Tips tegen diarree op vakantie
Vakantiediarree een fenomeen waar menig vakantieganger (meestal buiten Europa) last van kan krijgen. Het kan de pret van de vakantie behoorlijk drukken en het kan vervelende gevolgen hebben, zelfs na thuiskomst. De belangrijkste tips op een rijtje, tegen diarree en voor een onvergetelijke vakantie!
In menig vakantieverhaal komt het voor dat er gesproken wordt over diarree. Met name landen als Turkije, Tunesië, Egypte, India en overige Aziatische landen komen reizigers terug met verhalen over diarree en ziek zijn. Het kan varierën van last hebben van tot zelfs bij thuiskomst nog ziek zijn. Een groot probleem is dan ook uitdroging en dat je dan te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Raak ook niet in paniek als je wel diarree hebt, vanuit de meeste landen is het niet vreemd dat je het krijgt. Sommige mensen zijn ook erg gevoelig en krijgen het, ondanks alle maatregelen, toch nog.
De gouden tips
Direct desinfect
Direct desinfect is een middel waarmee je handen kunt wassen zonder water en zeep. Natuurlijk moet je het wel op schone handen (geen modderige) aanbrengen. Dus eerst wassen met water is handig om vervolgens direct desinfect te gebruiken. De voornaamste tip is om het zeer
consequent te gebruiken. Dus na elke toiletbeurt en voor alles wat je met je handen eet. Bacteriën kunnen door je handen via het voedsel naar binnen komen, dus schone handen is erg belangrijk.
Drink elke dag cola
Alleen als je al diarree hebt, kun je deze tip niet gebruiken. Het blijkt voor velen een mythe te zijn dat cola helpt, maar ervaring leert dat het een voorkomende werking heeft. Net als cola roest om bijvoorbeeld een spijker weg kan nemen, neemt het je maag en bacteriën ook onder handen. Het heeft mij in ieder geval een aantal reizen zeer goed geholpen. Zorg er ook hier voor dat je het consequent drinkt, ook als je normaal geen tot weinig cola drinkt.
Eet gekookt/gebakken voedsel
Eet voedsel waarvan je weet dat het gekookt of gebakken is. Door de hoge temperaturen kan je er zeker van zijn dat alle ziektekiemen dood zijn gegaan. Pas dus ook op met rood vlees en met kip, let er op dat het goed doorgebakken is.
Eten
Eén van de grootste bronnen van het binnenkrijgen van bacteriën komt door het eten en drinken. Menig mens is wel wat gewend, maar door de vreemde bacteriën die er zitten in het buitenland, kun je behoorlijk van slag raken. Let daarom goed op je eten. En eet iets bij twijfel vooral niet. De grootste boosdoeners:
- Kraanwater in het buitenland; verre van drinkwater meestal dus gebruik het ook niet als drinkwater. Drinkwater kun je het beste uit de fles drinken. Als je mineraalwater in het buitenland besteld, kijk dan goed of de fles nog dicht zit! Neem simpelweg geen water aan als de fles al open is geweest, dit kan net zo goed kraanwater zijn.
- IJs of ijsblokjes in frisdrank; de ijsblokjes worden meestal gemaakt van het kraanwater. De plaatselijke bevolking kan er wel tegen, maar jij waarschijnlijk niet. Probeer dit dan ook altijd te vermijden. Neem alleen ijs aan wat is verpakt en bestel drank zonder ijsblokjes.
- Sla of groente wat gewassen is in water; het wassen kan wederom gebeuren door het kraanwater daar. Probeer sla of groente wat waarschijnlijk gewassen is in water te vermijden. Ook als groente niet gewassen is vormt het een bron van lichaamsvreemde bacteriën.
- Ongeschild fruit; eet alleen fruit wat je zelf hebt geschild en waarvan je zeker weet dat je alle risico's hebt geminimaliseerd. Eet sowieso geen ongeschild fruit, op de schil kunnen allerlei ziektemakers zitten.
- Aanraking van dieren; met name van honden en katten moet je, hoe lief ze ook zijn, vermijden. De dieren leven niet in een schone omgeving zoals bij ons.
Toch diarree?
Diarree heb je natuurlijk in verschillende fases en het is opletten geblazen. Zorg ervoor dat je ORS bij je hebt, dat mengsel kun je gebruiken bij diarree en zorgt ervoor dat je de benodigde suikers, zouten en mineralen binnen krijgt. Dat is erg belangrijk omdat je lichaam bij diarree niets meer opneemt. Als je niets binnen houdt van boven én onder en je voelt je steeds slechter, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts! Uitdroging is funest voor de mens en met een infuus wat direct in je bloedbaan aangebracht wordt, voel je je al snel een stuk beter. Blijf altijd opletten! Stop je ook niet vol met Norit of een ander middel. Er zit een bacterie in je darmen en die krijg je er alleen uit door 'uit te zieken'. Neem het wel mee voor nood, maar gebruik het alleen als je weet dat er een langere tijd geen toilet in de buurt is.
World Servants en diarree
Bij vrijwilligersprojecten van World Servants is het voor sommigen de standaard dat diarree verschijnt in één van de drie weken. Zelf heb ik daar nooit last van gehad, omdat ik heel consequent direct desinfect heb gebruikt. Wat vaak vergeten wordt is dat het contact met de plaatselijke bevolking en met name kinderen ook veel ziekteverwekkers voor ons kan geven. Wij zijn er niet aan gewend en zij wel. Probeer daarom altijd een direct desinfect (ze hebben ook kleine tubes) mee te nemen en na aanraking met personen te gebruiken. Natuurlijk hoef je niet na elke aanraking het gebruiken, maar probeer tussendoor wel een paar keer het te doen. Met name voor het eten is het helemaal een must! Zorg ervoor dat direct desinfect standaard op de etenstafel staat, zodat het normaal is dat je het gebruikt voor het eten.
De gouden regel: zeer consequent zijn met hygiëne!