Ontspannen vliegreis zonder gesjouw met zware koffers

Ontspannen vliegreis zonder gesjouw met zware koffers Elke vliegvakantie opnieuw blijkt dat we veel onnodige spullen mee sjouwen in onze koffer. Je kunt daarom vaak beter met uitsluitend handbagage in het vliegtuig gaan. Dat reist prettiger, veiliger, goedkoper, sneller en zorgelozer. En zoveel heb je niet nodig als je een hotelvakantie in een warm land boekt. Ook niet als je een vrouw bent. Zorg wel dat je vooraf de website van de betreffende luchthaven(s) en de luchtvaartmaatschappij raadpleegt om te zien aan welke eisen je handbagage moet voldoen o.a. wat betreft afmetingen en het meenemen van vloeistoffen. En check ook zorgvuldig of je noodzakelijke medicijnen wel door de douane komen in dat verre land.

Bagage in het vliegtuig

Het is bij elke vliegvakantie weer een hele puzzel welke spullen mee moeten. En hoe we alles moeten verdelen tussen handbagage en koffer. Lukt het om alles er in te proppen, zonder dat er van overgewicht sprake is. Hoe komen we door de veiligheidscontrole, zonder dingen gedwongen te moeten achterlaten. En dan blijkt bij terugkomst dat minstens 30% van die spullen, die we dachten niet te kunnen missen, onaangeroerd blijft. Dat moet slimmer kunnen, temeer daar er ook vakantiegangers zijn die heel ontspannen slechts met handbagage op vliegvakantie gaan.

Uitsluitend handbagage

Het is beslist mogelijk op vakantie te gaan met het vliegtuig, zonder grote koffer, dus uitsluitend met handbagage. Dat lukt vooral als we op een simpele zonvakantie gaan, naar een land waar je weinig verschillende kledingstukken nodig hebt en in een accommodatie waar voldoende spullen standaard aanwezig zijn, zoals handdoeken, beddengoed, haardroger, shampoo, koffiezetapparaat enz.

Kleding ter plaatse reinigen

Vooral onze kleding neemt dikwijls een groot deel van de bagage (gewicht/ruimte in beslag). Dat komt o.a. omdat we niet willen wassen. Maar juist veel kleding blijft vaak onaangeroerd in de koffer. En wat is er eigenlijk op tegen om in het hotel een T-shirt of onderbroek uit te spoelen die in dat warme klimaat ook snel weer droog is. Bovendien verleent menig hotel ook een reinigingsservice voor kleding.

Handbagage voor een man

Aan in het vliegtuig:
  • Ondergoed, lange broek, riem, onderhemd, overhemd, warm vest en Jack, sokken en dichte stevige schoenen. Daarmee heb je de zwaarste kledingstukken reeds aan en die hoef je dus niet te sjouwen en die tellen ook niet mee voor het gewicht.

In de handbagage:
  • 2 onderbroeken, 1 korte broek en zwembroek, 2 x T-shirt en nog een lange broek, 1x overhemd,
  • gymschoenen en slippers,
  • Leeswerk, mobiel, portemonnee, pasjes, reispapieren, paspoort, balpen
  • scheerapparaat, tandenborstel, medicijnen en wat cosmetica
  • leeg plastic waterflesje dat je vult in het toilet zodra je door de veiligheidscontrole heen bent, zodat je geen dure drankjes op Schiphol hoeft te kopen. Denk ook aan wat etenswaren, zodat je geen tosti voor 5,- hoeft te nemen.

Scherpe voorwerpen mogen niet mee in het vliegtuig en komen niet door de veiligheidscontrole. Maar dan koop je zon nagelvijltje of schaartje gewoon voor weinig geld ter plaatse.

Voor een vrouw

Bij een vrouw komen er wellicht nog wat kleine dingetjes bij, maar valt het scheerapparaat weer af. En als je met zn tweeën reist heeft je vriend nog wel wat ruimte in zn handkoffer voor die onmisbare extra bikini van jou. Mocht je op vakantie onverwacht toch een kledingstuk te kort komen, dan schaf je die in Turkije of Sri Lanka voor heel weinig aan, nog leuk ook!

Strenge vloeistofregels

Schipholregels: Vloeistoffen of gel in verpakkingen niet groter dan 100 ml, dienen bij elkaar in een plastic doorzichtige hersluitbare zak te zitten van max. 1 liter. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor shampoo en lenzenvloeistof. Dus neem geen dure parfums in te grote hoeveelheden mee, want die moet je achterlaten. (Voor taxfree-shop aankopen op Schiphol gelden soepeler regels). Babyvoeding en medicijnen die aantoonbaar nodig zijn tijdens de vlucht, zijn akkoord. Let op dat taxfree gekochte vloeistoffen die buiten Europa zijn gekocht, op Schiphol in beslag genomen kunnen worden. Raadpleeg daarvoor de desbetreffende luchthaven waarvan wordt vertrokken, bijv. schiphol.nl.

Maximale maten van handbagage

Die verschillen enigszins per vliegmaatschappij. Door de IATA, dat is de luchtvaartbranche vereniging van vliegmaatschappijen is wel afgesproken dat de lengte+breedte+diepte van tas c.q. koffertje bij elkaar geteld, maximaal 115 cm mag bedragen. Er zijn onderlinge verschillen per maatschappij wat betreft lengte, breedte en diepte.

KLM

Bij voorbeeld bij de KLM, geldt in de economy klasse het volgende wat betreft de handbagage:
  • Een koffer of tas met afmetingen: 55 x 25 x 35 cm (l x b x h) inclusief wielen en handvatten.
  • En bovendien één keuze uit: tas, camera, kleine laptop of een ander ding van gelijke afmetingen.

Alles bij elkaar niet meer dan 12 kilo gewicht. Het is vanzelfsprekend verstandig om ook op dit punt vooraf op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij goed na te gaan hoe de actuele regels luiden.

Een heel fijne reis!
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel bagage mag ik meenemen in het vliegtuig?Hoeveel bagage mag ik meenemen in het vliegtuig?Hoeveel bagage je mee mag nemen in het vliegtuig is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Sommige…
Vermiste, vertraagde of beschadigde bagage bij vliegreisUw vliegtuig landt en na het verlaten van het toestel komt u aan bij de bagageband. U staat te wachten en het lijkt een…
Wat neem je mee op vakantie?Wat neem je mee op vakantie?Het is altijd een heerlijk vooruitzicht als je bijna op vakantie gaat. Maar wat mag je en kan je nou eigenlijk allemaal…
Op reis gaan met het vliegtuigOp reis gaan met het vliegtuigDe eerste keer vliegen is voor iedereen wel een beetje spannend. Als u ergens over twijfelt vraag het dan altijd na bij…

Weekendje weg in de Belgische Ardennen: VielsalmWeekendje weg in de Belgische Ardennen: VielsalmVielsalm is een veelzijdige vakantiebestemming in de Belgische Ardennen, waar aanbidders van natuur en outdoor activitei…
List en bedrog door oplichters en afzetters tijdens vakantieList en bedrog door oplichters en afzetters tijdens vakantieLeugens, list en bedrog van de plaatselijke bevolking jegens buitenlanders komt overal voor. Als argeloze toerist loop j…
Bronnen en referenties
  • KLM,
  • Schiphol.nl
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.