Tunesië, een veelzijdige vakantiebestemming

Tunesië, een veelzijdige vakantiebestemming, die meer biedt dan zon, zee en strand. De cultuur, monumenten, archeologische plaatsen, noem maar op, Tunesië biedt meer. Het ligt in het centrum van Noord-Afrika en is de kleinste staat van de zogenaamde Maghreb. De Maghreb bestaat uit de landen Marokko, Algerije, Libië, Mauritanië en Tunesië.

Algemene informatie

Tunesië heeft een oppervlakte van 164.150 km2 en heeft circa 10 miljoen inwoners. De oorspronkelijke bewoners van Tunesië, de Berbers, hebben zich sterk vermengd met de sinds de 7e eeuw als immigranten het land binnengekomen Arabieren, zodat de meeste Berbers nu beschouwd kunnen owrden als een Arabisch-Berbers mengras. Het toerisme speelt een belangrijke rol in de Tunesische economie. De toeristische infrastructuur langs de kust is in de laatste twintig jaar enorm uitgebreid en verbeterd. Echter zijn de authetieke plaatsen nog steeds aanwezig.

  • Taal: De officiële taal is Arabisch, tweede taal is Frans
  • Inwoners: circa 10 miljoen
  • Munteenheid: De Dinar
  • Religie: Islam
  • Staatsvorm: Republiek
  • Tijdsverschil: 2 uur later

Klimaat

Aan de Middellandse-Zeekust heerst een subtropisch klimaat: vochtige winters en droge, warme zomers. Landinwaarts is de invloed van het Afrikaanse achterland duidelijk merkbaar, onder andere door de sirocco: een uit de Saharawoestijn komende wind die voor grote hitte zorgt en het woestijnzand hoog doet opwaaien. In Tunesië noemen ze de sirocco ‘chili’.

Bereikbaarheid

Vliegtuig

Op diverse plekken in Tunesië wordt er gevlogen vanuit Nederland: Op Tunis, Monastir en het eiland Djerba.

Scheepvaart

De haven van Tunesië worden bereikt vanaf diverse bestemming in Zuid-Europa. Vanuit Marseille, Genua, Napels en Palermo.

Binnenlands vervoer

Door heel het land rijden er taxi’s en bussen, deze zijn goedkoop. De Louage is een typisch Tunesische ‘taxi collectivo’, wat verzameltaxi inhoudt.

De toeristische gebieden

Het noorden en westen van Tunesië us bergachtig en vormt en voortzetting van het Algerijns bergland (Atlas). Het loopt geleidelijk af naar het oosten. De gehele oostelijke kustlijn met het directe achterland is vlak. Het zuiden wordt gevormd door de Tunesische Sahara en enkele zoutvlakten. Op enkele oases na is dit gebied bijna onbewoond. De belangrijkste toeristische attractie van Tunesië wordt gevormd door de stranden aan de lange kustlijn (1.200km). Daarnaast bestaat de mogelijkheid een strandvakantie te combineren met excursies landinwaarts, een rondreis of een jeepsafari.

Tunis

De hoofdstad Tunis bied zowel beeld van een typisch Arabische stad als een door Franse invloeden sterk veranderde metropool. Het is een belangrijk industrieel en cultureel centrum. Tunis ligt aan een soort meer: La Goulette, het meer van Tunis. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan de medina van Tunis, de oude Arabische wijk die met de souks en moskeeën een ideale plaats is om kennis te maken met Noord-Afrika. Sinds de 13e eeuw hebben de souks van Tunis de faam de mooiste van het Midden-Oosten te zijn. De grote Djama Es Zitouna moskee van de 9e eeuw, is als niet-moslim alleen te bezichtigen.

Bardomuseum
Dit museum is na het Egyptisch Museum in Caïro het belangrijkste museum in Noord-Afrika. Op een kleine afstand van Tunis is dit gelegen in de haremverblijven van het Bardopaleis. Het bevat de grootste verzameling Romeinse mozaïeken ter wereld en vele andere oudheidkundige schatten uit alle delen van Tunesië.

Karthago

Van deze stad is slechts een ruïne overgebleven. De stad werd meedere malen verwoest. Er zijn nog resten van een aquaduct, thermen, theater en een paar villa’s. Vooral de ligging, dichtbij zee, is indrukwekkend.

Sidi-Bou-Saïd

Een schilderachtig wit-blauw Arabisch kunstenaarsstadje met een karakteristiek Moors café en terrasjes. Leuk voor een dagtrip.

Noordelijke kuststreek

Tabarka

Tabarka is een nieuw gebied voor toeristen. Je kunt er heerlijk golfen en diepzeeduiken. Het is een authentieke vissersplaats.

Bizerte

Een belangrijke havenstad waar je enkele ruïnesteden kunt vinden, zoals:
  • Bulla Regia – oude Romeinse thermen en woonhuizen
  • Dougga– het ‘Pompeï van Tunesië’, met ruïnes van een theater, thermen en tempels

Oostkust

Van Tunis naar het zuiden is een ideaal strand-, zee- en recreatiegebied. Nabeul is een belangrijke strandbestemming, welke bekend staat om de kamelenmarkt en het keramiek. Op de kamelenmarkt worden vooral koeien, kippen, schapen, ezels en eenden verhandeld. Een leuk uitje, waar je vroeg bij moet zijn anders is de markt al voor een groot gedeelte weg.

Hammamet
Een oud stadje met een oud en nieuw stadsdeel. De Medina (oude stad) stamt uit de 15e eeuw en de restant hiervan is de kasbah: een fort dat in de 15e eeuw werd neergezet met dikke, hoge muren.

Sousse

Eén van de oudste vakantiebestemmingen ter wereld. Een bezoek waard is de Ribat, een versterkt klooster, de grootste van Tunesië en de Grote Moskee in de oude stad. Beide liggen op loopafstand van elkaar. De Ribat stamt uit de 8e eeuw en werd gebouwd daar waar eerder verschillende tempels en kerken stonden. De Ribat en de Grote Moskee moesten indringers beschermen.

Monastir

Een ommuurde stad. Het is bekend om het mausoleum van de eerste Tunesische president, Habib Bourguiba. Het mausoleum herbergt de lichamen van de familie Bourguiba. Bourguiba zelf stierf in 2000 en ligt in het midden van het mausoleum, onder de gouden koepel.

Djerba

Een rijke geschiedenis maakt het vruchtbare eiland Djerba met de duizenden palmen en olijfbomen tot een bijzondere bestemming. Je kunt Djerba bereiken per vliegtuig, via een vaste weg of per schip/ veerboot. Houmt Souk is de hoofdstad van Djerba . Het heeft een gezellig dorpsplein en de souks zijn beroemd bij de toeristen. Zarsis is een belangrijke bestemming. Het ligt ten zuiden van Djerba, op het vasteland van Tunesië. Het is in traditionele stijl gebouwd en aangepast aan de omgeving en klimaat.

Rondreizen

Tunesië is een land dat zich leent voor de ‘klassieke’ vorm van het toerisme: een rondreis door het interessante binnenland in combinatie met een ontspannende strandvakantie aan de kust.
De meeste rondreizen volgen een vast patroon.

Oases en zoutmeren

Ten zuiden van Tunesië liggen de woestijngebieden van Tunesië: eentonig, vaak ruig aandoend landschap met bijna overal een rotsachtige bodem. Hier liggen ook de oases, die ontstaan zijn rond een natuurlijke bron. De bekendste oases die ook in rondreizen worden opgenomen, zijn: Gafsa, Tozeur, Nefta, Kebili, Douz en Gabès.

<I>Belvedère-rotsen</I> / Bron: Asram, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Belvedère-rotsen / Bron: Asram, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Tozeur
Deze oase wordt al bijna 10.00 jaar bewoond. Het oude centrum bestaat uit een labyrint van steegjes en pleintjes. Het is mogelijk een klimtocht te maken naar de top van de Belvedère-rotsen, waar van een prachtig uitzicht te genieten is.

Chott el Djerid

In de Tunesische Sahara liggen ook enkele zoutmeren (Chotts), waarvan Chott el Djerid de bekendste is. Tijdens de hitte van de dag kan je fata morgana’s bewonderen.

Eten en drinken

De Tunesische keuken is een mediterrane keuken met Turkse invloed, met veel 'rood' en 'scherp' in het eten. Het middageten is de hoofdmaaltijd. Een onderdeel van de maaltijd die niet mag ontbreken is de nationale Couscous. Als nagerecht worden vaak clementines (mandarijnen) of de degla mehcheya (dadels gevuld met amandelen, suiker en rozenwater) gegeten. De traditionele muntthee valt tevens niet weg te denken uit het Tunesische dagelijkse leven.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tunesië, land met mystieke sfeerTunesië, land met mystieke sfeerBij aankomst in Monastir merk je het al aan de typisch oosterse sfeer en het onleesbare schrift. East meets west. Tunesi…
De Maghreb in Noord-Afrika: landen met dezelfde identititeitDe volgende landen delen als het ware een identiteit: Mauritanië, Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Ze delen dezelfde…
Tunesië - bezoek de markt van TunisTunesië - bezoek de markt van TunisTunesië is gelegen in Afrika en hoort tot de Maghreblanden, waar ook de landen Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië bi…
Regio Noord-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Noord-Afrika: landen, landschappen en gebiedenNoord-Afrika ligt ten zuiden van de Middellandse Zee en ten noorden van het Sahelgebied. Het omvat het Atlasgebergte, de…

Egypte, het land van de farao'sEgypte, een enorm land in Noord-Afrika. Bekend om haar cultuur, maar de laatste jaren ook meer bekendheid gekregen door…
Ierland: Munster en UlsterMunster en Ulster zijn twee van de vier provincies in Ierland, gelegen in het noorden en het zuiden.
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.