Bretagne: Lac de Guerlédan en Mûr-de-Bretagne
In het midden van Bretagne, midden tussen de bossen en het groen, in een streek die men Argoat noemt, ligt de Lac de Guerlédan. Een meer dat zeer geliefd is bij watersportliefhebbers en bij natuurfanaten en dat afgesloten is door een stuwdam. Het water van het meer voedt de nabij gelegen elektriciteitscentrale. Het meer ligt op het grondgebied van het dorpje Mûr-de-Bretagne, met zijn twee prachtige kerken. Dit dorp wordt ook "ville du milieu" genoemd, omdat het het geografisch centrum is van West-Frankrijk.
De stuwdam van Guerlédan
De Blavet en de elektriciteitscentrale
In de gorges van de Blavet bevindt zich het Meer van Guerlédan (A op de kaart), een reservoir gesloten door een dam van 206 meter lang en 55 meter hoog. In 1921 besliste de sous-préfet van Pontivy, M. Ratier, om een dam te bouwen op de Blavet en er een grote elektriciteitscentrale te openen.
De stuwdam
De stuwdam werd gebouwd tussen 1923 en 1929 en is de eerste betonnen stuwdam in Frankrijk. Ondanks talrijke technische en financiële problemen werd de dam op 12 oktober 1930 ingehuldigd. De dam verslond 10 kilometer en 17 sluizen van de Blavet, die dus niet meer bevaarbaar was op die plaats. De binnenvaart tussen oost en west was plotsklaps afgesneden. Tot groot ongenoegen van de binnenschippers en de pleziervaarders, maar tot grote vreugde van wandelaars, waterliefhebbers en fietsers.
Het meer van Guerlédan
Het meer van Guerlédan is 13 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 400 ha. De 70 miljoen m³ water van het meer voeden de elektriciteitscentrale. Het meer kan helemaal leeggepompt worden in geval van nood of voor onderhoudswerken. De laatste maal dat dit gebeurde was in 1985. Toeschouwers van overal kwamen het spektakel bijwonen en waren erg verwonderd om een verbazingwekkende site te ontdekken: sluizen in perfekte staat, muren van huizen, oevers van het oude kanaal, de trekwegen, bomen die nog rechtstaan in de modder en de oude steengroeven.
De elektriciteitscentrale
Musée de l'Electricité
Zowel de dam als de getijdencentrale zijn open voor het publiek. Het vlakbij gelegen Musée de l'Electricité toont de ontwikkeling van de elektriciteitsproductie en de toepassingen. De centrale produceert zo'n 28 miljoen Kilowatuur met vier productieeenheden. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van een stad van zo'n 15.000 inwoners. De centrale behoort via een concessie toe aan EDF tot in 2048. De centrale produceert zuivere en hernieuwbare énergie.
Schommelingen in het waterniveau
In het meer zitten heel wat verschillende soorten vissen. Het opstarten van de centrale kan zorgen voor grote schommelingen in het waterniveau. Daarom staan er overal op de oevers van het meer waarschuwingsborden voor zwemmers en wandelaars. Ook boten en kano's moeten goed oppassen. Wanneer het water stijgt, kan een bootje zo meegesleurd worden. Tijdens de zomer is er een "hydroguide" die op de oevers wandelt en het boeltje in het oog moet houden. EDF sponsort ook tal van manifestaties die op en rond het meer plaatsvinden.
Het meer van Guerlédan
Op en rond het meer
Boottocht en strand
Het meer van Guerlédan is een waar paradijs voor watersportliefhebbers en natuurvrienden, dat vaak vergeleken wordt met de grote meren in
Quebec (Canada). De camping en het vakantiedorp trekken veel liefhebbers van een actieve vakantie aan. Op het meer kan men een boottocht maken. Hiervoor vertrekt men in Beau Rivage. Op de Duc de Guerlédan I of II kan men dan terecht voor een tochtje van 1 uur 30 of een langere versie van 3 uur met maaltijd naar keuze en naar beurs! Men kan er ook een kano huren of een klein motorbootje om het meer zelf te verkennen. Naast het restaurant in Beau Rivage is er ook een strandje.
Tocht met de auto langs verschillende dorpjes
Vertrekkende van Mûr-de-Bretagne kan men ook een tocht rond het meer maken met de auto. Men komt zo voorbij Saint-Aignan met zijn prachtige kerk uit de 12de eeuw, langs de forêt de Quénécan, langs het mysterieuse Forges-des-Salles en langs de sluis van Bon-Repos waar zich ook de Abdij van Bon-Repos bevindt en een oude brug. Daarna komt men door de Gorges de Daoulas tot in Laniscat. Tussen Laniscat en Gouarec kan men een halte maken en te voet de berg optrekken om te gaan kijken naar de allées couvertes de Liscuis (zie het artikel:
Bretagne: les landes du Liscuis). Wanneer men terugkeert naar Mûr-de-Bretagne komt men voorbij de Gorges de Poulancre, een bosrijke vallei.
Te voet
Een andere mogelijkheid is om het meer te voet te verkennen. Het hele meer rondwandelen kan, maar dan moet men wel 40 kilometer afleggen. Gelukkig zijn er ook verschillende kortere wandelingen uitgestippeld. Zo is er bijvoorbeeld
de wandeling in Caurel, op de punt van het Meer. Hier leert men meer over de leisteengroeven. De huizen in de streek hebben trouwens allemaal de typisch grijs-blauwe leistenen daken. L'anse de Landroannec is een uitstekende plek voor een pic-nic terwijl de kinderen in het zand spelen, zich uitleven in de speeltuin of pootje baden.
Naar boven: te voet of met de mountainbike
Trégnanton is dan weer een ideale plek om uit te kijken over het meer tussen de scherpe rotspunten. Je moet er wel wat voor over hebben: het is een steile klim naar boven! Voor liefhebbers van de mountainbike is deze streek ook een waar paradijs, met niet minder dan 300 kilometer bewegwijzerde paden. Groen voor familiale uitstapjes, blauw om te ontdekken, rood voor de experten en zwart voor diegenen die voor niets terugdeinzen. Vissen kan men hier ook, maar vergeet geen vergunning aan te vragen!
Mûr-de-Bretagne: bezienswaardigheden
Ville du milieu
Dit stadje van circa 2400 inwoners (cijfers 2017) wordt vaak "ville du milieu"genoemd. Inderdaad, zowel ten tijde van de Romeinen als ten tijde van de Kelten vormde Mûr-de-Bretagne (B op de kaart) het exacte geografische centrum van West-Frankrijk. De stad ligt tevens op de taalgrens tussen het Keltische, westelijke deel van
Bretagne en het oostelijke deel.
Kerken en kapelletjes
Zeker een bezoek waard: de kerk van Mûr-de-Bretagne, in het centrum van het stadje. De eerste steen van deze kerk werd gelegd in 1873. De kerk werd gebouwd in kruisvorm, in gotische stijl. Ook de klokkentoren is prachtig. Verder ook de Chapelle Sainte-Suzanne, een beetje uit het centrum, richting Lac de Guerlédan. Zeker ook een bezoekje waard. Gebouwd in 1496, maar het koor dateert uit 1694 en de klokkentoren van 1752 - 1764. Er zijn prachtige schilderijen en houtwerk over onder andere het leven van de Heilige Suzanne.
Jardins du Botrain
Vergeet ook de Jardins du Botrain niet. Naast het landhuis van de 18de eeuw vindt men een prachtige tuin met bijenkorven, een Japanse tuin, serres, rozenstruiken, esdoorns en vijver. Deze tuin bevindt zich op 2 kilometer van het centrum, op de D35 naar Uzel Saint-Brieuc.
Activiteiten
- Avondmarkt op vrijdag, tijdens de maanden juli en augustus, van 17 tot 21 uur, op het kerkplein, vaak met muziek en traditionele Bretoense zang en dans. Soms ook met een rappel voor jongeren vanop de kerktoren!
- Fête du Lac: op 15 augustus: vlooienmarkt, wandelingen, kano, tentoonstellingen, fest-noz en vuurwerk over het meer. Van 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts
- Artisanale markt: iedere zondagmorgen, van maart tot eind oktober, naast het Canal de Brest à Nantes
- Guerlédan Sport Nature: allerlei sporten kunnen gratis uitgetest worden door kinderen, iedere dag van 10 tot 18 uur.
- Mini-golf: in Mûr-de-Bretagne zelf.