Overwinteren in Kaapstad en omgeving

Indien je Spanje en Portugal toch niet warm en droog genoeg vindt tijdens onze wintermaanden en je vindt landen als Thailand en Indonesie te heet en te vochtig, overweeg dan eens een verblijf in de regio Kaapstad. Een prachtig stuk Zuid-Afrika met een ideaal klimaat!

Omgekeerde jaargetijden

Omdat Zuid-Afrika op het Zuidelijk halfrond ligt zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld aan onze jaargetijden. Als het bij ons winter is, is het in Zuid-Afrika hartje zomer en als het bij ons lekker zomers is ondergaat Zuid-Afrika de wintermaanden.
Nu is de Zuid-Afrikaanse winter niet zo guur als de onze, doch als je van zon houdt en een klimaat prefeert van 20+ C is het aan te bevelen het land te bezoeken tussen december en april. Een ideale winterbestemming dus!

Verschillende klimaatzones

Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones. Als de zomer aanbreekt, wordt het niet overal zonnig en droog. In het oostelijk deel valt juist meer neerslag dan in de wintermaanden (lees: juni - september). In bijvoorbeeld Johannesburg en Durban is het verstandig een paraplu bij de hand te houden.

Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika bij Kaap de Goede Hoop. De combinatie van de zuidelijke ligging en de koude golfstroom waardoor het zeewater vrij koel is, zorgt ervoor dat hier een mediterraan klimaat heerst met warme, droge zomers.
De temperatuur variëert nogal; de ene week is het "slechts" 22C, de andere week een graad of 35-40C.

Vanwege de koude golfstroom langs de Kaapse kust waait er 's nachts een koele bries. De luchtvochtigheid is niet hoog, waardoor het zelden benauwd aanvoelt. De regio Kaapstad is derhalve een ideaal gebied om in te overwinteren.

Kaapstad

Kaapstad is een zeer aangename, westers getinte stad, waar je je waarschijnlijk niet gaat vervelen. Ook niet als je daar een maand of drie zou gaan verblijven om het Nederlandse klimaat tijdelijk te ontvluchten. Alhoewel deze stad direct aan zee ligt, zijn er maar weinig strandjes. De welvarende wijk Camps Bay heeft wel een strand(je) en is daardoor een populair ontmoetingspunt voor de (welgestelde) bewoners. Baden in zee is echter niet aan te raden daar de temperatuur van het water slechts 10-12C bedraagt en er een sterke stroming staat. Als je van (kite)surfen houdt, dan zijn er diverse baaien ten zuid-westen en noorden van Kaapstad te vinden. De regio is erg geliefd bij surfers van over de hele wereld. Ten zuiden van Kaapstad, aan False Bay, vindt je grotere stranden. Vanwege een andere golfstroming bedraagt de temperatuur van het water daar ca. 20C.

De Wijnlanden en oud-Hollandse architectuur

Nabij Kaapstad bevinden zich de vermaarde Wijnlanden rondom Stellenbosch, Franschhoek en Paarl bijvoorbeeld. Er zijn talloze wijnboerderijen te bezoeken. Deze boerderijen bieden soms ook eigengemaakte kazen aan. De natuur is er wonderschoon en er zijn zeer goede restaurants te vinden. Dit deel van Zuid-Afrika staat bekend om haar culinaire hoogstandjes, los van de braai. Verder staan er in deze stadjes nog veel exemplaren van oud-hollandse huizen, vaak prachtig gerestaureerd.
Het Afrikaans is min of meer gelijk aan onze taal zoals die een paar eeuwen geleden werd gesproken.
"Hy het 'n huis gekoop" betekent niets minder dan "Hij heeft een huis gekocht".

Accommodatie

Als je van plan bent om in of nabij Kaapstad te gaan overwinteren, is het raadzaam een appartement of vakantiehuis(je) te gaan huren. Er is ontzettend veel keus. De accommodaties voldoen aan westerse maatstaven qua interieur. De meeste accommodaties worden verhuurd met eigen parkeerplaats, al dan niet in een garage. Het huren van een auto is erg aan te bevelen, daar het openbaar vervoer helaas nog niet zo ontwikkeld is. Er zijn diverse bedrijven die tweedehands auto's verhuren. Uiteraard een (stuk) voordeliger dan het huren van een nieuwe auto. Los daarvan is het niet onverstandig een wat oudere auto te huren, daar je dan een minder groot doelwit bent voor autodieven. We moeten natuurlijk niet vergeten dat er naast al die pracht ook veel armoede is. De townships zullen niet verdwijnen. Dit komt o.a. door de continue stroom van migranten uit minder welvarende delen van Zuid-Afrika als ook van immigranten uit landen als Zimbabwe, Moçambique en Nigeria.

Een paar goede tips voor een geslaagde reis: gebruik je gezond verstand, draag geen opvallende dure sieraden en houd de autodeuren en -raampjes gesloten tijdens het rijden, met name wanneer je staat te wachten voor een stoplicht.
© 2011 - 2024 Sverkaik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteZuid-Afrika: Kaapstad en de tuinrouteIn de omgeving van Kaapstad ligt een gebied waar de zomers matig warm zijn en de winters fris. Sommige mensen kiezen voo…
Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…
Voorbeeldreis West-Kaap, Zuid-Afrika (Kaapstad en omgeving)Zuid-Afrika is een prachtig land om te bezoeken. Echter er is te veel te zien om in één vakantie het hele land te bezoek…
Reizen met Corendon: veel voor weinigWie voor niet al te veel geld toch een goede vakantie wil boeken, kan bij de Turks/Nederlandse touroperator Corendon ter…
Sverkaik (6 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.