om het eiland te verkennen.

Montego Bay

Deze plaats is bekend om de koloniale huizen. De meesteres van een van die huizen, namelijk Rose Hall, was Annie Palmer. Ze werd ook wel de 'witte heks van Rose Hall' genoemd. Die bijnaam verwierf Annie omdat ze haar slaven net zo vaak met de zweep liet afrossen als hen in haar bed te lokken. In 1833 werd ze door een slaaf gewurgd, waarmee een einde aan haar leven kwam.

Badplaats Negril

Het leuke Nigril ligt aan een schitterende baai aan de westkust van het eiland. Het elf kilometer lange strand loopt geleidelijk over in de blauwgroene Caribische Zee met zijn vrijwel het hele jaar door lauwwarme water. De talrijke all-inclusive resorts, waaronder ook RIU Club Hotel Negril, liggen pal aan het strand. Dit Clubhotel biedt zicht op zee en verleent talrijke watersportfaciliteiten.

Browns Town

Dit plaatsje is bekend om de grote, zeer authentieke markt.

Falmouth

De Glistening waters van Falmouth is een van de drie plekken op de wereld waar micro-organismen 's nachts het water laten oplichten. Een magnifiek gezicht!

Neusje van de waterpret

Samen met Dunn's River Falls vormt de YS-waterval het summum van de Jamaicaanse waterpret. Bij de YS-waterval zie je niet alleen hoe het water 35 meter naar beneden stort, je kunt er ook:
  • zwemmen in de koele waterbekkens;
  • op een binnenband naar beneden glijden;
  • abseilen boven de waterval;
  • een bezoek brengen aan de tropische tuin (iets wat veelvuldig wordt gecombineerd met een kijkje in de rumfabriek van Appleton).

Rumfabriek van Appleton

De rumfabriek kun je vergelijken met een bezoek aan een Frans wijnchâteau. Het destillaat van de suikerriet is de 'grand cru' van Jamaica. Bij een bezoekje aan de rumfabriek volg je het hele proces van suikerriet-stengel tot de gebottelde fles. Natuurlijk is ook het proefglaasje niet te versmaden. Het welbekende Bacardi is op Jamaica bijna een scheldwoord. De Jamaicaanse tv-commercial stelt dat het 'Nep-rum uit Cuba' is.

Bob Marley

De volksheld annex wereldberoemde raggaezanger trekt ook na zijn dood nog tienduizenden bezoekers. Het geboortehuis en het mausoleum van Bob is te vinden in het piepkleine bergdorpje Nine Mile. Fuzzy, een oude zanger, vertelt vol enthousiasme over de vele memorabilia van Bob, zodat het niet veel scheelt of je zou er zelf bijna rastafari van worden. Rastafari wordt door sommigen als een spirituele religie beschouwt, terwijl anderen het meer zien als een levensstijl. Uit volle borst worden de liedjes die Fuzzy ten beste geeft meegeneuried: 'One Love, One Heart' en 'Let's get together and feel all right' geeft een ieder het gevoel samen te smelten met het Caribische eiland.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…
De beste plekken ter wereld om te pensionerenDoordat de vliegtickets goedkoper zijn geworden is de wereld ook veel kleiner geworden. Je hoeft niet meer voor altijd a…
Griekenland, vakantie op FourniTussen Ikaria en Samos ligt de Archipel van Fourni, 21 eilandjes waarvan er maar 2 bewoond zijn. Dit nog bijna verborgen…

Praktische informatie over AlgerijeAlgerije ligt in Noord-Afrika en lijkt de laatste jaren steeds geliefder te worden als vakantiebestemming. Je hebt er vo…
Toerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenToerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenGa je op reis naar Kuala Lumpur? Dat is een echte aanrader! Het is de hoofdstad van Maleisië en een supermoderne stad. O…
Bronnen en referenties
  • Tekst Inge Mink in ANWB magazine Kampioen.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 26-11-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.