Weekendje weg in de Belgische Ardennen: Vielsalm

Weekendje weg in de Belgische Ardennen: Vielsalm Vielsalm is een veelzijdige vakantiebestemming in de Belgische Ardennen, waar aanbidders van natuur en outdoor activiteiten een heerlijke tijd kunnen beleven in elk seizoen. In dit artikel zullen we ons licht schijnen op het plaatsje Vielsalm en de attracties en bezienswaardigheden in de omgeving voor jong en oud.

Over Vielsalm

Het natuurrijke Vielsalm ligt op ongeveer 90 km ten zuiden van Maastricht. Met de auto ben je er vanuit Nederland dan ook zo. Dit aantrekkelijke stadje dankt zijn naam aan het gelijknamige graafschap waarin het plaatsje ligt. Het riviertje dat door het stadje loopt heet de Salm. Daarnaast ligt Vielsalm ook nog aan het 14 hectare grootte meer van Les Doyards. Vielsalm maakt een onderdeel uit van de Hoge Ardennen. In dit gebied ligt de hoogste heuvel van België, de Signaal van Botrange van 694 meter hoog. De tweede hoogste heuvel die ook in dit gebied ligt is de Baraque de Fraiture van 652 meter hoog. Een ander belangrijke landschappelijke trekpleister is de hoogvlakte van de Hoge Venen. De natuurpracht rondom Vielsalm biedt dan ook fantastische recreatiemogelijkheden.

Wandelen in Vielsalm

Vielsalm is op de eerste plaats een paradijs voor wandelaars, zowel voor de gelegenheidswandelaar als de fanatieke wandelaar. Bij het toerismebureau van Vielsalm-Gouvy kun je goede wandelkaarten kopen. Er zijn ook verschillende leuke bewegwijzerde routes. Een aanrader is bijvoorbeeld de themawandeling ‘Victor Hugo in Salmchâteau’. Dit is een 7 km lange wandeling die begint bij de Madeleinebrug. Onderweg kom je informatieborden tegen met onder andere citaten van Victor Hugo. Een andere aanrader is een wandeling van 7 km over het Leerpad Leefmilieu ‘La Nature en Questions’ met informatiepanelen met interessante vragen en antwoorden over de omringende natuur. Leuk voor de hele familie.

Wintersport in Vielsalm

Wist je al dat in de buurt van Vielsalm ook een echte skipiste ligt? Op de een na hoogste heuvel van België, de Baraque de Fraiture, kun je bij voldoende sneeuw een leuke afdaling maken. In het nabijgelegen Rodt vind je ook nog drie uitgestippelde langlaufroutes. Voor meer informatie:

Ski Action Baraque de Fraiture
Tel: 00 32 (0)80 41 88 78
skiaction@skynet.be

Langlaufen Rodt - Syndicat d'Initiative
Tomberg 89a
4784 Rodt - Crombach
Tel.: +32.80226301


Watersport in Vielsalm

De ligging van Vielsalm aan het meer van Les Doyards maakt dat ook waterliefhebbers hier aan hun trekken komen. Hier heb je namelijk de mogelijkheid om te vissen (hier moet je wel een vergunning voor aanvragen) of om te waterfietsen. Lekker luieren aan de waterkant in het gras is natuurlijk ook mogelijk. Zwemmen is helaas verboden. Er zijn wel andere zwemmogelijkheden in de nabije omgeving. Zo ligt in Vielsalm het prachtige subtropisch zwemparadijs Aquafun met golfslagbad, glijbaan, hydrotubes, jetstreams, bubbelbaden, whirlpool, kleuterbad en buitenbaden. Zwemmen en zonnebaden kan ook bij het meer van Cherapont in Gouvy op 14 km ten zuiden van Vielsalm.

Bezienswaardigheden Vielsalm

Er zijn verschillende boeiende bezienswaardigheden in Vielsalm. Wat is er nu leuker dan meer te leren over de geschiedenis, folklore en natuur van je vakantiebestemming? Ga daarom naar het La Maison du Pays de Salm. Hier kom je tijdens een rondleiding zelfs midden in een duivelse sabbat van de Heksen van het Salmdal terecht! De spannende legendes zullen iedereen aanspreken.

La Maison du Pays de Salm
Avenue de la Salm 50 - 6690 Vielsalm
Tel: +32 80 - 21 50 52
www.vielsalm-gouvy.be
info@vielsalm-gouvy.be


In het Slijpsteenmuseum kom je meer te weten over de bijzondere geologie en de slijpstenen van Vielsalm en zijn omgeving. Behalve geologie zullen ook de historische en sociale aspecten hiervan worden belicht.

Slijpsteenmuseum
Rue du Coticule 12
6690 Vielsalm (Salmchâteau)
Tel: +32 80 21 57 68
museeducoticule@skynet.be


Of wat dacht je van een bezoek aan de IJskelder van Hermanmont in Vielsalm. Dit is een gebouw dat halverwege de 19de eeuw werd gebouwd om het kasteel van Hermanmont van ijs te voorzien. Men haalde het ijs uit meren in de buurt. Leer hier hoe het ijs werd bewaard tijdens een rondleiding (op afspraak).

De ijskelder van Hermanmont
Rue Hermanmont - 6690 Vielsalm
Tel: +32080 21 62 52
© 2011 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenVielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenJe wilt graag op vakantie, maar niet te ver weg en toch in een totaal andere omgeving zijn. Dan zijn de Belgische Ardenn…
Ardennen verkennen met fiets, mountainbike en motorDe Ardennen verkennen doe je het best met fiets, mountainbike of motor. Zo zijn er enkele prachtige fietsroutes zoals de…
Weekendje weg in de Franse Ardennen: GivetWeekendje weg in de Franse Ardennen: GivetHet sfeervolle stadje Givet ligt in Noord-Frankrijk net over de Belgische grens aan de rivier de Maas. Het is een pracht…
Ontspannen vliegreis zonder gesjouw met zware koffersOntspannen vliegreis zonder gesjouw met zware koffersElke vliegvakantie opnieuw blijkt dat we veel onnodige spullen mee sjouwen in onze koffer. Je kunt daarom vaak beter met…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.