Voor- en nadelen van een reis naar de Filipijnen

Voor- en nadelen van een reis naar de Filipijnen De Filipijnen kennen we eigenlijk alleen van de nieuwsberichten over orkanen, gezonken schepen, corrupte politici en sekstoerisme. Maar dat doet dit land geen recht. Een reis naar deze uithoek van Azië kan een prachtige belevenis zijn voor diegenen die juist weg willen van de toeristenstroom en veel contact willen met de lokale bevolking. Wat zijn de echte voor- en nadelen van een reis naar de Filipijnen zoals een westerse toerist ze daar zal meemaken?


Voordelen

Een bezoek aan de Filipijnen heeft voordelen op het gebied van communicatie, entertainment en bekendheid.

Communicatie

Je zult heel weinig communicatieproblemen hebben. Filipino's leren op school van jongs af aan hun vakken in het Engels, dus iedereen die de middelbare school heeft afgerond bezit een flinke dosis Engels. Maar ook minder geschoolde mensen kunnen met Engels vaak wel uit de voeten. Dit heeft verschillende voordelen:
Een van de vele veerbotenEen van de vele veerboten
  • Het is heel eenvoudig om informatie te achterhalen over locaties, vervoer, tijden, etc.
  • Contacten met de plaatselijke bevolking zijn veel eenvoudiger. Filipino's zijn heel aardig en gastvrij.
  • Je kunt zowat iedereen op straat om hulp vragen.
  • Je hoeft je niet met handen en voeten te bedienen bij het regelen van vervoer.
  • Menu's zijn meestal in het Engels waardoor bestellen eenvoudig wordt. Voor de Filipijnse gerechten kun je eenvoudig uitleg vragen aan de serveerster.
  • Borden op straat zijn 60-70% Engels en de borden in de lokale taal Tagalog zijn doorspekt met Engels. Het is geen probleem om zo te begrijpen waar je heen gaat,
  • Plaatselijke websites zijn zowat geheel in het Engels waardoor je o.a. zelf vliegtickets kunt boeken.

In de meeste Aziatische landen zoals Thailand, Vietnam, Cambodja en Laos is het Engels goed als je op de toeristenroute blijft. In een land als China is zelfs dat geen garantie voor de beschikbaarheid van Engels. Maar ga buiten de bekende plekken en het wordt stukken lastiger. Op de Filipijnen is het veel eenvoudiger om avontuurlijker te reizen en plekken te bezoeken die van de gebaande paden liggen. De Filipijnen zijn op zichzelf al een afwijking van het standaardbezoek aan Azië.

Entertainment

Filipino's houden van zingen. Een avondje uit lijkt niet compleet zonder een rondje "videoke" zoals karaoke plaatselijk bekend staat. Uiteraard, in een land waar Engels wijd verspreid is, bevat het liedboek een uitgebreide keuze aan oude en nieuwe Engelstalige songs die zo mee te blèren zijn. Een Filipijnse avond is pas echt compleet als je drie verschillende interpretaties van Prince's Raspberry Beret hebt gehoord.

Ook de televisie bevat veel Engels. Natuurlijk zijn er programma's in de lokale taal, maar er worden veel films en series vertoond uit Amerika zonder irritante nasynchronisatie. Dit is erg prettig als je een avondje geen zin hebt in videoke of je gewoon op je hotelkamer wilt relaxen.

Een leeg strandEen leeg strand
Nog onontdekt
Waar de Thaise stranden vol liggen met westers vlees, kun je op de Filipijnen zonder problemen een heel strand voor je alleen hebben. De Filipijnen hebben geen goede naam vanwege het sekstoerisme en de spanningen met moslims in het zuiden. Maar wie zich niet in die buurten of regio's begeeft, merkt van beide eigenlijk erg weinig. Het reizen is er niet meer of minder veilig dan in een ander Aziatisch land. Natuurlijk moet je altijd je ogen open houden voor zakkenrollers, kleine oplichting en de veiligheid van je vervoermiddel. Nee, je komt niet thuis met foto's van die beroemde tempel of dat strand uit de film, maar dat zou niemand moeten weerhouden.

Nadelen

Natuurlijk is het niet allemaal goud wat er blinkt. Nadelen houden betrekking op het verschil tussen arm en rijk, veiligheid, begaanbaarheid en reiskosten.
Nieuwsgierige eilandkinderenNieuwsgierige eilandkinderen
De kloof tussen arm en rijk
Deze kloof is in de Filipijnen bijzonder groot. Wie een dag doorbrengt in de hoofdstad Manila ziet tegelijkertijd lijmsnuivende, bedelende kinderen en winkelcentra met luxe-artikelen en dure merkkleding van Gucci, Armani, etc. Het gemiddelde inkomen van een Filipijnse familie is niet bepaald hoog, al helemaal niet als je weet dat families veel kinderen hebben. Veel Filipino's wonen en werken in het buitenland (vooral de VS, Canada, Australië en het Midden Oosten) en sturen regelmatig geld naar huis. Deze families behoren tot de gelukkigen omdat zij wel fatsoenlijk eten kunnen kopen, in een mooi huis kunnen wonen en auto kunnen rijden. Politici staan er met name bekend om corrupt te zijn, dus dat draagt ook niet bij aan een eerlijke verdeling van de welvaart.

Hoewel de criminaliteit in de Filipijnen niet hoog is, ben je als toerist toch kwetsbaar. Open in het openbaar je portemonnee en je ziet alle ogen richting je geld gaan. Een tip is om altijd te zorgen dat je een klein biljet vooraan hebt zitten (bijv. 20 peso) waardoor ze niet direct menen dat je superrijk bent en dus een mogelijk slachtoffer. Bezoekers worden ook altijd hogere prijzen gegeven voor diensten dan de lokale bevolking, bijvoorbeeld 100 peso i.p.v. 30 voor een ritje in een fietstaxi of 250 peso voor een leuk souvenir i.p.v. 100. In principe is dit geen kwaadwillendheid van de kant van de Filipino's: ze proberen enkel voor hun gezin te zorgen en weten dat jij meer geld op je bankrekening hebt dan zij ooit van durven te dromen. Maar het kan na een tijdje wel tegen gaan staan dat je altijd opnieuw moet onderhandelen en je het gevoel krijgt dat mensen je niet eerlijk behandelen.

Ligging van MindanaoVeiligheid

Zoals gezegd is de veiligheid niet veel anders dan op andere plekken in Azië. Ten minste, als je niet naar het zuiden gaat! In de regio Mindanao wonen veel moslims en die staan op gespannen voet met het overwegend katholieke deel van de overige bevolking. Er zijn gevallen bekend van westerse toeristen die ontvoerd worden voor losgeld en die dit niet overleven. Zolang je die regio vermijd, zou je geen problemen moeten hebben.

Verder zijn er bekende problemen met de zeewaardigheid van de verschillende veerboten. Al het mogelijke wat drijft wordt op de Filipijnen voor transport gebruikt: van een eenvoudig houten roeibootje tot supersonische catamarans. In een land wat bestaat uit ruim 7000 eilanden is watertransport onontbeerlijk en iedere bezoeker zal zich op een gegeven moment op een boot bevinden. Doe altijd navraag bij de plaatselijke bevolking over welke rederijen betrouwbaar zijn en of de omstandigheden goed genoeg zijn om uit te varen. Als er slecht weer op komst is, gaan de meeste (maar niet alle...) boten niet. Vermijd uiteraard overbeladen schepen.

Hetzelfde geldt ook wel voor de plaatselijke vliegmaatschappijen. Er gebeuren weinig ongelukken, maar wie zal nou echt verbaasd staan kijken van een bericht over een vliegtuigongeluk op de Filipijnen? Noem het een vooroordeel, noem het onwetendheid, maar je kunt niet alles zomaar vertrouwen in dit land. De grootste lokale vliegmaatschappijen zijn Philippine Airlines en Cebu Pacific, dus als je dan wilt vliegen probeer dan met een van die twee te gaan.

Moeilijker begaanbaar

Waar het feit dat de Filipijnen onontdekt zijn een grote aantrekkingskracht kan zijn, kan het ook anders uitpakken. De toeristische wegen zijn beduidend minder uitgesleten dan in andere Aziatische landen, wat het reizen moeilijker kan maken. Plekken die je wilt bezoeken zijn niet altijd eenvoudig te bereiken met openbaar vervoer en het is eigenlijk onmogelijk om dagtrips te boeken bij reisbureautjes. Hierdoor moet je dus soms eigen vervoer huren wat duurder uit kan vallen. Hierbij moet je dan ook weer stevig onderhandelen over de prijs. Vooral als je alleen reist of met z'n tweeën is het niet altijd mogelijk om medereizigers te vinden waarmee je de kosten kan delen.

Wegvervoer gaat langzaamWegvervoer gaat langzaam
Verder kent Azië haar eigen tijd. Zaken zijn niet zo strak georganiseerd zoals we dat in Europa gewend zijn. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat die bus zeker op tijd zal vertrekken of dat die boot ook na 17.00 uur nog zal varen. Alles gaat in Azië op een lager tempo dan wij gewend zijn (daar draagt de temperatuur ook aan bij) en ook dit kan na een tijdje gaan wringen. Als je dit van tevoren weet en bereid bent om flexibel te zijn, kan het juist de beste herinneringen creëren van behulpzame locals. Maar als je hiermee veel moeite zou hebben, is een wat toeristischer Aziatisch land een betere keuze. Besef dat als je over zaken klaagt, ook in het Nederlands, mensen toch de toon en je lichaamshouding oppikken.

Reiskosten

Een retourtje vanaf Amsterdam naar Manila kost in het hoogseizoen makkelijk 1000 euro. Populairdere bestemmingen als Bangkok, Kuala Lumpur, Hong Kong of Shanghai zijn al gauw een paar honderd euro goedkoper, vooral omdat er op die steden ook vaker aanbiedingen worden gegeven. Op die routes zijn ook vaker directe vluchten te vinden. De kosten in de Filipijnen zelf zijn vergelijkbaar met andere Aziatische landen.

Wat een optie is om de kosten te drukken is een vlucht van Europa nemen naar de goedkopere bestemming, daar wat dagen bijkomen en dan met een Aziatische maatschappij verder vliegen. Betrouwbare opties zijn Dragon Air, Air Asia en China Southern. Boek deze tickets liever niet via Nederlandse websites (dan zijn ze duurder), maar via internationale websites of direct bij de maatschappij. Een handige website om kosten op routes te achterhalen is Skyscanner.com waarna je kan doorklikken naar de website van de maatschappij.

Conclusie

Moet je nu wel of niet naar de Filipijnen gaan? Ik ben er zelf geweest en heb een prachtige tijd gehad. Maar onzekerheid en avontuur is niet voor iedereen weggelegd. Wie met een open blik en veel geduld naar dit land gaat, zal zeker een prachtige ervaring hebben. Wie met veel verwachtingen, een te strak tijdschema of een aanleg tot bezorgdheid aankomt, zal het moeilijk krijgen.

Lees verder

© 2011 - 2023 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervoer in FilipijnenBen je van plan om in Filipijnen te gaan reizen, dan zul je veel te maken krijgen met vervoer. Je kunt jezelf erg makkel…
Filipijnen  Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienFilipijnen Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienDe Filipijnen zijn een eilandengroep die bestaat uit 7107 eilanden. Van al die eilanden, die over het algemeen bestaan u…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…
Een stedentrip naar San FranciscoSan Francisco is een van de populairste steden van de Verenigde Staten voor een stedentrip. De stad is zo populair gewor…

Frigiliana - Moors bergdorp waar de tijd lijkt stil te staanFrigiliana is een schitterend bergdorp in Zuid-Spanje, in de provincie Málaga, waar nog duidelijk de Moorse invloeden me…
Avontuurlijke (familie)groepsreizen met Sawadee ReizenSawadee Reizen biedt avontuurlijke groepsreizen aan op locaties over de hele wereld. Als je een groepsreis van Sawadee R…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaringen tijdens bezoek in januari/februari 2011
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Filipijnen
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.