Vrijwilligerswerk - mee met World Servants

Vrijwilligerswerk - mee met World Servants Heb je interesse om eens mee te gaan met een vrijwilligersproject in het buitenland? Dan kan de drempel erg hoog liggen. Je weet niet wat je kunt verwachten en wat er gaat gebeuren. Dit is overal natuurlijk zeer verschillend! Hierbij informatie die handig is als je mee wilt gaat met een vrijwilligersproject, ervaringen met de organisatie World Servants die structurele hulp biedt door het bouwen van scholen, doktersposten, lerarenwoningen, huizen, etc. in ontwikkelingslanden

Wat is de organisatie?

World Servants is een organisatie die zich vanaf 1988 richt op vrijwilligerswerk in diverse ontwikkelingslanden. De organisatie heeft een christelijke signatuur en de missie is: “Vanuit het geloof in Jezus Christus, mensen enthousiast maken en toerusten om zich dienstbaar in te zetten in deze wereld”. Iedereen kan mee met de organisatie, ook als je niet verbonden bent met een kerkgenootschap of helemaal niet geloofd. Belangrijk is wel dat je de christelijke grondslag respecteert. De projecten hebben als doel structurele hulp bieden aan gemeenschappen in ontwikkelingslanden. De projecten kunnen variëren van het bouwen een school tot aan huizen. Geen enkel project is hetzelfde… Daarom hier een korte introductie over het reizen met een ontwikkelingsorganisatie

Waarom mee gaan?

Op reis gaan is een unieke manier om kennis te maken met de wereld, met verschillende mensen vanuit Nederland en om in het buitenland jezelf goed te leren kennen. Je kunt met World Servants, ook als je nog jong bent, naar het verre buitenland gaan. Tijdens de projecten werk je met de lokale bevolking en zo kun je ze goed leren kennen. Ook andere activiteiten geven je een kijkje in het leven van mensen die in een hele andere cultuur wonen. Daarnaast ga je met verschillende mensen vanuit Nederland naar een project. Dit start met een voorbereidingsweekend waarin je elkaar goed leert kennen. Binnen een paar uur ben je samen puzzels aan het oplossen en leer je samen te werken wat op het project van pas kan komen. Uiteraard is er tijd voor ontspanning en tijd om de organisatie te leren kennen. Je leert jezelf ook kennen tijdens deze reizen. Door het werk, waar je niet aan gewend bent, leer je jezelf te overtreffen! Metselen, timmeren, putten graven, je doet allerlei activiteiten waarvan je niet wist dat je ze kon! Door het zijn in een hele andere omgeving leer je aanpassen om zonder elektronica te leven, wellicht weinig variatie in het eten te hebben, zonder luxe leven zoals een douche, een toilet en omgaan met elkaar op een respectvolle manier.

Wat zijn de werkzaamheden tijdens de bouw?

Het belangrijkste wat uiteindelijk het resultaat geeft, is het gebouw wat je samen maakt. Vanaf het begin zie je elke dag het gebouw verder omhoog gaan. Je ziet duidelijke vorderingen waaraan jij ook aan meegeholpen hebt. De werkzaamheden zijn heel divers op de bouwvloer en iedereen draagt zijn steentje bij. Letterlijk en figuurlijk, want de werkzaamheden kunnen zijn: stenen sjouwen, water halen, cement maken, zand zeven, metselen, gaten dichten, timmeren van dakspanten, dakplaten leggen, dakpannen leggen, stuken, riolering graven, waterputten graven en nog veel meer klussen in en rondom de bouw. Het mooie is dat je alles kunt leren! Met wat ervaring van de technisch leider vanuit de staf en van plaatselijke werknemers, leer je in korte tijd van alles.

Wat doe je nog meer naast bouwen?

Er zijn nog veel meer activiteiten die je doet buiten de bouw om. Zo is er dagelijks kinderwerk met werkjes, spelletjes en bijbelverhalen onder leiding van een kinderwerkstaflid. Elke dag organiseert een ander groepje kinderwerk voor die dag. Zo leer je de kinderen kennen en bezorg je de kinderen een onvergetelijke tijd. De kinderen komen soms van verre en ook oudere kinderen blijken het nog heel leuk vinden om te kleuren en ballonnen te blazen. Er is een tolk aanwezig die alles kan vertalen, maar je zult al snel merken dat je met handen- en voetenwerk een heel eind komt!

In de weekenden ga je er op uit naar bijvoorbeeld een bezienswaardigheid, een lokale markt, een safari, naar het strand of wat daar ook maar in de buurt is. Het culturele staflid zorgt voor leuke weekenden in overleg met de lokale partner van World Servants in dat land. De bezoekjes kunnen heel divers zijn en het is ook mogelijk om zelf aan te geven bij je staf wat je graag zou willen zien. De staf zal vervolgens overleggen of dit mogelijk is. Er zijn ook mogelijkheden om lokale ziekenhuizen, doktersposten, boerderijen en andere vormen van activiteiten te bekijken die in de omgeving zijn.

Bij de plaatselijke bevolking langsgaan laat ook altijd een grote indruk achter. Bij sommige projecten kun je zelfs een nachtje blijven slapen bij de ‘locals’, uiteraard als dit veilig genoeg is. Je kunt er rondleidingen door verschillende huisjes krijgen, zien waar de familie uit bestaat, zien waar de familie van leeft en je kunt via de tolk vragen aan ze stellen. Wat lokale mensen ook erg op prijs stellen is dat je foto’s van je eigen thuis situatie meeneemt. Zij zijn ook erg geïnteresseerd in hoe wij in Nederland wonen. Vooral foto’s van klompen, bloemenvelden en schaatsen zijn erg populair.

Wat is de dagindeling?

De precieze dagindeling is natuurlijk per project heel verschillend. Bij sommige projecten slaap je dicht bij de bouwplaats en bij andere projecten moet je een eindje rijden voordat je op de bouwplaats bent. Over het algemeen worden de volgende tijden gehanteerd:
  • 6.30 uur word je gewekt, sta je op en ga je aankleden
  • 7.00 uur start het ontbijt
  • 7.45 uur starten de goede morgen gesprekjes (GMG; die gaan over geloof, armoede, etc)
  • 8.30 uur maakt iedereen zich klaar om naar de bouwplaats te gaan of start je met bouwen als je slaapt bij de bouwplaats
  • 8.45 uur starten met het begin van de nieuwe dag, ophalen gereedschap en luisteren naar bouwinstructies.
  • Tussendoor nog een koffie/thee pauze
  • 12.30 uur lunchpauze
  • 13.00 uur start de bouw weer of kinderwerk/andere uitjes
  • Tussendoor nog een koffie/thee pauze
  • 17.00 einde bouwdag

In de namiddag/ avond is het programma heel divers. Na het bouwen is er tijd om je op te frissen voor of na het avondeten. Op sommige avonden heb je een informatieve of gezellige avond. Dat kan zijn een avond over een bepaald geloofsonderwerp, een avond met gedichten, een bonte avond of een avond met de locale bevolking.

Het opstaan lijkt vroeg, maar je bent in een hele andere omgeving en iedereen heeft meestal weer zin in een nieuwe dag. Als je een paar keer vroeg bent opgestaan, gaat het al snel veel makkelijker!

Is er luxe op project?

Er zijn veel verschillende soorten projecten met daarbij de behorende ‘luxe’. Er zijn projecten die meer back to basic zijn en projecten die zich in een wat meer geciviliseerde omgeving afspelen. Een aantal projecten heeft werkende douches en toiletten en andere projecten moeten het doen met een emmer water en een gat in de grond. Bij sommige projecten ben je continue in de buurt van internet en bij sommige projecten heb je niet eens elektra. World Servants en de lokale partner zorgen voor genoeg schoon drinkwater en voldoende eten om genoeg krachten te krijgen voor de nieuwe bouwdag. Ook wordt er aandacht geschonken aan de hygiëne op project, met name door de medisch leider die mee gaat. Het slapen varieert ook van project tot project, dat kan zijn door een bed met matras, een matras op de grond of dat je zelf zowel een matje als een slaapzak mee moet nemen. Wil je vooraf weten hoe lux je project is, dan kun je het beste contact opnemen met de organisatie.

Kortom: een onvergetelijke reis en altijd een uniek project!

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stagesTegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze, naast hun gewone werk, ook nog aan vrijwilligerswerk doen. Het wordt…
Vrijwilligerswerk, een dankbare hobbyMeer dan een miljoen mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk, de meeste zijn boven de 45 maar vrijwilligerswerk kan e…
WBSO en RDA subsidie: voor wie geldt de aftrek?WBSO en RDA subsidie: voor wie geldt de aftrek?De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een subsidie in voor bedrijven. De RDA (Research en Development…

Tips voor een betaalbare, onvergetelijke, luxe zeecruiseTips voor een betaalbare, onvergetelijke, luxe zeecruiseBijna iedereen kent de vroeger TV-serie Loveboat, waar chique dames en bemiddelde heren in dure sportkleding een partijt…
Ecotoerisme in CubaDat het Caribische eiland Cuba een topbestemming is voor tropische strandvakanties, voor zij die houden van meeslepende…
Bronnen en referenties
  • www.worldservants.nl
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.